Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 420
 • Мнения: 144
Сън и активности на бебето през месец III



Сънят на бебето
Подходящо ли е за бебето семейното легло? Спейки в леглото до мама, бебето получава нужната защита, топлина, емоционална сигурност и кърма и то по естествен начин, точно както се случват нещата в природата. Кърменето е улеснено, а вие печелите повече време за сън. Ако бебето се задави или заплаче, ако му е прекалено топло/студено, можете бързо да отреагирате.

До навършване на 3 месеца някои бебета вече имат установен режим на съня. През деня малкото се задържа будно за по-дълго време, а през нощта може да спи от 4 до 6 часа без прекъсване. Сънят на бебето продължава да е между 12 и 20 часа за денонощие.

Безопасността на първо място! През първите 6 месеца се препоръчва бебето да спи в стаята на родителите си, не само защото така се улеснява кърменето, но и защото се намалява рискът от Синдром на внезапната детска смърт. Родители, които не желаят бебето им да спи в леглото им, могат да сложат бебешката кошара до леглото си, което е и много по-безопасно.

Не е желателно бебето да спи в семейното легло, ако е родено преждевременно или с поднормено тегло при раждането, а също и ако някой от родителите: пуши, консумирал е алкохол преди лягане, приема лекарства, които действат упойващо, страда от заболяване, което му пречи да се грижи за бебето, много е изморен.

Не заспивайте с бебето в ръце на диван или фотьойл. Не го оставяйте в легло с много възглавници или завивки.

Хайде да си поиграем!
Важно е да отделяте време за игра с малкото по няколко пъти на ден – това съдейства за правилното му развитие, както и за изграждането на силна връзка родител-дете. Оставяйте го да си играе, легнало по коремче, за да се научи да контролира движенията на главата си. Укрепването на мускулите на врата му е нужно, за да се научи да пълзи. Докато бебето лежи по коремче, играйте си с него като му показвате ярко оцветени играчки или малко огледало. Когато бебето покаже, че се е изморило и започне да нервничи, прекратете играта.

Как да му помогнете да свикне да лежи по коремче: първите пъти слагайте навита кърпа под гърдите му. Носете го често върху ръката си, легнало по корем, като дланта ви минава между крачетата му. Сложете го легнало по коремче върху скута ви, докато седите на стол или на земята.
Играйте с бебето на криеница, като покриете лицето си с ръце или го скриете зад играчка, кърпа и др. Покажете лицето си отново и му кажете „Виждам те!”

* Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.


# 421
 • София
 • Мнения: 1 465
Здравейте отново Мама Натура : имам към вас следния въпрос. Тъй като се оказа,че съм доста алергична към парацетамол и всякакви антигрипни препарати - мога ли когато лекувам моя син хомеопатично да се възползвам и да приемам същите продукти които прилагам при него? В повечето случаи той ме заразява така че естеството на заболяването е едно и също. Естествено когато се тръшнем и двамата разходите за лекарства се удвояват и си мислих дали не може да се комбинира неговото с моето лечение.
Тоест моя въпрос е : Дали и в какви дози и по какви схеми на прием биха повлияли на нас възрастните хомеопатичните продукти,които даваме на нашите деца?
Благодаря предварително

# 422
 • Мнения: 144
Здравейте отново Мама Натура : имам към вас следния въпрос. Тъй като се оказа,че съм доста алергична към парацетамол и всякакви антигрипни препарати - мога ли когато лекувам моя син хомеопатично да се възползвам и да приемам същите продукти които прилагам при него? В повечето случаи той ме заразява така че естеството на заболяването е едно и също. Естествено когато се тръшнем и двамата разходите за лекарства се удвояват и си мислих дали не може да се комбинира неговото с моето лечение.
Тоест моя въпрос е : Дали и в какви дози и по какви схеми на прием биха повлияли на нас възрастните хомеопатичните продукти,които даваме на нашите деца?
Благодаря предварително

