Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2 677
Здравейте!
Знам, че много се е писало по темата за Анти-D гама глобулина, но в повечето случаи споделяме кой я е получил от лечебното заведение и кой си я е заплатил.
Искам да ви споделя една статия, която публикувах в социалните мрежи, защото за пореден път се сблъсквам с безумието и алчността (може би) на българските лекари, и да ви помоля да споделите опит, ако имате такъв за това как сте успели или поне сте се помъчили да се преборите с манипулациите, на които ни подлагат в някои лечебни заведения. Аз самата съм твърдо решена да подам жалба към НЗОК и да търся правата си докрай, така че всеки споделен опит би бил от полза, както за мен, така и за много други в моето положение.
Благодаря ви за вниманието.

България, 21-ви век. Страна, изправена пред демографска криза.
Една болница. Малка, спрямо националните стандарти за лечебни заведения, но голяма за населеното място, в което се намира.
И един казус, за който в миналото не е имало решение и е бил причината за много аборти, усложнения и смърт на новородени, смърт дори и на родилки. Днес – абсолютно решим, регламентиран и описан в наредбите на всички здравни организации. Включително и на родната НЗОК. Медицински, финансов или чисто човешки е казусът – вие преценете.
Всяка бременна жена и родилка с отрицателен резус фактор (Rh-) подлежи на малко по-специфичен контрол през бременността си и след раждането. Стриктно се следи за появата на антитела в кръвта на майката, които биха могли да причинят необратими увреждания на плода или да доведат до неговата смърт. Ако такива бъдат установени, се прилага терапия с препарат, наречен Анти D-гамаглобулин, който осигурява спокойното износване на плода до край и раждането на едно здраво и хубаво бебе. Без значение дали по време на бременността е имало антитела или не в кръвта на майката, в срок от 72 часа след всяко раждане или аборт на жената задължително се извършва ваксинация със същия препарат, която осигурява възможността на жената да роди живи и здрави следващите си деца. Ако ваксинацията не бъде поставена, това й щастие бива отнето. Особено, ако бащата на децата й е с пложителен резус фактор.
Преди 11 години родих първия си син в софийска болница. На вторият ден от раждането му, инжекцията ми беше поставена. Беше ми поставена и няколко години по-късно в същата болница, когато за съжаление изгубих второто си дете. Преди две години родих втория си син. В малката тукашна болница, където случих на страхотен екип и чудесни грижи от страна на медицинските служители в отделението. Когато на следващият ден попитах за ваксината, ме погледнаха странно. Оказа се, че подобни случаи тук са рядкост и никой нищо не знае. Бяха почивни дни – нямаше ръководители на лечебното заведение, никой, който да вземе решение и да осигури препарата. Нещата бяха станали набързо, аз не бях проучила вариантите в такъв случай, тъй като не ми беше минало през ума, че в болница е възможно да не разполагат и да не предоставят този понякога животоспасяващ медикамент.
Съпругът ми го намери. С много усилия и нерви. Тъй като препаратът се поема от здравната каса, трудно се намира на свободния пазар. Особено в малък град като нашия. Но успя. И слава богу, 3 часа преди да изтекат критичните 72 часа, ваксината ми беше поставена. Разбира се, срещу скромната сума от 160 лева. За наша сметка. Не съм търсила възстановяване на средствата, не съм подавала жалби, независимо, че стойността на медикаментът е включен в Клинична пътека №5 Раждане.
Всеки момент очаквам третото си дете. И отново реших да го родя в тукашната болница, защото съм сигурна, че специалистите в АГ отделението ще осигурят същите професионални грижи за мен и бебето, както предния път. Също така, попарена от предния път, реших от рано да тръгна по възпитания, цивилизован и културен начин за решаване на казуса „Анти D-гамаглобулин“. За жалост в два разоговора (неформален със съпруга ми и формален, който аз проведох), ми беше отказано каквото и да било съдействие от страна на хората, които могат да взимат решения, с обяснението, че болницата е малка, препаратът е скъп, а касата не плаща…
Намерих начин да си осигуря медикаментът отново за наша сметка, ако се наложи. Цената пак е между 160 и 200 лева. Майната им на парите, ще каже всеки в подобна ситуация, както и нашето семейство. И, макар че все още има възможност за развитие на събитията в друга посока, струва ми се, че отново ще закупим лично въпросния гамаглобулин. Но, след като този път си написах домашното – изчетох цялата Клинична пътека №5, консултирах се с фармацевти и експерти в НЗОК, не смятам да оставя нещата с отворен край. Още повече, след като в един от разговорите медицинско лице ме попита: Какво толкова? Ти смяташ ли да имаш повече деца?
Единственият случай, в който лечебно заведение е в правото си да откаже Анти D-гамаглобулин, е ако реша доброволно да направя аборт. Във всички останали той се полага напълно безплатно на бременната жена или родилката!
Тъжното е, че чета из форумите патилата на други жени в същата ситуация и масовото мнение е, че това се прави единствено с цел финансово облагодетелстване. Семейството си купува препарата, болницата го фактурира към НЗОК, тъй като е неразделна част от стойността на клиничната пътека, и някой по веригата в лечебното заведение прибира умопомрачителните 160 лева в джоба си!
Оставям морала на страна и се питам: колко жени в подобна ситуация не си знаят правата? Колко майки нямат достъп до информация и дори не знаят, че подобна ваксинация им се полага? И пак опирам до морала... Заради прибрани 160 лева в джоба на колко български семейства се отнема правото да имат пълноценен и наистина щастлив живот, изпълнен с детски смях?
Търсете си правата! Четете, питайте, консултирайте се! Отговори има за всички безумия, които ни се случват. Настоявайте докрай да получите това, което ви се полага, а ако все пак ударите на камък – действайте според ситуацията и никога не позволявайте на отговорните за поредното безумие да им се размине. Защото, ако вие сте се справили с проблема някакси, някой след вас ще потъне завинаги заради алчност и безхаберие.


Надявам се да не е против правилата на форума, затова ще публикувам връзка към самата статия. Ако е неприемлива, моля да бъда извинена от администраторите.
https://www.facebook.com/VesselaG/posts/10212034183782706?pnref=story

# 1
  • Мнения: 3 658
   Благодаря за информацията. Изчетох всичко внимателно.

   Лично аз не знаех, че ако забременея и родя, ми се полага такава ваксина Анти-D гамаглобулин. Защо трябва да съм информирана за всичко каквото ми се полага? Това не е мое задължение. Нали затова са лекарите? Това е тяхната работа - да се грижат за своите пациенти! Нямам думи.

   Вече ми е дошло до гуша от надменното и безгрижно отношение на лекарите. Въобще вече не мълча и изисквам докрай това, което ми се полага. Майка ми, когато е с мене, ми казва да мълча, защото някой ден ще се изпатя от някой доктор! Почти всички доктори гледат в ръцете ти колко пари ще им дадеш! Къде остана Хипократовата клетва, в която се заклеват, когато завършват и вземат диплома от Медицинския университет?

   Всички трябва да си търсим правата! Никой няма право да търгува с нашето скъпоценно здраве! Щом са лекари, мислят, че могат да правят с пациентите си каквото си искат! После реват защо някой доктор е ударен?! Заслужил е този доктор, който е ударен! Трябва и другите лекари да се сплашат и наказват, за да престанат с тяхната безкрайна арогантност и алчност!

Последна редакция: чт, 14 сеп 2017, 14:38 от Jennifer_w

# 2
  • Мнения: 486
И аз ще споделя: резус фактор отрицателен аз, положителен таткото.
Болницата е Майчин дом София (изключителни специалисти все пак, аз съм от доволните Simple Smile
Преди 2 години родих дете, извикаха ме на втория ден и ми обясниха, че при мой резус фактор отрицателен, а на бебето положителен, трябва да ми се постави инжекция. За първи път чувах. Поставиха я и всичко приключи.
Преди 4 месеца попадам в Майчин дом отново - аборт по медицински причини. Никой нищо не ми казва, аз два пъти казвам на акушерките, че съм - резус фактор. Реакция няма. На третия ми опит да обясня акушерката казва: Хубаво е да си поставите анти Д гамаглобулин, при което един доктор се обръща и казва: Хубаво ли?? То е задължително, а не просто хубаво. Акушерката казва, има го в аптеката отсреща, 180 лева, купете го, ще го поставя. Не знам какви са ми били правата в случая, благодарна съм, че имах възможност да дам тези пари. Сърцето ме болеше толкова, че ми беше все тая дали в болницата са ме прецакали. Точно в този момент се чувствах достатъчно ощетена от съдбата.
но...Аз се възхищавам на хората, които си търсят правата. Така трябва!

# 3
  • Мнения: 6 981
Странното или по-точно тъпото е, че в някои болници за някои хора има, за други няма. Аз също съм плащала 200 лв. преди доста години да ми намерят и доставят гама глобулин. Не съм убедена, че ми я сложиха, защото бях в пълна упойка и имахме уговорка да ми я сложат след като се събудя, което не се случи. Казаха ми, че е поставена и точка. След години, когато забременях с второто си дете споделих с акушерката и тя беше възмутена. Изписа ми една рецепта и я взех от аптеката на цена по-малко от 2€. Сложиха ми я в 24 седмица. След като родих, въпреки че казах че съм приключила с ражданията, доктора заяви, че се налага да ми я сложат и ми я сложиха.
Не мога да кажа, че ме учудва това, което се случва в болниците. За нарушенията няма санкции. Ако имаше глоби и за болницата и за лекаря не свършил работата си нещата щяха да са различни.

# 4
  • Мнения: 2 677
За нарушенията няма санкции. Ако имаше глоби и за болницата и за лекаря не свършил работата си нещата щяха да са различни.

Глоби и санкции има, мила. Но трябва някой да ги потърси. Така е навсякъде.
Именно това е идеята ми за тази тема - да споделим опит онези, които сме решили да търсим правата си и да изискваме безхаберието и алчността да бъдат наказвани, за да могат повече хора да бъдат информирани и да настояват докрай да получават това, което им се полага.

# 5
  • София, London
  • Мнения: 12 917
Има телефони на НЗОК където веднага пациента може да се информира и сигнализира. Подава се жалба и към "Медицински одит".

# 6
  • Мнения: 6 981
И едно време имаше на теория, но на практика беше борба с вятърни мелници. Ако сега има промяна - много се радвам, все пак моят опит е от преди 15-20 години.

# 7
  • Мнения: 2 677
Има телефони на НЗОК където веднага пациента може да се информира и сигнализира. Подава се жалба и към "Медицински одит".

Вие подавали ли сте жалба? Минавали ли сте по трудния бюрократичен път? С какви трудности сте се сблъскали и постигали ли сте това, за което сте се борили?

Всеки средноинтелигентен български гражданин ще разбере къде и как се подават жалби, когато усети, че е изправен пред нередност. Но оттам накъде?

Конкретната тема е за глобулина, тъй като това е нередността, с която аз се сблъсквам. Но, предполагам, че мъките за обикновените хорица са еднакви, независимо дали става въпрос за отказана инжекция или под масата за операция, примерно...

# 8
  • София
  • Мнения: 703
Здравейте и от мен, някой знае ли дали инжекцията влиза в клиничната пътека при кюретаж (не по желание)
Защото ме накараха да я заплатя и ми се стори странно...

# 9
  • Мнения: 2 677
Здравейте и от мен, някой знае ли дали инжекцията влиза в клиничната пътека при кюретаж (не по желание)
Защото ме накараха да я заплатя и ми се стори странно...

Здравейте! След 13-та г.с., когато не е по желание, ангажиментът е на лечебното заведение.

# 10
  • София
  • Мнения: 703
Благодаря! Беше в 10та, значи нормално са ми взели пари  Peace Просто реших, че ми се полага, защото поставянето му е задължително, а не по мое желание, но нищо де. Пари се изкарват, живи и здрави да сме само.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт