Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 май 2006, 11:32 ч.

Аз пък съм съгласна с Ню!

 • 1 595
 • 30
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 412
В заключената тема на Лора за градините Ню е написала:
На лелите трябва да им се плаща НА ДЕТЕ. Примерно - днес има 1 дете, ще вземе за деня 1 лв. /над минималната си работна заплата/, утре има 5 деца, ще вземе 5 лв. и така... нещо такова. С минимална работна заплата и % от децата. Има стимул . Ако трябва да вдигнат и таксите на яслите, и градините. Всеки ще плаща, за да му бъде по-добре гледано детето. ЗАщото така и така ги даваме за антибиотици! В месеца по 2 пъти...
А сега... плаща им се там някаква заплата, с деца или без - тя си върви. И те нехаят...и не им пука, дали моето дете днес спи на течение, или утре лиже потеклите сополи от носа на приятелчето си в групата, или се е отвило, докато спи . И утре е болно... няма го в групата - един проблем отпада за тях. Нали?
Децата са ни все болни, а нищо не се прави.

За взимането от яслата също има какво да се каже. Работното им време е до 19 ч. Да, ама в 18 ч. детето остава само в яслата и майката, която работи, приритва на работа, за да си тръгне и да си го вземе. Лелите правят муцуни и ги виждаш, как още не си излязъл от двора на яслата, а те вече си тръгват. Това означава, че докато моето дете е било там, вътре... те са се обличали, чистили и са се приготвяли да си ходят. Това трябва да става, когато си тръгне и последното дете.
Има решение и на този проблем. Децата се водят на ясла/ДГ в определен час и се взимат СЛЕД определен час. Както е в училище. Водят се до 8:30 и се взимат най-рано в 17 ч.
Групите трябва да са с деца на неработещи родители и с деца на работещи родители. А не моето дете да е в група с деца на майки, които не работят и в 16 ч. да остава самичко, защото майките идват да си вземат детето след следобедния му сън. И така стои самО 2 часа.
За това трябва да има програма. Да се знае, днес детето ми, че ще прави еди какво си... Аз още не знам, какво прави по цял ден вътре в яслата. Колкото пъти съм питала, толкова пъти казват - "Ами играе си, какво да прави!" ..., бре това игране цял ден... от сутринта като се почне, та до 18 ч. . Няма диалог между майката и персонала.

Според мен това, което Ню е написала е верен анализ и предложения за решение! Учудвам се на негативните мнения, които нейните думи бяха предизвикали. Много е лесно да се оплакваш без да предлагаш решения. Затова мисля, че можем да отворим една тема с полезни предложения, а после ще намерим и път за реализирането им. Убедих се, че нашият форум е действащо общество!

Ето моето предложение - строг филтър от страна на сестрата сутрин - в нашата градина не съм я видяла веднъж да върне някое дете, а децата ми са в 2 различни групи, от общо 4 в градината - значи имам поглед на 50 %. Защо не я посещават инспектори и не следят дали тя си върши работата? Редовните прегледи и връщането на болните деца са наистина много важни - виждам го при колежката ми, при чиято дъщеря има такъв контрол - за щастие детето не е боледувало сериозно много, много отдавна.

# 1
 • Мнения: 2 700
По въпроса с плащането на лелите на брой деца, имам наблюдения за една частна градина, където персоналът е стимулиран спрямо посещаемостта - е там категорично няма контрол кой е болен и кой не. Естествено, че ще приемат всякакви деца, при положение, че от това им зависи надницата.

# 2
 • В офиса
 • Мнения: 2 296
Цитат
На лелите трябва да им се плаща НА ДЕТЕ. Примерно - днес има 1 дете, ще вземе за деня 1 лв. /над минималната си работна заплата/, утре има 5 деца, ще вземе 5 лв.

И тогава желанието да не се допускат болни деца отива на кино. Повече деца, повече кинти, юруууш, естествено, че няма да им пука за конкретното дете, важното е бройката да е голяма. Това е и интересът на една част от родителите, точно тяхното болно дете да ходи. Значи пълно припокриване на интереси.

Цитат
Групите трябва да са с деца на неработещи родители и с деца на работещи родители.

Не, просто персоналът трябва да се научи да си спазва работното време. Зависи изцяло от нас, работещите родители. Не да си счупваме краката от бързане, а да държим на това, което е наше право и да си го търсим. Всички, а не само бели лястовици и донкихотовци.

Цитат
Няма диалог между майката и персонала.
Това вероятно е така. В нашата ДГ е намерено много просто решение. За най-малките деца всеки ден се получава лист, в който са отбелязани както битови неща, като как е яло, колко е спало и кога е пикало, така и как се е чувствало и как се е държало. При по-големите този лист се попълва веднъж седмично и се пропускат битовизмите. Ще кажете, частна е, за това. И да, и не. Какво правят възпитателките, когато децата спят? Колко време ще им отнеме да драснат за 20-25 деца по 2 думи, напр - храни се добре, сутринта плака за мечето, но се успокои бързо, игра с децата, сама каза за тоалетна - за 1-2 мин. се пише, не повече.

# 3
 • Мнения: 1 412
Добре, а как да се реши проблемът с болестите? Защото и това, което казвате, че ще приемат и болни деца, за да си пишат бройката е вярно?
Тинкърбел, това с попълването на лист е добра идея!

# 4
 • София
 • Мнения: 7 146
Дали не могат да се правят изненадващи проверки от ХЕИ или др. институция, или това е в кръга на научната фантастика.
Бих предложила и да има регламент, относно извеждането на децата. Примерно мед. сестра и директорката да решават сутринта колко и кога да се извеждат всички деца. А не моето да е цял ден вътре, защото му се е паднала г-жа, която я мързи да помага при оличането и събличането или просто не е фен на чистия въздух, а съседчето, което е случило на госпожа, да го извеждат и сутрин и вечер. Абсурдно ми се вижда и практиката в някои градини децата да не се извеждат цяла зима. Като се има предвид и в колко часа се стъмва тогава, излиза, че на практика децата са навън само през уикендите.
В градината на Цвети се излиза всеки ден. Дори бяхме помолени да осигурим дъждобранчета, които да седят в градината.

# 5
 • Мнения: 2 979
Дали не могат да се правят изненадващи проверки от ХЕИ или др. институция, или това е в кръга на научната фантастика.

И да се правят това няма да е всеки ден.

Ние родителите трябва да спираме болните си деца от градина.

Сестрите в случая не са виновни, защото една бележка от личният лекар, че детето е здраво (дори да не е) не дава право на сестрата да го спира. Е, тя какво да прави тогава..да се кара наред с всички родители? newsm78

Такава ни е системата Close

# 6
 • София
 • Мнения: 7 146
То нещата започват още от там, че повечето работодатели правят проблем, когато майката си вземе болничен за гледане на дете. Сигурна съм, че повечето майки искат да са при болното си дете, а не да го мислят, но не могат да си го позволят.

# 7
 • Ямбол
 • Мнения: 23 193
Аз мисля, че е до отговорност и от двете страни.
В градината, която посещаваше синът ми до миналата година, всяка сутрин на входа ни посрещаше мед. лице. Задължително се проверяват: косата, ноктите, гърлото. Ако сестрата забележи някое дете да е счервено гърло или да не е видимо здраво, направо го връща и не го допуска в градината при другите деца. Безкомпромисна беше.
Така че ако всеки си върши работата както трябва - всичко ще е наред.
Аз съм учител и винаги съм се съобразявала с изискванията на родителите.
Ако сметнете, че някоя учителка не се грижи за децата както трябва, пишете оплакване срещу нея. Още няколко такива жалби като се съберат и ръководството ще не ще или ще я застави да си върши работата или ще трябва да я освободи. Малко е жестоко, но съм сигурна, че има много по-кадърни преподаватели, които са безработни поради липса на връзки. Крайно време е да спрем да си мълчим когато виждаме непрофесионализъм и нехайство.

# 8
 • Мнения: 1 412
За да се върши работата трябва да има ясни правила, ясни и на родители и на възпитатели и персонал и строг контрол. За съжаление всички ние си премълчаваме, защото оставяме децата си на тези хора за цял ден и се страхуваме нашите забележки към възпитателите да не рефлектират върху децата. Например ние даваме по 2 лв. всеки месец за вода и още толкова за театър, децата са над 100 в градината - 400 лв. къде са, но не можем да спрем това. Ако задействам проверка трябва да си преместя детето, а поради липсата на места това няма как да стане newsm78

# 9
 • София
 • Мнения: 7 146
Ама наистина ли никой не се впечетлява, че децата не се извеждат редовно. Или може би аз съм маниачка на тази тема newsm78

# 10
 • Ямбол
 • Мнения: 23 193
... Ако задействам проверка трябва да си преместя детето, а поради липсата на места това няма как да стане newsm78
За съжаление и ти си права ooooh!
Тук в Ямбол не е така, места има много и ни гледат като писани яйца.
Може би ако се наговорите всички родители заедно да се жалвате, т.е. жалбата да е обща..., уф и аз не знам. Много е гадно и за съжаление явно го знаят това и за това си правят каквото си искат. Close

# 11
 • Варна, морето и сините вълни!
 • Мнения: 2 616
Дали не могат да се правят изненадващи проверки от ХЕИ или др. институция, или това е в кръга на научната фантастика.При обаждане в ХЕИ се получава въпрос "И какво очаквате от нас? Какво искате да направим ние? Вие сами не си спирате децата! Ние какво да правим?"

Проблема е че, всеки решава по различно време че детето му е болно. Доста е модерно да кажеш сополите /кашлицата са алергични.
За сравнение - сина ми беше на ясла. За една година се разболя само 3 пъти. Тръгна на градина(в ОДЗ е), децата в по- голямата си част са деца от яслата. Но не е спрял да боледува. Рекорда е 2 седмици на градина. Има дете което е там с кашлица и сополи от 2 месеца. Ми то било здраво!
В градината се приемат и деца с лекарства и сиропи!И това е казано на родителска среща!

Хубаво е всеки да си върши работата, ама не всички имат съвест да си я вършат. Малцина са!

# 12
 • Мнения: 2 730
Ама наистина ли никой не се впечетлява, че децата не се извеждат редовно. Или може би аз съм маниачка на тази тема newsm78
Аз се впечатлявам ама какво от това Tired

# 13
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 202
Ама наистина ли никой не се впечетлява, че децата не се извеждат редовно. Или може би аз съм маниачка на тази тема newsm78
Аз се впечатлявам ама какво от това Tired
И аз!
Като знам колко ще ме послушат и колко е важно това за другите родители, признавам си хич не съм оптивала да ги тормозя.
Обясниха ми, че аз може да съм искала разходки, но повечето родители не искали да не им настине детето!!!!!!!!!!
Е, като ги облекат лелите и като не ги оставят да търчат как ще стане тая работа???
Или лелите искат да клюкарстват докато децата се потят, а "повечето" родители не знаят какви връхни дрехи да подберат за детето, /при положение че с тях ги водят и вземат - хич не ми се вярва/!!!!!
От друга страна съм съгласна, че за съжаление огромна част от децата са доста изнежени и сигурно наистина биха боледували, ако рязко започнат да се грижат добре за тях и по отношение на чистия въздух. Но после ще спечелят. А така останалите деца да се изнежат, че са на градина!!!!!!!!!! javascript:void(0);
Ходим на разходки по няколко часа само да не е силен вятъра. Събота и неделя по половин ден. Всяка вечер след градина - тъмно, не тъмно - навън сме. Ама защо трябва да е така, като след работа и мама има каво да прави, а не да наваксва за  мързела и недомислието на градинарите?javascript:void(0);

# 14
 • sofia
 • Мнения: 1 423
Ама наистина ли никой не се впечетлява, че децата не се извеждат редовно. Или може би аз съм маниачка на тази тема newsm78

 В нашата ясла, например, до сега никога не са ги извеждали, от 19 септември сме там. Вече започнаха да ме гледат страшно като попитам няма ли да ги извеждат. Явно политика на ОДЗ-то  newsm78. Ето за това, намирам начин да си прибера детето колкото може по рано, за да поиграе повече навън. Трябвало да стане много топло, да идват по тениски и къси панталонки и сандали, за да ги изведат на вън  #Cussing out.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт