Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 септ. 2017, 19:12 ч.

Великобритания - Тема 71 Есенно - Предколедна

 • 45 989
 • 733
 •   1
Отговори
 • Манчестър
 • Мнения: 1 489
Полезни връзки

Българско посолство, Лондон: http://www.bulgarianembassy-london.org/

Местни нужди: http://www.upmystreet.com/

Страница за българи във Великобритания: http://www.bghelp.co.uk/

Български магазин (храна): www.bulgarianfood.co.uk

Къде в Англия е добре за живот и какви са наемите там?

Най-лесна представа ще добиете, ако разгледате сайтове за обяви за жилища под наем - например, www.rightmove.co.uk и www.zoopla.co.uk Въведете желания град, задайте нещата, които ви интересуват (например, къща или апартамент, брой спални, да има двор или не и т.н.), и ще видите резултати с цени. Разгледайте вътре в обявите, за да видите какви примерни изисквания имат повечето агенции за недвижими имоти (изисквания за документи, такси за разглеждане на кандидатура, депозит и т.н.)


Други саитове: www.gumtree.com

В какъв ред трябва да направим нещата най-добре?


Повечето хора процедират в следния ред:
(предполага се, че живеете някъде поне временно)
1) NINo
2) банкова сметка
3) постоянна квартира, ако е нужна
4) личен лекар
5) училище за децата
6) битови сметки и т.н.


Дойдохме в Англия, откъде и кога да кандидатстваме за НИН (NINo - National Insurance number)?


На телефон 0345 600 0643, от понеделник до петък от 8 до 18ч. можете да запазите час за интервю. Интервютата се провеждат в бюрата по труда - JobCentre+

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

По време на телефонното обаждане ще ви питат за дата за раждане, адрес, на който пребивавате в момента, кога сте влезли в страната и т.н., след което ви дават уникален номер. На посочения адрес ви изпращат потвърждение за деня и мястото на интервюто. За него се носят всички налични документи за идентификация - паспорт, лична карта. От януари 2014 не искат доказателства, че в момента активно търсите работа или работите.
Не е необходимо да имате НИН, за да работите, въпреки че има работодатели, които искат работниците им да имат НИН. Сайтът на gov.uk за НИН.


Как да си направя банкова сметка?

Повечето банки вадят трудно сметка, ако клиентът няма "доказателство за адрес". Такова доказателство е битова сметка на негово име, сметка за council tax, шофьорска книжка. За да има постоянен адрес, повечето агенции за недвижими имоти искат клиентът да има банкова сметка. Може да е малко като Параграф 22. Все пак, някои банки приемат само паспорт и лична карта като идентификация, достатъчна за издаване на банкова сметка. Друг вариант е, ако живеете при близък, да проверите има ли как да прехвърли някоя сметка и на ваше име за целите на откриване на банкова сметка.

Квартирата - location, location, location!

Оглеждайте внимателно. Проучете кварталите. Бързо търсене в Гугъл "кои са добри квартали в ХХХ" дават представа. В повечето случаи добър квартал значи, че в близост има добро училище - ако сте с деца, проучвайте внимателно. Инфраструктура, магазини, съседни улици и квартали също трябва да влязат в сметките.
Повечето агенции за недвижими имоти искат клиентите им да могат да докажат доход - в някои случаи това е месечен доход 2х наема, или 3х наема. Искат също така препоръка - най-често от настоящ работодател. Препоръката я взимат сами, след като им предоставите адрес и име за контакт. Повечето агенции искат поне един наем депозит плюс един наем предплата.
След наемане на жилище най-често е ваше задължение да плащате council tax, както и битовите сметки. Много агенции не приемат наематели, които получават помощ за наема (housing benefit).

Справка за нива на престъпност - https://www.police.uk/


Как да се запиша при личен лекар?


Потърсете близки до вас лекарски практики от този сайт.

http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4

По пощенския ви код ще покаже най-близките до вас практики, рейтинг, дали приема нови пациенти. Повечето лекарски практики искат 2 доказателства за идентификация - паспорт и битова сметка, например.

Къде да запиша децата, има ли безплатни градини, как се записва за училище, в кой клас ще е детето ми?

Деца под 3 години могат да посещават детска градина (nursery) срещу заплащане. Навършилите 3 години получават право на 15 безплатни часа седмично, останалите се доплащат. Някои градини приемат деца, посещаващи ги само за 15-те часа, евентуално с доплащане на още няколко часа седмично; други предпочитат децата да ги посещават за повече часове седмично. За социално слаби семейства в някои случаи 15-те часа седмично могат да се отпуснат още след 2-та година на детето; проверете в местния council.
На 4 години децата могат да започнат да посещават училище - т.нар. reception, еквивалент на подготвителна група. Кандидатства се онлайн или чрез местния съвет (council).

Сайтът на gov.uk за кандидатстване в начално училище и гимназия -

https://www.gov.uk/schools-admissions/applying

Всяко училище има рапорт от Ofsted, Office for Standards in Education, Children's Services and Skills. На сайта им можете да проверите оценката, която избраното от вас училище е получило при проверките, както и да прочетете подробния рапорт, който Офстед изготвя за него.
Децата си вървят с набора, т.е. няма значение кой клас е било в България - тук ще бъде в годината, в която попада неговият набор. В Англия училището започва от 5 години, тоест дете на 8 ще бъде в четвърти клас, а не във втори, както е в България. Наборите се гледат от-до месец септември за дадена година. Например, дете, родено през август 2009, през септември 2014 ще бъде в първи клас, докато роденото през септември ще е в подготвителна група.
От 5-7 години са в начално училище (infant school), 8-11 са в основно (junior school), 11-16 са в гимназия; много училища са смесени - от 5 до 11 години, например. До 18 годишна възраст младежите имат право на безплатно обучение - след завършване на гимназия на 16, някои избират да продължат в гимназията sixth form, други предпочитат да посещават колеж.


Ofsted Reports - http://www.ofsted.gov.uk/

School Performance - http://www.education.gov.uk/schools/performance/


Помощни материали за училище

http://nrich.maths.org/ - препоръчано за Y7


Какви помощи ми се полагат?


Първите три месеца - никакви. След първите три месеца можете да кандидатствате за различни помощи и надбавки, но на какво имате право, зависи изцяло от ситуацията ви и няма единствен верен отговор. Много хора се класират за детски надбавки (child benefit), но от 2014 получаването им за новодошли е затруднено и се изискват разнообразни документи, с които да докажете твърденията си в декларацията за подаване. Можете да разберете повече, ако ползвате някой онлайн калкулатор или посетите Citizen Advice Bureau във вашия град. Не се изкушавайте да подадете неверни данни, глобите и наказанията може да не си струват риска.

Бенефит калкулатор - https://www.gov.uk/benefits-calculators


Детски имунизационен календар: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_ … 07_accessible.pdf


Важна тема:

Как протича бременността във Великобритания (към NHS)

Полезна страница (майчинство, права): http://www.worksmart.org.uk/rights/viewsubsection.php?sun=52

1. Aко сте бременна, или планирате бременност, продължете (или започнете веднага) да пиете фолиева киселина
2. След положителен тест за бременност, направете час с GP
3. Лекарят ще ви сметне приблизителна дата за раждане, и ще ви даде направление за близка болница (по район), където ще ви следят бременността
4. До седмица/10 дни, ще получите писмо от болницата, с дата за първи видеозон. Този първи преглед е около 10-12 седмица, казва се "dating scan" и ще ви определят по-презицен термин
5. По същото време ще ви назначат кръвни тестове, изследвания, среща с акушерките, с лекар и други, в зависимост от това как протича бременността (тест за синдром на Даун, и други)6. За бременност без усложнения, очаквайте преглед всеки месец, и още един видеозон (подробен анатомичен преглед, в 20 седмица), и по-чести прегледи към края на бременността (и изследвания в зависимост от какво имате нужда)
7. Възможно е да се смени първоначалната болница (при местене или други причини)
8. Ако имате частна застраховка, обърнете се към тях за да разберете какво точно се покрива.

Регистриране на дете,родено във Великобритания

От болницата ще ви дадат информация къде да запишете детето.

1.Първото, което трябва да направите е да издадете анг. акт за раждане, акта се издава във два варианта, кратък и дълъг. Краткия не се заплаща, а дългия се заплаща и могат да ти издадат колкото копия искаш. На вас ще ви трябва дългия вариант за пред посолствато, защото в него има вписани и родителите.

2.След като, се сдобиеш с дългия акт трябва да му се постави апостил (официален печат, който удостоверява достоверността на документа) имай в предвид, че няма да ти приемат анг. акт в посолството, ако няма тази заверка.

 Ето тук има информация: https://www.gov.uk/get-document-legalised как става заверката, може по пощата, може и на място.

3. С поставения вече апостил на анг. акт отивате в посолството и вадите пасаван на бебето, който важи за 1г. и струва 60 паунда, с пасавана се прибирате в БГ и вадите ЕГН.

- ЕГН за да се извади ще ви трябва пак анг. акт за раждане с поставен апостил и преведен от заклет преводач. Процедурата ми отне около 2сед. Ако искате да извадите международен паспорт на бебето докато сте си в БГ по - добре прати на някой пълномощно и акта за раждане за да си върви процедурата и като се приберете с вече издаденото ЕГН извадете паспорт.

Справочник на подправките:


Basil - Босилек
Cinnamon - Канела
Celery - Целина
Clove - Карамфил
Cumin - Кимион
Dill - Копър
Ginger - Джинджифил
Mint - Джоджен
Rosemary - Розмарин
Turmeric - Куркума
Thyme - Мащерка
Allspice - Бахар
Sage - Салвия
Bay leaf - Dафинов лист
Anise(star anise) - Aнасон
Semolina - Грис
 

to be continiued.до мамите в Англия
Бъдещи и настоящи мамчета във UK
Бъдещи и настоящи мамчета в UK
Little Britain - тема ента
Little Britain - тема 5
Пижо и Пенда на гости в Кралството-тема 6
Тема 6
Козунаци и яйца се правят на Англйска земя-тема 7
Англйска тема-8
Родители в UK - 9
Родители във Великобритания, 10-та тема
ВеликоБритания, 11-та празнична
Великобритания - тема 13, нe-фаталнa
Великобритания - тема 14, пролетна
Великобритания - тема 15, почти юбилейна
Великобритания - тема 16-та, сладка и лятна
Великобритания - тема 17-та, мигновена, но лятна
Великобритания - дъждовна, но празнична, тема 18-та
Великобритания - тема 19-та, последна тийнейджърска (пак празнична)
Великобритания - тема 20-та - Коледна и Нвогодишна!
Великобритания - Cнежна тема 21!
Великобритания - тема 22, пролетна
Великобритания - тема 23, Великденска
Великобритания - тема 24
Великобритания - тема 25
Великобритания - тема 26
Великобритания - тема 27
Великобритания - тема 28
Великобритания - тема 29
Великобритания - тема 30
Великобритания - тема 31 Лятна и Приятна
Великобритания - тема 32 Есенно-Коледна
Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска
Великобритания - тема 34 Великденска
Великобритания - тема 35 Лятно-Морска
Великобритания - тема 36 И замириса на море
Великобритания - тема 37 Есенен листопад
Великобритания - тема 38 Есенно-Зимна Приказка
Великобритания - тема 39 Зимна Коледна Приказка
Великобритания - тема 40 Зимно-Пролетна
Великобритания - тема 41 Зелено-Пролетна
Великобритания - тема 42 Лятна И замириса на море
Великобритания - тема 43 Лятно - Есенна
Великобритания - тема 44 Зимно - Коледна
Великобритания - тема 45 Коледно - Новогодишна
Великобритания - тема 46 Пролетно - Лятна
Великобритания - тема 47 И замириса на море
Великобритания - тема 48 Есенно Зимна
Великобритания - тема 49 Коледно-Новогодишна
Великобритания - тема 50 Пролетна
Великобритания - тема 51 Зелено Лятна
Великобритания - тема 53 Още е лято
Великобритания - тема 54 Есенно - Зимна
Великобритания - тема 55 Зимно Коледнa
Великобритания - тема 56 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 57 Пролетно Великденска
Великобритания - тема 58 Пролетно Зелена
Великобритания - тема 59 Лятно Морска
Великобритания - тема 60 Юбилейно Есенна
Великобритания - тема 61 Много Снежно Коледна
Великобритания - тема 62 Зимно Великденска
Великобритания - тема 63 Истинско Великденска
Великобритания - тема 64 Лятна Много Лятна Най Лятна
Великобритания - тема 65 Много Лятна Най-Лятна Много Морска
Великобритания - тема 66 Много Есенно Зимно Коледна[url=http://w … едно Снежна Зимна
Великобритания - тема 68 Зимно Пролетно Зелена
Великобритания - Тема 69 Великденска Зелено Пролетна
Великобритания - Тема 70 Юбилейна
Последна редакция: нд, 24 сеп 2017, 19:34 от Ave

# 1
 • UK
 • Мнения: 3 656
Съгласна съм, че трябваше да остана, но театъра е на две минути от вкъщи и се прибрах.

# 2
 • Мнения: 607
Записвам се.

# 3
 • Мнения: 5 714
Благодаря за новата тема 🤗

# 4
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 938
Аз тези комици не мога да ги понасям, но мойте и двамата ги гледат, сега много по-малко от преди. Като гледат аз се качвам горе на другия телевизор. Английския хумор ми е доста далеч, моя свикна вече да не си показва чувството за хумор, но в началото ме разплакваше постоянно. С годините човек свиква и той, и аз

# 5
 • Мнения: 1 010
Благодаря за новата тема!

Аз съм за сушилня, стига да е отделно от пералнята. Тези 2в1 или вадят дрехите полуизсушени или смачкани до безобразие без никаква опция да се изгладят после. Перфектно се справяме и със сушенето(без да ползвам сишилнята) Във Варна целогодишно е по-влажно от тук, та с две думи се родих като пристигнахме. Днес две перални се изсушиха перфектно на двора, хем втората в 2:30 я пуснах. Зимата с парното-пък съвсем бързо става. Да не говорим и колко по-евтино е. ММ едва не получи удър след като включих сушилнята към пералнята за проба и видя какво отчете като изхарчен ток😂

Много обичам театър и мюзикъли. Но време и компания трудно се намират за такива неща. Поне за спорт ще се опитам да издействам някаква схема, че сега с колата съвсем спрях движението.
Мери, много ти се радвам за колелото. Ние и двамата с ММ обичаме да караме, но рядко успяваме.
Добре, че споделихте за полетите. Тъкмо се организирахме навреме да хванем евтините билети от Донкастър майка ми да ни гостува.

# 6
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 7 857
Благодаря за новата тема Simple Smile

Нашата сушилня е висок енергиен клас и не ни се отрази кой знае как на сметките. Предпочитам малко повече ток пред влагата в къщи от сушенето на дрехи по всичко радиатори и да обикалям сушилници. Лятото когато е хубаво времето простирам кърпи и спално бельо навън, но зимата само и единствено сушилня.

# 7
 • Мнения: 443
И аз съм за сушилня и миялна, спестява ми доста време. В една от квартирите в началото, имаше момент в който не можехюе да ползваме сушилнята и трябваше да сушим на парното. Една вечер имахме гости и на другия ден заради влагата навсякъде беше мухлясало. Имало е малко мухал на едната стена, който не сме забелязали и след това сушене на дрехи и гостите бвше ужас. Буквално ма сутринта се събудих с юухал навсякъде, включително и на прозореца. Как беше станало за толкова бързо идея нямам. Но това беше в първите дни, когато още не знаехме как да проветряваме добре, бяхме точно на морето и времето беше много влажно

# 8
 • UK
 • Мнения: 3 656
Сушилнята също генерира много влага, но си е страхотно удобство.

# 9
 • Мнения: 443
Нашата е в гаража и има маркуч, който изкарва влагата навън. Вече нищо не се суши вкъщи, най-много нещо което е съвсем малко влажно след сушилката да дръпне. Имаме и ейрин кабинет, който също от време на време го ползваме за сушилня, особено за ризи, панталони.

Вече направих резервация за среща с дядо Коледа на 24.12

# 10
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Работещ родител съм, нося дрехи от естествени материи, които суша в сушилня с преголямо удоволствие Simple Smile Включително кашмира и вълната. Нямам проблеми никакви, но както стана дума, ползвам я правилно.
Предпочитам да съхнат на въздух, но с времето тук това може да значи със седмици да не се простира.
Като казах кашмир, вълна и дъжд, вече се приготвям психически, че е време да прибера летните дрехи и да вадя зимните Sad

# 11
 • Мнения: 3 486
Забравих за летните дрехи аз отдавна. Налага ми се да излизам - на обяд пекне, после пък завали - непрекъснато обличане и събличане ...

Бу, не се ли свиват от температурата кашмирите и вълната? Дайте препоръка за хубава сушилня - зарибихте ме.
Не избледняват ли цветовете?
Простирането е трудоемко и отнема много време.

# 12
 • UK
 • Мнения: 79
Оооо, stand up comedians ги харесвам аз, е, не всичките де, имам си любими -  Майкъл Макинтайър ми е абслютен фаворит, със сълзи се смея на неговите скечове, Джимми Кар, Хю Денис, Ръсел Хауърд, Анди ... някакъв беше, забравих му фамилията Grin  И този тип шоута по ТВ-то ги харесвам - 8 out of 10 cats, Mock the week, Carpool Karaoke...Обаче аз си обичам английския хумор като цяло, мнооого преди да дойда да живея тук. И театър, и мюзикъли, и кино обожаваме все семейство и гледаме когато можем.
МГМ може този, който сте гледали да не е бил много добър, все пак те всеки втори тук се пише stand up comedian Simple Smile Иначе и аз съм съгласна, че не е трябвало да си тръгваш, и на 2 и на 20мин да си била от вкъщи. На мен би ми станало много криво ако мм го направи. Ама минало-заминало вече, не го мисли Simple Smile
За сушилните - аз не съм предполагала, че някога ще се радвам на домакински уред така, както се радвах на сушилнята като я взехме Grin Изкарах 2 или 3 седмици в началото без и като ми се наложи 1 ден да тичам навън-навътре с прането 100 пъти, щото то вали-пекне слънце през 10мин и казах край, взимаме слушилня. Нямахме много място къде да я сложим, трябваше в кухнята да е в един ъгъл и за това си взехме тези с контейнера където се събира водата condenser tumble dryer. Indesit беше и си бях доволна, след 2 години изтеглиха модела, че някакъв фабричен дефект имала и нямахме опции много да избираме с каква да ни я заменят, та сега е Hotpoint. Обаче се е супер машинката, суши си екстра. Може би 90% от дрехите ни минават през нея, само някои дънки не пускам там и тениски на мм ако изрично на етикета пише, че не стават за сушилня. Хавлиите излизат страхотни, едни мекичи и пухкави, направо супер. Нищо до сега не ми е избеляло, някои неща са се посвивали, но не драматично /освен един пуловер ама там си беше само моя грешката/ и като цяло не си представям с този климат тук да нямам сушилня вече Simple Smile
Днес прибрах летните дрехи и изкарах зимните, наред с това и голяма чистка направих, 2 чувала дрехи събрах пак за charity shop-a, сили не ми останаха за обувките ама там няма да е трудно, че пролетта ги разчиствах.

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Бу, не се ли свиват от температурата кашмирите и вълната? Дайте препоръка за хубава сушилня - зарибихте ме.
Не избледняват ли цветовете?
Има програма за вълна, на която се суши и кашмира и мериносовата вълна. Не се свиват. Цветовете ако избледняват, ще е от прането, не сушенето.
Сушлинята каква да е, зависи какво ти трябва, дали кондензна или свързана с отходните води. Във всеки случай висок клас на сушене и със сензори за сушене да е Simple Smile

# 14
 • След завоя в дясно
 • Мнения: 939
Без Пепи (съдомияланта)  и Марчето (пералнята) не мога аз, най- добри приятелки сме.
Сушилня отделно нямам имам към пералнята, но много рядко я ползвам. Купих си влагоабсорбатор, и така се справям като не става за отвън.
Започнах да слагам вместо омекотител, масло от лавандула (по няколко капки) или комбинация с чаено дърво. Дрехите миришат супер, но се наелектризирват лесно, някакви идеи как да не се получава, или еко алтернатива на омекотителите?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт