Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 май 2006, 10:11 ч.

Набор 2000г.

 • 1 521
 • 40
 •   1
Отговори
 • Русе
 • Мнения: 832
Мамчета, кажете къде ще запишете децата си на предучилищна - в детската градина или в някое училище.Моят син тази година беше предучилищна в детската градина,защото повечето деца бяха с 1г.по-големи от него и така той ще кара 2 пъти предуч.,но не останах много доволна какво научи.Бихте ли споделили с какво ги занимавате вкъщи и на какво са се научили.Волен знае буквите,но не може да срича,а с писането е скаран,никак не му се отдава.От вчера съм му казала след детската 1ч.писане на букви и цифри.Да ли е правилно и много избързвам?

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Не мога да ти кажа дали избързваш. Ти си познаваш детето най-добре. Но за моят син мога да ти кажа - хич не го напъвам. Той ще е предучилищна сега от септември. Поназнайва буквите, цифрите и... това е. За сричане и дума не може да става, да смята до 10 дори - забрави. Не го насилвам и не го тормозя. Усещам, че не е готов. Виждам колко други неща го вълнуват и с каква лекота ги възприема. ОК тогава. Ще дойде времето и на буквите и цифрите. След предучилищната, обаче, има едно ниво, което ще очаквам да е покрил и ще се стремя да го постигне. Дъщеря ми на тази възраст беше на светлинни години от него сега. С нея се позанимавахме малко, но тя си беше готова и тръгна от-самосебе-си. Не мога да ти дам конкретен съвет, просто споделям аз как виждам нещата при моите деца.

Иначе, по принцип, след предучилищната дъщеря ми четеше почти гладко, смяташе до 10, броеше до безкрай и май това е.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 351
Мойта девока е набор 2000, но е родена в края на година. Има същите умения като твоя син - познава буквите и цифрите, не може да срича, и писането също не и се удава много. Аз не я занимавам с нищо допълнително. Тя ще бъде предучилищна на есен и ще я кара в детската си градина.

# 3
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 6 080
И моят ще е предучилищна на есен. Ще си я кара в градината, с приятелчетата. Тази година децата за предучилищна бяха доста - за група и половина и половинката бяха в групата на Ради. От време на време ми носи по някое листче за "домашно" с ченгелчета или цифри - сърдещи се по-малките, че за тях няма домашно и госпожата им написала по нещо  Simple Smile Може да смята до 10 с плюс, минуса му се опъва. Буквите ги знае и пише, но не може да срича. Не го насилвам за нищо, ще му дойде времето.
Децата са различни, всяко си има индивидуалност, а и много зависи от госпожите.
Това, с което го занимавам в къщи или сам се занимава е решаването на задачките в сп. Дребосъчета (с моя помощ пишем) и детските сайтове http://dechica.com/ и http://www.az-deteto.com/ - имат секции за писане и смятане.

# 4
 • Мнения: 533
Всеки си познава детето най-добре, но всеки ден след градина по 1 час писане, не знам, няма ли да му стане досадно?
Дъщеря ми тази година ще бъде предучилищна в детската градина, знае да пише цифри, с буквите малко по-трудно се справя, опитва се да смята до 10, със събирането е доста добре, но изваждането и е трудно да го усмисли, може да срича. Като цяло няма особено желание да се занимава с ученето и аз не я насилвам, подканям я и ако има желание учим двете. Освен това гледам пълноценно да използваме времето когато пътуваме в колата (често ни се налага), например учим азбуката, броим до безкрай, разпознаваме вдуцифрени числа по номерата на колите, събираме.

# 5
 • гр. София
 • Мнения: 1 883
Дъщеря ми е  набор 2000 г.Аз по скоро се замислям дали да я оставя в градината или да я запиша в предучилищната  група в у-щето.Основното ми колебание идва от факта,че в у-щето са само до обяд,а пък аз работя на смени.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 418
 Дъщеря ми също на есен ще бъде в предучилищна в детската градина.
Аз не я натискам много, много(за ужас на майка ми, която е начална учителка ).
   За сега срича и чете някои по-елементарни думи, но много бързо й омръзва и не иска да се занимава. Смята перфектно (без да преувеличавам), но това защото вечер са си направили игра с баща си и си смятат с удоволствие newsm78.
 Като познавам майка ми - ще се постарае Креми лятото да започне да чете(нали при баба ще си бъде през ваканцията).

  Другото заради което не я натискам е защото си знам детето - като види някой да се справя по-добре от нея в нещо и сама се амбицира.
Като отиде в първи клас и види всички четящи още първата вечер ще иска да се научи по-бързо.

  С това писане един час да не се получи обратният ефект?

# 7
 • дядовата ръкавичка
 • Мнения: 2 970
И моят син беше с по-големи деца в група, та изкара вече една предучилищна и сега трябва "да повтаря"  Grinning. Азбуката знае доста отдавна, срича прилично, смята доста добре - събиране и изваждане до 10, и само събиране от 10 до 100 примерно.
Не се занимавам с него изобщо. Не го уча, нямам време, пък и желание  Embarassed.  Но понякога той сам си сяда, измисля си думички и си ги пише /печатно/, като аз само проверявам за грешки. Играем на бесеница. Кара ме да го изпитвам  за събиране и изваждане и е много горд от успехите си. Та,  дай боже, и занапред да е така  Sunglasses.
Направо му се чудя на желанието за учене, като беше по-малък го бях обявила за хиперактивен, а и сега хич не е от кротките.

Само си мисля, че след две предучилищни сигурно ще му е доста скучно в първи клас, ама е роден през май, та не ми се ще да го записвам отсега на училище.

Иначе много ме човърка мисълта да го преместя в друга ДГ за втората предучилищна група. Може да учат по друга система и да му е по-интересно, така или иначе повечето дечица от настоящата му група наесен са на училище.

# 8
 • София
 • Мнения: 7 150
Моята е родена през септември и тепърва й предстои да е в подготвителна група. Ще посещава подготвителната към ДГ. Познава буквите и срича /бавно, но сигурно Grinning/. Смята и изважда до 10, помагайки си с пръсти. Пише /понякога не много правилно/ цифрите и буквите. Знае доста думички и песнички на немски.
В къщи не я занимавам изобщо, т.к. впечетленията ми са, че в ДГ учи достатъчно, а и времето е малко /прибира се в 18 ч., а си ляга в 20.30 - 21 ч./. Любимите ни занимания са на първо място разходките на вън, а при лошо време играта на мемори, рисуването и четенето /не само на худ. литература, но и на енциклопедии/ и мачкане на морски прасенца. Рядко, но все пак се случва да се заиграе сама с куклите си. 

# 9
 • Мнения: 2 193
Много се чудихме и маяхме и ние дали да пуснем Ники на училище. Той е роден януари 2000 г. и вече изкара една подготвителна с набор 1999, но в крайна сметка решихме, че не е готов и го оставяме да повтаря още една подготвителна - "Още една година живот", както казва баща му. Simple Smile

Под не е готов имам предвид по-скоро физически - по-дребничък и слабичък е в сравнение с другите деца от групата, които масово тръгват на училище, макар и някои като него да са родени в началото на 2000 г., още боледува често. А и нещо по-трудно общува с деца, свикнал е повече с възрастни около себе си. Иначе за мен е лепнат като гербова марка - не се отделя ни на сантиметър. Надявам се за тази една година отсрочка да укрепне, израсне, да стане по-самостоятелен, да добие повече увереност в себе си - ще работим в тази насока Simple Smile

Иначе е много напред с материала, учебния имам предвид - чете гладко вече, пише с печатни букви, смята на хартия събиране и изваждане, даже на ум събира "с едно на ум" (нещо, което и мен ме затруднява понякога Simple Smile). Не знам защо така се получи, не сме полагали никакви сериозни и задълбочени усилия да го ограмотяваме чак толкова, още преди 2 години говорихме със свеки (която е начална учителка и в този случай, представете си, съм напълно съгласна с нея Grinning), че е по-добре да не е толкова добре подготвен преди училище, че ще скучае и ще има проблеми с дисциплината. Но тъй или иначе това вече е факт.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 207
Хич недей да юркаш детето, ще се научи. Нали затова е предучилищната. Ние пък имаме противоположния проблем. Синът ми е роден септември 2001 г. и чете доста сносно - бавно, но без да срича, а до предучилищна има още година и половина...сега съм започнала да го уча на латинските букви, че само пита - тук какво пишело, там какво пишело, тази буква коя е, онази коя е... Crazy...

# 11
 • Мнения: 446
И ние сме като повечето от вас. Знаем буквите, но не се напъваме да сричаме, цифрите познаваме и броим до 20, но не смятаме. Наесен сме предучилищна в ДГ, заради целодневния режим. Не бързам да я натискам, въпреки че на нейната възраст брат й четеше свободно и смяташе с големи числа. Той не е ходил на предучилищна, след трета група направо в първи клас и е по-малък от съучениците си с една година, но не му пречи. /Това с дисциплината в клас ако знае да чете и т.н. е съвсем вярно/. Тя е съвсем различна, самостоятелна, артистична, но и подредена. Брат й още е разпилян и с проблеми със самообслужването. Така че се съобразявам с особеностите на всеки от тях и гледам да не си образувам нерви от сравненията помежду им.

# 12
 • София
 • Мнения: 298
Моят син също беше на предучилищна в градина миналата (т.е. тази) година, на само 2 месеца. От септември ще го пусна пак там.
За уменията - може да чете почти гладко, пише, но много грозно и с лявата ръка, брои и прави прости сметки.

# 13
 • Мнения: 113
И аз да си кажа, защото на моменти много се впрягам на тая тема  Rolling Eyes. Мишо сега е в трета група в децката градина и се надявам на есен да остане пак там в подготвителна предучилищна, защото по принцип трудно свикна. При нас има и предучилищни групи в училищата и то целодневни , макар да незнам какво правят на обед в училището newsm78.  За уменията ни - незнам, един ми казва едно, друг - друго, ама накрая  #2gunfire Та засега можем да броим (незнам до колко , че не ми стига търпението  Embarassed), и да връщаме обратно, като цяло с числата е много по-добре , но казват че с момчетата е така. За буквите - не ги познава всички , но като му га кажа прави сричките, много обича да му чета и аз не му отказвам. Незнам дали да го нарека проблем, но при нас трудното е това че не му се стои на едно място много време и непрекъснато говори Wink, ама много ви казвам , кажи му "а" и ...... Tired. Прави сте че всяко детенце само си показва кога и какво, но все пак трябва да усетиш момента , засега не го насилвам за нищо, за да му е интересно и да не го възприема като наказание. Много пъти са ми казвали че е много умен и е хиперактивно дете, с какво мога да му помогна ? Мислила съм даже и за консултация с психолог, но на моменти ми се струва пресилено, не искам да го гледам под лупа! Rolling Eyes
 Да са ни живи и здрави дечицата и .... време е за набор 2007, че да си имаме братчета и сестрички! Hug

# 14
 • Мнения: 1 315
Още един член на набор 2000!
Малката щерка е също като вашите - сричаме малко, смятаме малко и толкова. Но не я и карам - когато си прояви желание детето. От опита си на вече минала тая пътечка с голямата мома смея да кажа, че не е необходимо цялото това изсилване - да чете, да пише още преди да е тръгнало на училище. Още повече , че голяма част от материала, който каката учи в предучилищната после го учиха пак в първи клас. Е, не съвсем същото, но почти. Дори госпожата от училище на Габи е на мнение, че не е необходимо да се набляга толкова на заниманията в предучилищна възраст - твърди, че често се случва после в клас на децата да не им е интересно въобще. То вярно повторението било майка на знанието, ама понякога на затъпяването...  Grinning
Дали ще е в училище или в детската градина е все едно. Все едно в смисъл, че си учат по една и съща програма децата с тази разлика, че в детската градина занятията им се разпределят - малко сутрин, малко след обед и имат и време за игра. Това според мен е по-добрият вариянт особенно за такива деца като на gallka и моето  Laughing. Добрата страна на училищните такива е пък, че се нагаждат що- годе към режима в училище - друг е въпроса,че трудно им се задържа вниманието , а е наложително за да си поемат материала до обед.
Общо казано - не се впрягайте много! Нека си полудуват на воля още някоя друга годинка - докато не е станало много трудно в школото.
Много пъти са ми казвали че е много умен и е хиперактивно дете, с какво мога да му помогна ? Мислила съм даже и за консултация с психолог, но на моменти ми се струва пресилено, не искам да го гледам под лупа! Rolling Eyes
 Да са ни живи и здрави дечицата и .... време е за набор 2007, че да си имаме братчета и сестрички! Hug
Радвай се че си имаш умно, будно, темпераментно детенце! Не можеш да му помогнеш, а и няма нужда от помощ  Hug Hug Hug
Успех на всички бъдещи предучилищници!!!
И много здраве и игри!!!

Общи условия

Активация на акаунт