Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 авг. 2017, 21:56 ч.

Съобщаване на работодател за бременност?

 • 2 479
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 27
Здравейте, бъдещи и настоящи мами. Може ли да споделите малко опит как се съобщава на работодател подобна новина? Трябва ли да е официално с документ или мога просто да го спомена в обикновен разговор? В 16 г.с. съм и вече трябва да уведомя за бременността, но исках първо да се информирам има ли някакъв ред за това. Много се притеснявам дали не могат да ме уволнят, когато кажа, защото на този етап ще ми е трудно да си намеря нова работа. Благодаря предварително!

# 1
 • Плевен
 • Мнения: 9 436
Тук има подробна информация за това.
Темата Майчинството счетоводно също може да ти е от полза.

# 2
 • Мнения: 27
Благодаря, първият източник е доста изчерпателен.

# 3
 • В облаците
 • Мнения: 614
Ако си на постоянен трудов договор не могат да те уволнят без основателна причина. Ако си на 6-месечен договор със срок за изпитване, могат да ти прекратят договора по всяко време. Ако е така, изчакай да подпишеш постоянния договор.  Ако очакваш неприятности, не е нужно да съобщаваш, докато не ти проличи.

# 4
 • Мнения: 352
Аз съобщих устно, още в самото начало

# 5
 • Мнения: 33
Момичета  незнам дали коментара ми е точно за тук, за което се извинявам.
Казах на работодателя ми, че съм бременна рано, защото много ми се гадеше и повръщах, нямаше как да скрия.  Три месеца  изтърпях така и излезнах в продължителен болничен. Съобщих на шефа за това, при което той ми заявявя, че иска болничен ти месец за месец, а такъв докато роди, за да вземел човек по заместване. Обяснявам му, че няма как тъй като болничните се дават месец за месец. Учудих се от реакцията му все едно съм виновна, че съм в болничен, а не да си работя до тези 45 дни преди термина. Истината е, че съм  по-добре от началото, но все още повръщам, умарям се бързо и все ми се спи. Не се чувствам, че ще съм полезна на работа, по-скоро ще преча.

# 6
 • Мнения: 27
Здравей, toni9026, мисля че не може да ти се издаде един болничен за целия период, но можеш да направиш така, че да не е прекъснат. Относно работодателя той може да сключи Срочен трудов договор с някого за заместване на работник или служител, който отсъствува от работа(Чл. 68. ал.3 - Кодекс на труда). Надявам се това да ти е от полза. Аз днес предадох официалния документ и работодателя го прие нормално, дори ми честити. Просто тъкмо бях постъпила на работа и още не го познавах. Благодаря на всички bouquet

# 7
 • Мнения: 33
Болничният ми изтича на 29 септември пада се петък. Някоя от Вас знае ли дали мога да взема следващият болничен на 2 октомври със задна дата.
😊

# 8
 • Мнения: 27
toni9026, изглежда, че това е възможно, щом е продължение на предишен. Ето на какво попаднах:

"Съгласно Наредбата за медицинската експертиза:
Болничният лист се издава в деня, в който се установи временната неработоспособност. Не се допуска издаване на болничен лист, в който датата на започването на отпуска е по-късна от датата на издаването му. ….. Изключение се допуска и в случаите, когато болничният лист е продължение. В тези случаи отпускът, даден за временна неработоспособност, започва задължително от деня, в който лицето е следвало да се яви на работа по предхождащия болничен лист, независимо че той може да е неработен за лицето."

# 9
 • В облаците
 • Мнения: 614
Болничният ми изтича на 29 септември пада се петък. Някоя от Вас знае ли дали мога да взема следващият болничен на 2 октомври със задна дата.
😊

Преди да е изтекъл болничния може да се явиш на комисия, която да ти го удължи. Обикновено го удължават с до 30 дни, но може и повече. Ако дата за явяване на комисия ти е след 29-ти, например има една седмица след изтичането на болничния, това време може да го прекараш вкъщи и да не ходиш на работа, но трябва да уведомиш работодателя си. Лекарската комисия може да издава болничен с до 30 дни назад.
Попитай личния си лекар за повече подробности. Мисля, че само специалист може да те запише за комисия. Ако има много записани се чака по една седмица, така че действай по-рано. Самото явяване на комисия не е нищо особено, но не трябва да правиш намеци, че болничния ти е фиктивен. Може да им кажеш, че ти трябва за няколко месеца и да попиташ дали могат да го издадат.
Според кодекса на труда работникът има право на до 6 месеца платен болничен, но не знам в случай на бременност дали е повече.

# 10
 • Мнения: 220
Момичета, и аз не знам до колко съм за тази тема, но намерих доста полезна информация в нея и реших да ви попитам и за моят случай. На 29ти октомври ни предстои да заминем да живеем в чужбина за постоянно. Бях си предала предизвестието за напускане, когато в понеделник тази седмица разбрах, че съм бременна. Говорих с прекият си началник и се разбрахме, че няма проблем да си дръпна обратно предизвестието и да изляза в болничен, след който в майчинство. Как ще стане обаче с тези болнични след 29ти октомври докато съм вече извън страната?

# 11
 • Мнения: 27
Не съм сигурна, че разбрах плана напълно, но най-дългият болничен, който можеш да получиш май е 30 дни. Също така имай предвид, че по време на болничен нямаш право да напускаш страната.
Цитат
Чл. 15. (1) В зависимост от състоянието на болния в болничния лист се определя един от посочените режими:
1. болничен;
2. санаторно-курортен;
3. домашен:
а) на легло - постоянно или за определени часове на деня;
б) стаен;
в) амбулаторен;
4. свободен:
а) само в района на населеното място, където болният прекарва отпуска по болест;
б) с право да отиде в друго населено място в границите на Република България

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт