Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юли 2017, 11:40 ч.

МОН - промените продължават

 • 104 898
 • 1 526
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 14 126
Сетих се нещо. Нали казаха, че официално решение ще бъде оповестено след 1 месец (след 28 август). Това не прави ли невъзможно започването на 1 септември - ще настъпи масова истерия, че трябва за няколко дни да се подготви всичко за новата учебна година - раници, несесери и други ученически пособия. Пък може и някой да е отишъл на почивка тогава.
Ще се самоцитирам от друга тема.

Началото на учебната година е фиксирано със закон, краят се определя със заповед на министъра. Промяната в закона трябва да бъде последвана от промени в редица наредби. Всичко това ще отнеме време и едва ли ще се случи до  не по-късно от две седмици преди началото на учебната година. Ако приемем, че за начало на учебната година бъде определен 1. септември, то заповедта на министъра трябва да бъде издадена около средата на август.
Преместването на началото на учебната година без краят й също да е фиксиран като дати за съответните класове няма да реши проблема. Може междинните ваканции отново да бъдат удължени и краят пак да се измести.


Мнението се отнася за предстоящата учебна година. За следващата няма пречки да бъдат направени необходимите промени. Проблемът сега възникна според мен, защото хем от една страна се опитват да увеличат продължителността на ваканциите, хем трябва да запазят броя на предвидените учебни седмици по класове. И в сегашния график има интересни седмици. Например в периода 21-27. май има на практика един учебен ден - вторник, в периода 6-10. юни - също.

# 16
 • Пловдив
 • Мнения: 448
Ако приемем, че за начало на учебната година бъде определен 1. септември, то заповедта на министъра трябва да бъде издадена около средата на август.

Значи вариантът предстоящата учебна 2017/2018 година да започне на 1 септември категорично отпада, щом решение ще бъде оповестено след 28 август?

Последна редакция: нд, 30 юли 2017, 00:28 от Спливитет

# 17
 • Мнения: 14 126
Скрит текст:
Ако приемем, че за начало на учебната година бъде определен 1. септември, то заповедта на министъра трябва да бъде издадена около средата на август.

Значи вариантът предстоящата учебна 2017/2018 година да започне на 1 септември категорично отпада, щом решение ще бъде оповестено след 28 август
Не ме четеш. За да започне годината на 1. септември, трябва да бъде променен ЗПУО, след което да последват други промени. Заповедта на министъра няма отношение към началото на учебната година, а към края на втория учебен срок, респективно към този на учебната година.

# 18
 • Мнения: 1 584
Аз пък не мога да разбера защо трябва да се удължава учебната година (било със смяна на вачалото или края й)? И сега е пълно с почивки през годината, няма натрупване на умора.

# 19
 • В две мънички очи...
 • Мнения: 1 272
Не мога да не се включа:

Цитат
12. Член 43 се изменя:
„Чл. 43. (1) За осъществяване на приема в първи клас за всяко населено място с
повече от едно училище общините разработват система за прием, в която водещ
критерий е близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на
родителя/настойника, и определят прилежащи райони на училищата за обхват на
учениците.
(2) В територията на прилежащия район на средищните училища се включват и
населените места без училища, от които са насочени учениците.

Няма да цитирам всички точки, в които е определен срока за регистрацията на адрес. Но не съм съгласна, че прилежащия район трябва да бъде 3 квартала само защото общината не смята, че е приоритет когато един квартал се увеличава като жители и то млади хора да построи детски заведения и училища. След като тези хора си плащат данъците е редно общината да им осигури и условия като инфраструктура, транспорт, детски заведения и училище, медицински център.
И как по-точно се определя близостта на адреса до училището? Никъде не става ясно как ще се определи близостта - трябва ясно и кратко да се укаже по какъв начин ще се определя близостта - маршрут, разстояние по гугъл мапс и т.н.
И защо всяка община с повече от едно училище ще трябва да дава пари за изграждане на ел. система (без електронен прием всичко е пародия) след като МОН може да направи една за всички? Правилата са еднакви просто трябва да изгради единна платформа, която да извлича информация от АДМИН, ГРАО или някоя друга институция. По този начин подадената информация ще бъде максимално коректна, лесен прием на документи, обработка на резултати, ненужно обикаляне на институции да се извадят документи и т.н.

# 20
 • Мнения: 14 126
Аз пък не мога да разбера защо трябва да се удължава учебната година (било със смяна на вачалото или края й)? И сега е пълно с почивки през годината, няма натрупване на умора.
Опитват се да запазят броя на учебните дни, който се базира на броя на учебните седмици. В интерес на истината и по стария закон министърът имаше същите права, но аз лично не помня някой да се е възползвал от тях. Краят на учебната година беше негласно фиксиран по класове, но пък тя и появата на междинните мини-ваканции датира от сравнително скоро. Увеличават ги с ден, разделят НВО от ДЗИ...Между другото са отчели и официалните празници. Все едно да съкратиш нечий отпуск с с тях.
Интересно как при двуседмични грипни ваканции се издават заповеди за преструктуриране на материала и ситуацията се овладява някак, а сега се наложи подобно удължаване.

Ysabell, след като тази година стана факт единната електронна система за кандидатстване след седми клас, може пък да разработят такава и за прием в първи.

# 21
 • Мнения: 1 584
Дидева, виждам ги какво правят, но не разбирам защо го правят. Кой би бил доволен като сложиш по ден-два през 2 месеца и му вземеш седмица накуп през лятото? Абсолютно нищо не се постига с тази гимнастика. Идеята за увеличаване на учебната година дойде от няколко родителки, на които нямало кой да им гледа децата 3 месеца. И 2 месеца лятна ваканция да направят, броят на почивните дни си остава същия. Нима през зимата се появява домашно духче, което им гледа децата? През лятото има много повече възможности: лагери, летни училища по музеи и различни школи, имаше на времето програма "Успех", а после "Твоят час".
Мантрата "децата забравят материала" е другото странно нещо за мен. Когато материалът е качествено усвоен, основата е дадена и дори някоя подробност да се забрави, то тя се наваксва. В учебните програми е включено достатъчно време за преговор, няма опасност от ненаучен материал при полагащи труд деца. Другите няма какво да забравят, като не са го научили през годината, т.е. не ваканцията им е виновна, че нещо не знаят.

# 22
 • Мнения: 19 517
... постоянно се появяват нови проекти на документи и по всичко личи, че в МОН кипи усилена дейност.
Хм, в МОН кипи силно тичане на място с викове "Пази се!", за да се имитира дейност и току изтърсят някоя световна глупост, така че на човек му се приисква тези клети хорица нищо да не правят, че поне да се ограничи мащаба на щетите, които нанасят.

# 23
 • Сандански
 • Мнения: 1 427
Незнам само по каква причина ще се удължи учебната година и то само със седмица за тази седмица в края на годината те очакват както пише ще се научило много нов материал всички сме ваканционно настроени точно последната седмица. Другото, което е ще се удължат ваканциите през учебната година от тук следва, че време за нов материал няма да има.

ПП: Защо не дойдат през учебно време да се проверява дали ни се преподава достатъчно добре и дали ние достатъчно добре можем да научим материала. Лично аз имам учители, който не преподават както трябва!
Програмата с три разказвателни предмета в един ден не е ли тежка?
Аз лично виждам как образованието в България според мен върви надолу, защото тройката я имат, защото трябва да има ученици за да има ПАРИ за училището и учителите ни го казват това. Всичко това идва от делегираните бюджети за училищата.

    Според мен всичко това е излишно!!!     
Надявам да сте ме разбрали правилно. Grinning

Последна редакция: нд, 30 юли 2017, 11:04 от Ivaylo77

# 24
 • Пловдив
 • Мнения: 448
Не ме четеш. За да започне годината на 1. септември, трябва да бъде променен ЗПУО, след което да последват други промени. Заповедта на министъра няма отношение към началото на учебната година, а към края на втория учебен срок, респективно към този на учебната година.
Значи е възможен вариантът те да променят ЗПУО и другите наредби преди 28 август за започване на годината на 1 септември, а пък министърът да си издаде заповедта за ваканциите и края на годината след 28 август, тоест 2 дни преди започването на годината. Надявам се да съм ви разбрал правилно след цялото това писане и цитиране Smile

Последна редакция: нд, 30 юли 2017, 12:17 от Спливитет

# 25
 • Мнения: 14 126
Скрит текст:
Не ме четеш. За да започне годината на 1. септември, трябва да бъде променен ЗПУО, след което да последват други промени. Заповедта на министъра няма отношение към началото на учебната година, а към края на втория учебен срок, респективно към този на учебната година.
Значи е възможен вариантът те да променят ЗПУО и другите наредби преди 28 август за започване на годината на 1 септември, а пък министъра да си издаде заповедта за ваканциите и края на годината след 28 август, тоест 2 дни преди започването на годината. Надявам се да съм ви разбрал правилно след цялото това писане и цитиране Smile
По закон заповедта  се издава не по-късно от две седмици преди началото на учебната година. Ако за начало на учебната година е определен 1. септември, заповедта трябва да бъде издадена най-късно около 18. август.

# 26
 • Мнения: 824
Тази година могат само да удължат края на 2017 - 2018 учебна година, но не могат да променят началото.
Накъсват учебната година, губи се темпо и ще компенсират с дълга агония...пълна глупост за мен.

# 27
 • Пловдив
 • Мнения: 448
По закон заповедта  се издава не по-късно от две седмици преди началото на учебната година. Ако за начало на учебната година е определен 1. септември, заповедта трябва да бъде издадена най-късно около 18. август.
Това, че МОН са написали, че приемат предложения на разни имейли до 28, не им пречи да си издадат заповед за ваканции около 18, така ли?

# 28
 • Луната ни пази
 • Мнения: 2 974
Да има по- големи почивки през учебната година не е лошо, но не за сметка на края на учебната година, а по- скоро с по- ранно започване- от 01 или 07 септември. Защото след 01.09 вече се разваля времето, трудно става за море и почивки, докато не само в началото на юли, но и в края на юни е такава жега навън и в учебните стаи, че трудно се концентрират децата за някакъв учебен процес. В повечето училища в гимназиалния курс в последния момент се сещат да ги изпитват и оформят и им "пукат ушите", което в жегата не е никак приятно.Nature Sun With Face
Това е по- добрия вариант, отколкото удължаването и!

# 29
 • Мнения: 408
Тези промени не са измислени от МОН. Този начин на учене и почивка вече го има  и в Германия , и в Англия. Там се учи пет или шест седмици и после следва една седмица почивка. Но нека да отчетем климатичните особености на тези държави- лятото е по-хладно и т. н. Завършват училище дори и на 30 юни. Някои започват на 1 август.  начинът на учене е друг- проекти, самостоятелни проучвания, есета. Дори и в почивната седмица нещо се проучва и се работи по определени казуси. Различно е. Тук ми прилича на работа на парче. Започва се нещо, после друго, но в крайна сметка нищо не се довършва. От първи септември не може също да се почва- също е много топло. Големите почивки не действат добре на учениците или може би на училището- след поредица почивни дни учениците идват  неспокойни, демобилизирани. Докато влязат в ритъм са нужни поне пет дни.И какво следва- нова почивка...  Всичко започва отначало. Но съм сигурна, че тези , които ги пишат нещата не са стъпвали в училище. То си личи. Да се надяваме, че ще проявят разум и ще се вслушат в гласа на учителите.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт