Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 78
Моля за вашите мнения по тема, която ме вълнува в момента.
Бихте ли отишли на почивка с пари на заем, примерно?Или пък да си позволите да си купите нещо скъпо, знаейки, че дължите пари на някого или имате да плащате нещо друго...Въпрос на приоритети ли е?По принцип съм привърженик на приказката, че човек трябва да се простира според чергата си. Не си представям да ида на почивка знаейки, че тези пари мога да похарча за нещо много по-необходимо и смислено.
От друга страна обаче се получава така, че "чергата" ми е късичка в момента и ако не взема заем, реално не мога да си позволя почивка или някаква глезотия.Само работа, сметки,данъци,коли,застраховки....А сме млади, живота тече...Кога ще живеем?
Моля, за вашите мнения по въпроса: кое е правилно?Да живееш за мига или да спестяваш и да мислиш повече за бъдещето...Дайте примери при вас как е?
Благодаря!

Последна редакция: ср, 20 сеп 2017, 13:47 от kikokolin

# 1
 • Мнения: 1 387
Ако си спестовен и информиран, има достатъчно варианти за евтини почивки.
Ако според теб, почивката трябва да включва лукс , друг вариант освен заеми или да стискаш зъби и да не ходиш, за съжаление, няма.

# 2
 • Мнения: 1 080
"Да живееш за мига или да спестяваш и да не мислиш много,много за утре" - хммм

# 3
 • Варна
 • Мнения: 4 936
Твърдо се простирам според чергата си. Заемът за мен е последен вариант за финансиране на нещо, което ти е жизненоважно. Не взимам пари назаем за глезотии. Ако мога да си ги позволя с моите приходи - купувам си. Ако не мога - спестявам си ги.

# 4
 • Мнения: 78
"Да живееш за мига или да спестяваш и да не мислиш много,много за утре" - хммм
Коригирах се!Благодаря:smile:

Да бъда по-конкретна- не говоря за лукс почивки и т.н. Просто имам възможност да пътувам за един,два дни в момента и ми се иска да отида,защото не съм ходила скоро никъде, цяло лято без почивка.Но се колебая,защото парите,които ще изхарча ако отида сега, ще ми трябват за плащане на други важни неща другия месец.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 6 517
Е, защо са тия крайности? Можеш да идеш на почивка и без да теглиш ипотечен кредит. Е, надали ще стигнеш до Япония примерно, но все пак...

# 6
 • Мнения: 1 482
Два-три бързи кредита за почивки и други глезотии в съчетание със скромен доход са един хубав воденичен камък на шията. Не е ли по-удачно да спестяваш и да търсиш начини да повишиш доходите си вместо да правиш финансова глупост?

# 7
 • Мнения: 3 522
Според мен е най-правилно да живееш според възможностите си и да харчиш това, което изкарваш, ако то покрива нуждите ти (нужди не значи само най-необходимото). Не бих взела потребителски заем никога, освен при спешна ситуация (примерно ако ми трябват пари за скъпо лечение). Не бих спестявала, ако трябва да се лишавам от нещо ежедневно - т.е. бих пестила пари само ако ми остават. Но, това се отнася само за мен - всеки има право да прави каквото си реши.

# 8
 • Мнения: 78
Твърдо се простирам според чергата си. Заемът за мен е последен вариант за финансиране на нещо, което ти е жизненоважно. Не взимам пари назаем за глезотии. Ако мога да си ги позволя с моите приходи - купувам си. Ако не мога - спестявам си ги.

Това е също и моята философия и светоглед като цяло. Но от едно известно време се получава така, както казах, че чергата ми идва късичка и се лишавам от много неща!И почнах да се замислям, че един път се живее в крайна сметка!!!
Освен да търсим вариант да удължим чергата, но не винаги е възможно..

# 9
 • München, Deutschland
 • Мнения: 2 427
Моля, за вашите мнения по въпроса: кое е правилно?Да живееш за мига или да спестяваш и да не мислиш много,много за утре...Дайте примери при вас как е?
Благодаря!

За мен е различно в зависимост от съответната придобивка. Не казвам поголовно "не" на кредитите, защото в чужда страна, без наследства, помощ от родители, буркани от село, гледане на децата от някого за определени часове и т.н., няма как да купиш жилище без кредит. Или да кажем, че възможностите са малко. Тук не говоря за "приоритета" да имам собствено жилище, а за "приоритета" да вложа парите си смислено и с печалба. Няма друга толкова нискорискова операция като това да закупиш жилище, която понастоящем да носи такава годишна възвращаемост, каквато имам в момента.

Причината - банална: ниски лихви по кредитите за имоти и имоти, които поскъпват с много повече от разходите ми по тях годишно.
Така че кредити - да или не - за мен е въпрос с еднозначен отговор, особено при настоящата ситуация на пазара.

По друг начин стои въпросът с живеенето за мига и спестяването  по отношение на някакви придобивки, които не могат да се дефинират като инвестиция - повечето автомобили, почивки, ТВ, телефон - за такова нещо не си представям да взема кредит, защото нещата, ако са необходими, могат да се закупят и на старо или пък да се избере по-евтина почивка.

За взимането на неща на изплащане също не съм против - има много такива без оскъпяване, а 1 лв днес струва повече от 1 лв утре.

# 10
 • Мнения: 3 522
Кредитът за жилище не е същото като кредит за почивка - той е оправдан при липса на по-добри възможности - накрая оставаш с нещо (стига да го изплатиш). Докато потребителските кредити заробват, без да дават нищо съществено в замяна.

# 11
 • München, Deutschland
 • Мнения: 2 427
Купуването на уред на изплащане дефинира ли се като потребителски кредит? За терминологията питам най-вече.
Ако да, то тогава защо да не купиш уреда на изплащане...

# 12
 • Мнения: 6 688
В последно време случайно научавам за доста такива случаи. Все нямат пари, искат назаем за храна, и само да се опаричат - почивка на Слънчака, нов телефон...Тяхна си работа, де, начин на живот. А също и не връщат парите, но даже се хвалят на т. нар. кредитор с новите си скъпи придобивки.

# 13
 • Мнения: 13 659
Е, къде намесихте ипотеките и уредите на изплащане?
Аз темата я разбирам така: дали да си платя тока и водата, или да отскоча до морето, че много ми се ходи, пък не мога и двете.
Въпрос на приоритети е, да. Зависи и колко е важно другото нещо, което трябва да се плати – дали режиен разход, който не търпи отлагане (или се начисляват високи лихви), или да се двоумиш между оня скъп парфюм (чанта, обувки) и почивката.

# 14
 • Мнения: 1 080
Кредита не е нищо повече от заробване.

Бърз кредит никога, поради причина https://i.imgur.com/fZb2rPg.jpg

А въпросът "да ида ли тези 2 дена на.... похарчвайки Х лв., които принципно нямам в сметката да ме чакат ей така" си е строго индивидуален. ИЗЦЯЛО зависещ от доходите. По-скоро ако не можеш да си го позволиш нещото, не го взимай.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт