Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 септ. 2017, 12:19 ч.

Четвъртокласници 2018/2019

 • 74 231
 • 742
 •   1
Отговори
# 45
 • в здрача
 • Мнения: 2 204
Вчера и аз бях на родителска среща. Час и половина се запознавахме с изискванията за извинителните бележки от личния лекар и други медицински центрове, болници и сие, с новата разпоредба за дните, в които може да се отсъства от училище и как да се подават заявления, в какъв срок и какви атрибути да имат бележките от спортни, музикални и сие клубове, в които участват децата, както и атрибутите, които да са включени в бележката за извиняване на отсъствия за участия в концерти, състезания и сие събития не включени в учебния процес, с организацията по оставяне и вземане на децата от училище /т.е. тази година през кой училищен вход/изход ще се случва това/, забраняването на разходките на родители в сградата на училището, освен по неотложни дела и влизане през главния вход, регистрация при охраната  с лична карта, както и как ще се осъществява комуникацията с класната, регистрацията в електронния дневник и какво означава иновативно училище на практика ...
колко деца ще искат да се запишат в Твоят час, който класната предлага да бъде пак като миналата година - театрални постановки по изучавани произведения и още един - математика за всеки, в който ще се подготвят само за математическите състезания. Миналата година разрешиха само по един час. Подготовки за състезания не можело, само ако децата изпитват затруднения  с материала. Дали ще бъде одобрен тази година - не се знае все още. И т.н.
За допълнителни помагала - 22 лв + 12 за граматичната тетрадка по АЕ.
Уведомиха ни кои от помагалата ще останат в училище /не че олекотява кой знае колко раницата липсата на 1 учебник, т.к. Атласа по Дом бит, музиката, рисуването и помагалото за час на класа/, но пак е нещо.
Другата семица ще са всички входни нива, тази правят предговор.
Имам усещането, че празничния и почивните дни ще се наложи да ги отделим за сериозен предговор по АЕ, защото е забравила правописа на абсолютно всички думи.

# 46
 • Майничка
 • Мнения: 6 778
По "Твоят час" наистина няма опция подготовка за олимпиади и състезания. Тя е по друго перо, за което се отпускат средства само ако има класирани и явили се на национални кръгове.
Програмите стават окончателни едва след като са парафирани от ХЕИ.

# 47
 • Пловдив
 • Мнения: 2 030
Един пациент преди време беше писал във вестник "Марица" "Искам да съм амбулаторен лист".
Та сега децата трябва да искат да са справка към МОН.
Заринахме се с бумащина.

# 48
 • София
 • Мнения: 7 134
Бих искала да си сверя часовника с вас. От първи клас включително, всяка година събираме по 120 лв. на дете за касата на класа. С тези пари се купува всичко необходимо през цялата година. Остават и за тържеството в края на годината, а и част от тях не успяваме да изхарчим. /например имаме остатък от миналата година 400 лв/. Парите се събират накуп, съвсем в началото на учебната година. С една майка повдигнахме въпроса поне да се събират на два пъти и никой друг не подкрепи. Има ли другаде подобно безумно "планиране" на разходите за цяла година напред? Намирете ли го за редно?
За сравнение, в ДГ на децата също сме събирали подобни суми за цялата година, но винаги е било на 2 пъти. И още едно сравнение - баткото е 8-ми клас и се купуват учебниците. На РС на баткото събрахме по 140 лв. за всичко, а на малкия - по 120, като на него са му осигурени и учебници, и учебни тетрадки.

# 49
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 10 928
 Shocked Ние такива пари не сме давали. На дете по 120 лв? Предполагам, че тук се включват помагалата, но... Да не би да купуват и тетрадки, химикалки? И така да е, ние имаме материали от миналата година.

# 50
 • Пловдив
 • Мнения: 2 030
Събрани 80лв тази година.За помагала и уч настоятелство/не знам какво е това , каква роля има и не се интересувам/.По Коледа се събират някакви пари за подаръци на децата. Обикновено се налагат и някакви суми втория срок,но те са по-малки.
Дали го намирам за редно? Ами труден въпрос.Лично мен ме дразнят тези хиляди помагала.Не заради сумата ,а заради това че не се подхожда индивидуална спрямо децата.Имам позната учителка която не взима помагала ,а раздава на децата листове с упражнения/задачи/ според проблема на децата.Тези помагала за мен лично са вкарване в матрицата.
Имам и голяма дъщеря отдавна завършила и съм претръпнала към училищните несгоди.Като искам персонално внимание-плащам си частните уроци и не роптая.
Дразнят ме по-скоро някои инициативи,които излизат от родители или учители несвързани с образованието.
За втори пореден път се прави някаква благотворителна инициатива за болен .До тук всичко е прекрасно,но не носете цвете на 15 ,а дарете пари.Ами не ,не го разбирам.Аз не искам така да възпитавам детето си.Какво общо има цветето с тази благотворителност.За мен първия уч ден е свързан с това цвете-това е уважение към учителите и не съм съгласна детето ми да си мисли ,че може да замени едно нещо с друго.Само че това се тълкува от другите родители като подмазване едва ли не.През цялата година не е направено нищо благотворително ,а не е невъзможно.Децата правят рисунки или фигурки-могат да бъдат откупени например или много други неща.
Достатъчно пъти пращаме играчки и сладкиши в детски дом.Редовно носим играчки в селската детска градина,както и на децата в онкохематологията. Ходим заедно в Джъмбо и тя ги избира. Отдавна знае какви играчки се допускат в болницата.Но това е мой избор и детето ми е научено на това. Това да заменя уважението си към учителя с благотворителност,за мен е показност.Искам детето ми да уважава учителите си .Така че и тази година си занесохме букета на класната и дадохме пари за каузата.Не мисля ,че нещата са взаимно заменяеми.Учим на нещо добро,ама в замяна на друго.

# 51
 • София
 • Мнения: 7 134
Shocked Ние такива пари не сме давали. На дете по 120 лв? Предполагам, че тук се включват помагалата, но... Да не би да купуват и тетрадки, химикалки? И така да е, ние имаме материали от миналата година.
Ето някаква част от перата за определен период миналата година. Като цяло не съм против разходите, а това, че събират всичко в началото на учебната година и накрая има и остатък.
Скрит текст:
Помагала по математика
книжка "Спазвам правилата"
Помагало по английски
Образователен театър
Копирни услуги
Правописни речници
Маркери и гъби за дъската
Хигиенни материали за децата
Метла и лопата за класа
Тетрадки по музика
Уч. Настоятелство
Вода за пиене на класа
Канц материали/кламери лепила и др/
Хигиенни материали за децата
Образователни игри 8 бр. за занималнята
Застраховка за децата в училище
хигиенни материали за децата
Коледна почерпка на децата в класа
допълн речници по Английски език
 Материали за баба Марта

# 52
 • София
 • Мнения: 1 059
*Ирина*, какво да ти кажа ... ние примерно събрахме по 48 лв. за помагала, по 25 лв. за уч. настоятелство, 2 лв. за застраховка ... и на първа родителска ги добутахме до 75 лв. на дете.
Хигиенни материали не купуваме, пари за вода също не събираме - всяко дете се оправя самостоятелно, за канцеларски материали също не събираме ... родителите носим хартия, тонер за ксерокса и т.н., опитваме да се редуваме. Не ни се получава. Горе долу едни и същи си носим  Crazy
Около Коледа събираме пари за подаръчета на децата, на госпожите, след това втория срок също - уч.  настоятелство, пари за парти за завършване, пари за подаръци на госпожите ...
Та с две думи - сумата не е по-малка от вашата  Mr. Green, просто е разпределена във времето ...

Последна редакция: ср, 20 сеп 2017, 23:27 от ninnann

# 53
 • Пловдив
 • Мнения: 2 030
Е ,това с метлата ме разсмя .Не може чак до там да се е стигнало....

# 54
 • София
 • Мнения: 7 134
Та с две думи - сумата не е по-малка от вашата  Mr. Green, просто е разпределена във времето ...
Точно за това иде реч.  Peace
Не видях кой знае какви разходи, които да не одобрявам
Като се замисля, по едно време се изхвърлиха с едни картинни речници па АЕ миналата година по двадесетина лв. бройката, без дори да попитат искаме ли ги, или не. А у дома има няколко, които са доста по-добри от този, които купиха.
"Доброволното дарение" към настоятелството също не ми е по вкуса, но там май нямаме избор.
Е ,това с метлата ме разсмя .Не може чак до там да се е стигнало....
То и аз сега го загледах, като тръгнах да вадя от отчета. Не бях и забелязала досега. Интересно ми е кой е мел? Децата или Госпожата /някой от тях ще да е бил, щом метлата си е на класа/.

# 55
 • София
 • Мнения: 4 176
Бих искала да си сверя часовника с вас. От първи клас включително, всяка година събираме по 120 лв. на дете за касата на класа. С тези пари се купува всичко необходимо през цялата година. Остават и за тържеството в края на годината, а и част от тях не успяваме да изхарчим. /например имаме остатък от миналата година 400 лв/. Парите се събират накуп, съвсем в началото на учебната година.
Не сте най-зле. В началото на годината (миналата) събирахме много повече. През годината още няколко пъти допълвахме, защото всичко беше похарчено и в момента касата пак е празна. Следващата седмица чакам РС, за да разбера с колко ще ни изтръскат тази година. До момента само сумата за помагала, лекар, театър е повече от спомената от теб сума. Опитвах се още в началото да кажа, че е прекалено много, но вече се отказах.

# 56
 • Разпиляна във въображението
 • Мнения: 10 928
За мен това е голяма сума. Доколкото видях има 2 помагала и речници и тетрадка по музика /да не е специална някаква/.

# 57
 • София
 • Мнения: 7 134
За мен това е голяма сума. Доколкото видях има 2 помагала и речници и тетрадка по музика /да не е специална някаква/.
Това нещо дори не помня какво е било.

# 58
 • София
 • Мнения: 1 747
Какви са тези суми, които спрягате! Ние събирахме по 50лв, като 20 от тях за са "настоятелството", което много настоява всяка година доброволно да дадем едни пари, ама за какво...никога не става ясно, а и май никой не се интересува.
Помагалата са Вълшебните ключета по БЕЛ и мат, някакъв атлас по ЧО и Четене с разбиране. Застраховката е 3лв. Общо ставало 23,20. Закръглихме ги на 30лв, за да останат в касата за маркери за дъската, ксерокс, бели листове и вода. От помагалата щяло да има отстъпка, от онези пари за настоятелството имало т.нар. "отчисления за класа" - т.е. някакъв процент от тях остават в касата на класа. Така се оказва, че за консумативите остават по около 15лв/дете.
По традиция по Коледа има пак родителска среща на която събираме още някакви пари за коледна почерпка, книжка-подарък и евентуално ако касата е намаляла значително. Миналата година бяха по 20лв. В стаята имат диспенсър за вода като миналата година се оказа, че сме поръчвали 3 пъти по 17лв /това в литри не знам колко е/. Т.е. водата за класа излиза 50лв/година или 2лв/дете/година.
"Проект успех", "Твоят час" или както и да се нарича към днешна дата щяло бъде върху произведения на български автори на детски книжки, но още май няма много ясна концепция какво ще правят.

# 59
 • Мнения: 3 092
Ирина, много е това. А да се събират наведнъж за мен е безумие.
На родителската среща събрахме по 33лв. Класният предварително ни беше пратил съобщение със сумата.
Купени са - сборник по математика, практическа граматика по български език (това по моя препоръка Simple Smile: защото ги ползвах с баткото и с малкия в първи и втори клас), двата учебника по ЗИП - БЕЛ и математика, някаква книжка "Четене с разбиране" и "Безопасност на движението". В сумата е включена и застраховка.
В касата на класа има около 40лв останали от миналата година. От помагалата остават някакви пари заради отстъпката. Ще се прибавят към касата. Затова класният каза, че тези пари са достатъчно за общи в момента, да не събираме повече.
Когато ходят на театър, се събират отделно. Не виждам защо трябва да плащам няколко месеца предварително.
За разни празнувания пак се събират в момента.
Отчет за изхарчените пари ни дават на всяка родителска среща, точен до стотинка. Пари има в класния и в касиера на класа. Сумите, които реално остават на съхранение в тях за по-дълго време са все от порядъка на петдесетина лева.

Общи условия

Активация на акаунт