Здравейте, хомеопатичните лекарства са подходящи и еднакво ефективни и за деца, и за възрастни. Разбира се, че можете да ги използвате и вие, като дозировката за възрастни е по-интензивна. За лечение на настинка и грип е подходящ Инфлуцид. При остро състояние възрастни приемат по 1 табл. на всеки час, а деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа. След подобрение – 3х1 табл. дневно в продължение на още 1 седмица. Същото важи и за Тонзилотрен, който е за лечение на болно гърло и възпалени сливици, и за Цинабсин (при хрема и синузит). Инфлуцид е доказано ефективен и за имунопрофилактика - взимат се 3 пъти по 1 табл. дневно в продължение на 1 месец, като може да се комбинира и с имунопрофилактичната програма с Шуслерови соли №3, 6 и 7 на Немския хомеопатичен съюз. Това са утвърдени схеми на лечение, препоръчани от Немския хомеопатичен съюз. Но предоставената информация не отменя необходимостта от консултация с лекар.

Последна редакция: чт, 01 фев 2018, 11:33 от Мама Натура

# 423
 • Мнения: 144
Здравето на бебето през месец III



Закаляване на бебето
Закалителните процедури са особено важни за здравето и развитието на бебето. Педиатрите разглеждат общ закалителен и специален закалителен режим.

Общият закалителен режим включва осигуряване на оптимална температура, проветряване на стаята, както и подходящо облекло на бебето у дома и по време на разходките на открито. Подходящата температура в стаята трябва да е около 23-24 градуса, като по време на сън е добре да е по-ниска с 3-4 градуса. Когато детето е будно, допустимите колебания в температурата са 2,5-3 градуса. Препоръчителната влажност на въздуха е от 40 до 60%.

Към общия закалителен режим спада и редовното проветряване на стаята и системно извеждане на детето навън. През зимата например престоят навън за кърмачета до 6-месечна възраст при температура над 12 градуса може да достигне до 30 мин., като ежедневно се увеличава с по 5 мин. Над 6-месечна възраст престоят може да се увеличи до 2 часа. През лятото – до 6-месечна възраст, престоят на открито е до 1,5 часа, а след 6-ия месец – до 3-4 часа.
Подходящото за бебето облекло е памучно трико – нека е двуслойно през лятото и трислойно през зимата.

Специалните закалителни процедури включват:

Въздушни бани – от 3-месечна възраст постепенно намалявайте многослойното облекло, докато по време на въздушната баня бебето накрая остане голо до кръста, но с чорапки. Температурата в стаята трябва да бъде 22-24 градуса (до 6-месечна възраст) и 21-23 градуса (след 6 мес.). При температура на въздуха 25 градуса навън въздушните бани могат да се правят под пъстра сянка и на защитено от вятъра място.

Закаляване с вода – след третия месец можеш да започнете да обтривате крачетата на бебето от коляното надолу с вода с температура 36 градуса, като намалявате градусите с по 1 през 3-5 дни.

Закаляване чрез слънце – над 3-месечна възраст бебето ви вече може да спи и бодърства на „шарена сянка” като само крачетата и ръчичките му се огряват от слънцето за кратък период от време.

Имунизации
В нашата страна имунизацията и реимунизацията срещу туберкулоза, хепатит, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце, пневмококи, рубеола, морбили и паротит съгласно Имунизационния календар са задължителни.

Ваксините имат имуногенни (създават имунитет), но непатогенни свойства - т.е. не могат да предизвикат заболяване. Детето се ваксинира само когато е напълно здраво!

Страничните ефекти от ваксините са преходни, като могат да бъдат локални и общи. Локалните странични ефекти най-често са зачервяване, подуване, болка на мястото на убождане, лек обрив, повишаване на температурата, неспокойствие, плачливост. След поставяне на имунизация е подходящо слагането на облекчаващ компрес. Хубаво е в деня на имунизацията бебето да не се къпе.

Наблюдавайте внимателно детето си след имунизация и се консултирайте с лекар в случай на проява на нежелани рекции!

За по-добро понасяне на ваксината и избягване на странични ефекти ще ви помогнат Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Три седмици преди датата за имунизация давайте Шуслерова сол №3 железен фосфат (действа противовъзпалително и помага за овладяване на високата температура), сол №4 калиев хлорид (помага на организма по-бързо да образува антитела срещу внесените микроорганизми), и сол №10 натриев сулфат (осигурява бързото изчистване на отпадните продукти от ваксината). Солите се приемат от 3 до 5 таблетки ежедневно от всяка (спрямо възрастта на детето).

Веднага след ваксинирането му дайте отново сол №3 – 3 пъти по 1 таблетка (за да не се повиши температурата), а от следващия ден, в продължение на 2 седмици, давайте соли №4 и №2 калциев фосфат (предпазва от алергични реакции). Последните две соли се приемат 2 пъти на ден по 2 таблетки от всяка, разтворени във вода или кърма.

При повишаване на температурата до 38 градуса може да давате Шуслерова сол №3. При повишаване над 38,5 добавете Шуслерова сол №5 калиев фосфат. По преценка за необходимост се дава антипиретик, консултирайте се с лекар.

Как да се справите при стомашно-чревни неразположения?

Стомашно-чревният дискомфорт би могъл да бъде причинен от вируси или бактерии, които могат да доведат до чести кашави, воднисти с неприятна миризма или примеси на слуз и кръв изпражнения. В тези случаи е необходимо да се направи микробиологична проба за уточняване на причинителя. Някои бебета имат алергия към белтъка на кравето мляко (при хранените с адаптирани млека деца), която често се проявява с обриви, диария със слуз и жилки кръв, но понякога се проявява и като запек и слуз.

При вирусни чревни инфекции лечението е в 2 насоки: започва се диета и се включват нужните медикаментозни средства (антивирусни, електролитни, средства, които помагат за овладяване на диарията). При децата за предпочитане е лечението да се провежда с щадящите природни алтернативи – хомеопатията е много ефективна при стомашно-чревни нарушения. Комплексният хомеопатичен препарат Гастрокинд се препоръчва при стомашно-чревни нарушения като гадене, повръщане, диария, запек, метеоризъм и болки в корема.

При бактериалните стомашно-чревни инфекции, освен етиологичното лечение, назначено от лекар, се действа също както при вирусните. Една от най-сериозните стомашно-чревни инфекции е ротавирусната, която протича доста тежко и за нея има създадена ваксина.

*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.

# 424
 • Мнения: 4
Здравейте, имам кърмаче на 4 месеца. От тази сутрин е със сополи (воднист и прозрачен) и киха постоянно, а аз съм със сухо гърло и запушен нос. Какво ще ни препоръчате?

# 425
 • Мнения: 144
Здравейте, имам кърмаче на 4 месеца. От тази сутрин е със сополи (воднист и прозрачен) и киха постоянно, а аз съм със сухо гърло и запушен нос. Какво ще ни препоръчате?

Здравейте,
За хрема при кърмачета под 1 г. е подходящ хомеопатичният спрей за нос Инфлуназал – 2 пъти по 1 впръскване във всяка ноздра на ден, а при начало на вирусна инфекция – по 1 табл. Шуслерова сол №3 на DHU, разтворена в малко водичка, на всеки 30 мин. Това са утвърдени схеми на Немския хомеопатичен съюз, които обаче не заместват прегледа от лекар.
Съветваме ви да заведете бебето на лекар, който да го прегледа и да прецени състоянието му.
За болно гърло подходящ хомеопатичен препарат е Тонзилотрен. Възрастни приемат  по 1 табл. на всеки час, до 12 табл. дневно. След настъпване на подобрение дозировката се намалява на 3 пъти по 1 табл. на ден в продължение на още минимум 1 седмица. Все пак, консултацията онлайн не може да замести тази с вашия личен лекар.

# 426
 • Мнения: 277
Здравейте,бебето ми е на 3.5 месеца,от началото на февруари е с запушен нос,изписаха ми едни кафяви капки и имунокинд таблетки,който му слагах  в млякото,но от една седмица се запече,акаше на 4 дни,реших да спра с таблетките и сега ака нормално,дали има нещо общо с тези таблетки ,защото няма описано в листовката.

# 427
 • Мнения: 144
Здравейте,бебето ми е на 3.5 месеца,от началото на февруари е с запушен нос,изписаха ми едни кафяви капки и имунокинд таблетки,който му слагах  в млякото,но от една седмица се запече,акаше на 4 дни,реших да спра с таблетките и сега ака нормално,дали има нещо общо с тези таблетки ,защото няма описано в листовката.

Здравейте, няма данни за такъв ефект от приложението на Имунокинд. Сигурна ли сте, че причината не е друга - например промяна във вашето хранене в този момент, в случай, че кърмите?   

# 428
 • Мнения: 277
Благодаря,но той е на АМ от раждането е едно и също.

# 429
 • Мнения: 1 763
Здравейте, прочетох по-нагоре статията ,в която е дадена схемата преди ваксинации.Предстои ни такава април месец,когато бебето ни ще е на два месеца и от сега чета и се подготвям.Каква е дозировката за бебе на такава възраст?
Благодаря Simple Smile

# 430
 • Мнения: 144
Здравейте, прочетох по-нагоре статията ,в която е дадена схемата преди ваксинации.Предстои ни такава април месец,когато бебето ни ще е на два месеца и от сега чета и се подготвям.Каква е дозировката за бебе на такава възраст?
Благодаря Simple Smile

Здравейте, дозировката е по 3 табл. от всяка сол от съответната комбинация на ден. Посочената схема е на Немския хомеопатичен съюз за по-леко понасяне на ваксината и за избягване на страничните ефекти от нея, която обаче не замества консултацията с педиатъра.

# 431
 • Мнения: 144
Растеж и развитие на бебето през месец IV



Развитие на бебето
През четвъртия месец бебето отново ще порасне с още 2,5 - 3 см и почти ще удвои теглото си. Масажите и гимнастиката продължават по същия начин като досега. Поставяйте бебето по корем, докато започне да се обръща самичко по гръб.

Нормално е очите на бебето понякога да изглеждат кръстосани, но ако имате чувството, че постоянно изглеждат така или нещо в погледа му ви притеснява, незабавно се консултирайте с лекар. Цветът на очите му е неустановен все още и може да се промени до навършване на половин годинка.

Какво умее вашето бебе?
То вече обръща глава по посока на звука, може да следва движещи се предмети с очи, посяга и хваща висящите над креватчето му играчки. По време на бодърстване се усмихва, смее се с глас при закачки, произнася и издава звуци. Със сила свива и изпъва крачета.

Светът е много интересно място за бебето ви и то ще иска да се оглежда колкото се може повече. Усмихва се на хората, с които често контактува, и копира някои техни движения или мимики. Обича да си играе, гука и имитира звуците, които чува. Разпознава познати лица и предмети от разстояние. Държи главичката си стабилно без подкрепа. Оказва натиск с крачета, когато го държите изправено, стъпило на твърда повърхност. Започва да се завърта от корем по гръб, а когато лежи на коремче се повдига нагоре на лакти.


*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.


Последна редакция: пт, 02 мар 2018, 14:13 от Редактор**

# 432
 • Мнения: 144
Хранене на бебето през месец IV



Храненето е 6-кратно по 140 мл мляко (може и повече). През четвъртия месец е все така важно да продължавате да кърмите бебето си.

Кърмата е богата на имуноглобулини, необходими за съзряването на детския имунитет и защита. Установено е, че естествено хранените деца боледуват по-рядко в сравнение с тези на изкуствено хранене. Не забравяйте и силата на кърменето за изграждането на психо-емоционалната връзка между майка и дете.


*Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, както и да предложат природни средства за решението на проблемите, свързани с детското здраве, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.

# 433
 • Мнения: 14
Здравейте,
не намирам посочената схема на солите преди ваксиниране.
Бихте ли ми казали кои Шуслерови соли да използвам и как.

# 434
 • Мнения: 144


Колики – кой не знае и кой не е слушал за тях? Търсим родители, които са използвали КОЛИКИНД за лечение на бебешките колики, които да споделят своето мнение.

Напишете Вашите отзиви от употребата на КОЛИКИНД - как се чувстваше Вашето бебче, след като започна приема на лекарството? Ние от Мама Натура ценим вашето мнение и време. На 2 май десет от всички участници, които са споделили своя опит с КОЛИКИНД, ще спечелят награда от Мама Натура!

Наградите са:
1 бебешка/детска фотосесия 
4 бр. чанти, съдържащи подложка за преповиване и ръстомер
5 комплекта, включващи плюшена играчка и бебешки чорапки

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт