Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 22 423
Добре дошли в новата тема Hug
Стари теми:
Тема 14

Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца.
При отклонения, се правят контролни или назначени от специалист, повторни изследвания


Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7 ден след нея.  
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста


Прогестерон  -   на 7 ден след доказана овулация
с фоликулометрия /ФМ/или с тестове за овулация, плюс измерване на базалната температура

Тиреоидни хормони  - Щитовидна жлеза
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
                
TSH * Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон -  /на чист ден/
T4 *   Тироксин / или Free Т4/    /на чист ден/
T3 *   Трийодтиронин /или Free Т3/    /на чист ден/
TAT   /Anti-TG/  -  Анти - Тиреоглобулин   /няма значение деня от МЦ/
MAT  /Аnti-TPO/ -  Анти - Тироидно-специфична пероксидаза  /няма значение деня от МЦ/
При отклонения - УЗ / ехография/ на щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Яйчников резерв
АМХ /Антимюлеров хормон/ + Инхибин В -  на 3 ден от МЦ
тълкуват се заедно

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 10ч., на гладно
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:



# 1
  • Мнения: 33
Здравейте, знаете ли дали направената ми скоро оперативна лапароскопия ще повлияе на хормонални изследвания след първия цикъл след нея? Извинявам се, ако въпросът ми не е за тук.

# 2
  • София
  • Мнения: 22 423
Здравейте, знаете ли дали направената ми скоро оперативна лапароскопия ще повлияе на хормонални изследвания след първия цикъл след нея? Извинявам се, ако въпросът ми не е за тук.
Може да повлияе ЛХ, ФСХ и Е2 и респ. О.
Изчакай поне 1-2 МЦ за тези хормони.

# 3
  • Мнения: 33
Здравейте, знаете ли дали направената ми скоро оперативна лапароскопия ще повлияе на хормонални изследвания след първия цикъл след нея? Извинявам се, ако въпросът ми не е за тук.
Може да повлияе ЛХ, ФСХ и Е2 и респ. О.
Изчакай поне 1-2 МЦ за тези хормони.

Благодаря за бързият отговор!

# 4
  • Мнения: 98
Здравейте, това са хормоните на 3 ден от цикъла ми. Моля ви за коментар към тях. Това което ме притеснява са Пролактина и тестостерона.

LH-4.72 IU/L  реф : 2.4-12.60

ФСХ-4.87 IU/L  реф : 3.5-12.5

Пролактин - 21.40 при реф 3.00-23.50.

Естрадиол 44.84 pg/ml  реф:12.5-166

Тестостерон 1.39 nmol/l реф: 0.29-1.67

DHEA-s     7.65 mmol/l  реф 2.68-9.23

# 5
  • Мнения: 8
Момичета, някой може ли да ми даде мнение за хормонално изследване:

Прогестерон-8,28
Пролактин-21,94
ТСХ-1,679
Тестостерон-0,34

Правено е на 24-ти ден от МЦ, като имах положителен тест за овулация на 13-ти ден.

# 6
  • София
  • Мнения: 22 423
Здравейте, това са хормоните на 3 ден от цикъла ми. Моля ви за коментар към тях. Това което ме притеснява са Пролактина и тестостерона.

LH-4.72 IU/L  реф : 2.4-12.60
ФСХ-4.87 IU/L  реф : 3.5-12.5
Пролактин - 21.40 при реф 3.00-23.50.
Естрадиол 44.84 pg/ml  реф:12.5-166
Тестостерон 1.39 nmol/l реф: 0.29-1.67
DHEA-s     7.65 mmol/l  реф 2.68-9.23
Добре са.
Пролактинът трябва да се провери в дните от О. до 7 ден след нея - сега е висок и дано да е нещо инцидентно.


gingerche
Дай реф. граници за ЛФаза.

# 7
  • Мнения: 8

gingerche
Дай реф. граници за ЛФаза.

Прогестерон-8,28 - лф-3.34-25.56
Пролактин-21,94 - реф.ст. 2.8-29.2
ТСХ-1,679 - реф.ст - 0.55-4.78
Тестостерон-0,34 - реф.ст 0.14-0.76

# 8
  • Мнения: 2
Здравейте. Бременна съм в 12-та седмица и си пуснах изследвания на щитовидната жлеза за собствено успокоение.
Да, но излязоха доста високи стойности на ТАТ и МАТ. Ужасно се притесних! Биха ли попречили на бременноста и плода да се развиват нормално? И някой може ли да ми даде съвет с кой специлист да се съветвам, защото в нашия малкия град нямам доверие на ендокринолози и изобщо доктори.
Благодаря, предварително.

ТСХ      0.8       pmol/l    0.4-6.16
ФТ3     3.0       pmol/l   2.15-6.45
ФТ4    12.9      pmol/l   10.32-25.8
ТАТ      116       IU/ml     < 40
МАТ     436       IU/ml     < 35

# 9
  • София
  • Мнения: 22 423

gingerche
Дай реф. граници за ЛФаза.
Прогестерон-8,28 - лф-3.34-25.56
Пролактин-21,94 - реф.ст. 2.8-29.2
ТСХ-1,679 - реф.ст - 0.55-4.78
Тестостерон-0,34 - реф.ст 0.14-0.76
Прогестеронът е нисък и показва, че или не  е направен на 7 ден след О., или не е имало О.
Ако тестът за О. е бил (+) на 13 ден от МЦ - О. трябва да е на 14-15 ден от МЦ - Прогестерон се изследва на 22 ден от МЦ.
Пролактинът е висок, трябва да е около 14-15.
ТСХ е добре, Тестостеронът - също Peace



Здравейте. Бременна съм в 12-та седмица и си пуснах изследвания на щитовидната жлеза за собствено успокоение.
Да, но излязоха доста високи стойности на ТАТ и МАТ. Ужасно се притесних! Биха ли попречили на бременноста и плода да се развиват нормално? И някой може ли да ми даде съвет с кой специлист да се съветвам, защото в нашия малкия град нямам доверие на ендокринолози и изобщо доктори.
Благодаря, предварително.

ТСХ      0.8       pmol/l    0.4-6.16
ФТ3     3.0       pmol/l   2.15-6.45
ФТ4    12.9      pmol/l   10.32-25.8
ТАТ      116       IU/ml     < 40
МАТ     436       IU/ml     < 35
Здравей!
Т3 и Т4 са ниски, макар че ТСХ е добре, показват че си в Хипофункция /според мен/ - Трябва да се консултираш с Ендокринолог.
ТАТ и МАТ са завишени, но може да е инцидент - иначе са показател за Хашимото.
Трябва да се назначат медикаменти.
Не приемай високи дози йод или ги обсъди с лекаря /защото все пак той е важен и полезен за бебчо, но има МВ за бременни с много високи дози йод и такива с по-ниски/ Добре е да съдържат също селен, вит. Д.
Добре е да провериш серумните нива на вит. Д /ако не си /.
Не бързай да се притесняваш, може да е и нещо моментно - ако скоро си била болна и т.н.
Лека и безпроблемна бременност до края. Peace

Последна редакция: сб, 29 юли 2017, 15:15 от denis.

# 10
  • Мнения: 63
Здравей Денис, може ли да помоля за коментар на ТСХ-то ми, резултатът е от тази сутрин, направих изследването на 2-ри ден от МЦ, знам че е хубаво на чист ден, но днес имах възможност да отида.

Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
TSH   L    0.154       uIU/ml     0,55 - 4,78

Изследването направих контролно, тъй като от февруари пия Еутирокс 25мг, тъй като имам хипо функция. През април последно бях изследвала ТСХ и тогава резултата беше 1.28, като след 2 месеца прием беше паднало от 4.5. на 1.28.

Въпросът ми е сега ако съм изпаднала в Хипер функция, какво се прави? Да не би защото е лято да ми се е свалило толкова ТСХ, или пък защото съм в цикъл? Ще се радвам на твоя безценен съвет.  bouquet

Едит: На гладно ми взеха кръв, не съм пила кафе, дори еутирокса си изпих след като ми взеха кръв.

Последна редакция: сб, 29 юли 2017, 16:37 от Maria Draganova

# 11
  • София
  • Мнения: 22 423
Здравей Денис, може ли да помоля за коментар на ТСХ-то ми, резултатът е от тази сутрин, направих изследването на 2-ри ден от МЦ, знам че е хубаво на чист ден, но днес имах възможност да отида.

Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
TSH   L    0.154       uIU/ml     0,55 - 4,78

Изследването направих контролно, тъй като от февруари пия Еутирокс 25мг, тъй като имам хипо функция. През април последно бях изследвала ТСХ и тогава резултата беше 1.28, като след 2 месеца прием беше паднало от 4.5. на 1.28.

Въпросът ми е сега ако съм изпаднала в Хипер функция, какво се прави? Да не би защото е лято да ми се е свалило толкова ТСХ, или пък защото съм в цикъл? Ще се радвам на твоя безценен съвет.  bouquet
Здравей!
Преди изследването, беше ли пила Еутирокс-а?

ТСХ е паднал доста и показва Хиперфункция - трябва да се коригира дозата, не е добре да се спира рязко  - това стресира жлезата.
Консултирай се с лекар.
Не мисля, че тези нива са от летния сезон. Физиологично пада малко, но не и да отидеш в Хиперфункция и то, с такава стойност.

Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря.

# 12
  • Мнения: 63
Скрит текст:
Здравей Денис, може ли да помоля за коментар на ТСХ-то ми, резултатът е от тази сутрин, направих изследването на 2-ри ден от МЦ, знам че е хубаво на чист ден, но днес имах възможност да отида.

Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
TSH   L    0.154       uIU/ml     0,55 - 4,78

Изследването направих контролно, тъй като от февруари пия Еутирокс 25мг, тъй като имам хипо функция. През април последно бях изследвала ТСХ и тогава резултата беше 1.28, като след 2 месеца прием беше паднало от 4.5. на 1.28.

Въпросът ми е сега ако съм изпаднала в Хипер функция, какво се прави? Да не би защото е лято да ми се е свалило толкова ТСХ, или пък защото съм в цикъл? Ще се радвам на твоя безценен съвет.  bouquet
Здравей!
Преди изследването, беше ли пила Еутирокс-а?

ТСХ е паднал доста и показва Хиперфункция - трябва да се коригира дозата, не е добре да се спира рязко  - това стресира жлезата.
Консултирай се с лекар.
Не мисля, че тези нива са от летния сезон. Физиологично пада малко, но не и да отидеш в Хиперфункция и то, с такава стойност.

Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря.
[/quote]

Не съм пила еутирокса преди изследването, за да не повлияе на резултата. Другата седмица ще съм на лекар.  Hug

# 13
  • Мнения: 176
При по-тънка МЛ, добре действат / най-общо/:
Аргинин
Масло от вечерна иглика
Омега 7, Омега 3
Вит.Е, Вит. А, вит. група В     
Астаксантин
Здравей Денис,за сега си закупих Аргинин ...в каква доза да го пия и до ОВУ ли се пие или през целия цикъл ??....освен това пия вит. Е и А до Ову и Инофолик прахчета....предполагам са съвместими

# 14
  • София
  • Мнения: 22 423
При по-тънка МЛ, добре действат / най-общо/:
Аргинин
Масло от вечерна иглика
Омега 7, Омега 3
Вит.Е, Вит. А, вит. група В     
Астаксантин
Здравей Денис,за сега си закупих Аргинин ...в каква доза да го пия и до ОВУ ли се пие или през целия цикъл ??....освен това пия вит. Е и А до Ову и Инофолик прахчета....предполагам са съвместими
Аргинин се приема 2х500мг, от М до М., на гладно
Ако си взела от 1000мг- трябва да делиш табл. на две.
Всичко, което приемаш е съвместимо Peace
Инофолик - от М до М,  на гладно, 1 час преди или 2 часа след кафето.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт