Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 118
Водя се на трудов договор във фирмата, в която работеше мъжът ми. Сега обаче той напуска и са го помолили и аз да напусна. От раждането са минали година и месец. Как се процедира от тук нататък? Как ще си получавам майчинството и как се ореждат формалностите? Счетоводителката във фирмата не знаела нищо по въпроса  Tired
Благодаря предварително за отговорите.

# 1
 • Мнения: 4 978
Защо да напускаш и ти? Не съм 100% сигурна, но мисля, че фирмата финансово не е ангажирана с теб, т.е. майчинството ти се плаща от държавата. Единственото, което правят за теб (фирмата) е, че ти тече трудов стаж.

Нека и други майчета да кажат - правистки де.

# 2
 • София/Овча купел 2
 • Мнения: 984
Мисля,че сега ще си получаваш парите от социалните.Те от там идват,но тъй като се водиш по майчинство от фирма,ги изплащат на фирмата и тя ти ги дава.Трябва на място да провериш.

# 3
 • Мнения: 1 490
Точно така-фирмата не е ангажирана,а ги получава от държавата.И доколкото знам докато си в майчинство си под закрила и никой не може да те уволни.

# 4
 • Мнения: 4 978
докато си в майчинство си под закрила и никой не може да те уволни.

Е да де, но момичето го карат да напусне.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 118
Предполагам, че искат да напусна, защото след това има и отпуск все пак, и ги е страх да не го ползвам след година. Иначе знам, че държавата плаща майчинството. Работата е там, че само фиктивно се водех там на трудов договор, за да ми тече стаж по време на бременността. Значи при социалните да проверя казвате...

# 6
 • Мнения: 4 978
Ми предложи им да подпишеш ако трябва някакъв документ за платената отпуска, (т.е. че прекъсваш майчинството Х дни по-рано и ти пускат отпуската или нещо подобно) за да не ти се налага мотаенето по институции.

# 7
 • Мнения: 3 069
докато си в майчинство си под закрила и никой не може да те уволни.

Е да де, но момичето го карат да напусне.


Момичето е защитено от закона. Ако те решат да я уволнят тя има право да ги съди.И ЩЕ СПЕЧЕЛИ.

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 671
Мисля,че сега ще си получаваш парите от социалните.
От социалните ще си го полочаваш ако детето е до 1 година . Най-добре е да говориш със собственика на фирмата да останеш до края на майчинството като след това ще подадеш молба за напускане. Иначе варианта е да търсиш друга фирма.

# 9
 • Мнения: 545
Мисля,че сега ще си получаваш парите от социалните.
От социалните ще си го полочаваш ако детето е до 1 година . Най-добре е да говориш със собственика на фирмата да останеш до края на майчинството като след това ще подадеш молба за напускане. Иначе варианта е да търсиш друга фирма.

Дори и да намери друга фирма,  майчинските трябва да продължи да й ги плаща първия работодател, при когото е започнало майчинството (беше споменато във форума - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=75601.msg1364351#msg1364351, ето и друг случай http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=83967.msg1468592#msg1468592 - публикувана е част от писмо от указанията на НОИ).

Ето какво казва Кодекса за Социално осигуряване

Обезщетение при отглеждане на малко дете
    Чл. 53. (1) (Изм., ДВ, бр. 1 от 2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
....
    (4) (Предишна ал. 3, изм., ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Изплащането на паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 се прекратява при смърт на детето, при даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка.

Никъде не виждам да се споменава прекратяване на трудовото правоотношение по една или друга причина. Освен това прекратяването на трудовото правоотношение дали е равнозначно на прекратяване на отпуска за отглеждане на дете????
Все пак най-добре е да се попита някой инспектор в НОИ (обикновено има дежурни, които точно това им е работата - да отговарят на въпроси на гражданите).

Аз пък се чудя каква е тази счетоводителка, дето казва "Незнам нищо по въпроса" и не си мръдва задника (с извинение) да проучи как стоят нещата  newsm78 , нали затова й плащат в крайна сметка !

# 10
 • София
 • Мнения: 1 118
Благодаря за подробния отговор на stef_p! Много ми помогна!
Ако съм разбрала правилно - подавам си заявлението, че напускам работа, напускам, и след това до навършване на 2 год. на детето ще си взимам парите пак оттам. След това те не ми дължат отпуск и сметките са ни чисти. Нали така?

# 11
 • Мнения: 1 320
Подаваш заявление , че напускаш от датата на навършване на 2 годинки на твоето дете. / поне аз така го разбирам./
Принципно , ако напуснеш по собствено желание губиш правото на майчинство , защото при социалните се плаща само 1 година.

# 12
 • Димитровград
 • Мнения: 967
Това от социалните не е майчинство-моля,обърнете внимание,за да не останете като мене с пръст в устата!!!!Не могат да те накарат да напуснеш.Те не плащат майчинството,а държавата превежда парите.Счетоводителката не,че не знае-просто как да ти каже,че ако напуснеш ти спира и майчинството?Затова най-добре да питаш в НОИ или НАП или и аз не знам къде,но си осигури информацията предварително.Успех!

# 13
 • София
 • Мнения: 1 118
Хмм. В такъв случай най-удачният вариант ще е да се прехвърля в друга фирма?

# 14
 • Мнения: 1 320
Първо се обади в НОИ или в Инспекцията по труда.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт