Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 7
Здравейте ,

Документите за притежание на къщата и земята върху която тя лежи са загубени . Какво се прави в такава ситуация ? Към кого трябва да се обърнем за издаване на нови ?

# 1
  • Мнения: 598
Ако сте имали документ за собственост, напр. нотариален акт, следва да проверите в Служба по вписванията по местонахождение на имота, откъдето можете да се сдобиете с копие. Друго, което можете да предприемете, е да потърсите при нотариуса, който го е издал - в случай, че знаете кой е и че можете да идентифицирате сделката по страни и по описание на имота. Нерядко се случва във връзка с издаването на скици по стари планове, копие от акта да се пази и в общината, на чиято територия се намира имота. Ако и там го няма, проверете с какъв акт за собственост сте регистрирали партидите за ток и вода при операторите.

В случай, че нямате документ за собственост, следва да удостоверите правото на собственост пред нотариус, за да Ви бъде издаден такъв. В тези случаи, обърнете се към адвокат.

# 2
  • Мнения: 7
Благодаря за изчерпателния отговор . Ще трябва да се обърнем към адвокат . Имате ли представа каква е процедурата там ? Колко се чака и колко струва цялата работа ?

# 3
  • Мнения: 9 967
Отиваш в Службата по вписвания и подаваш заявление за издаване на препис на нотариален акт. Ако нотариалният акт не е на твое име, а си наследник на този, на когото се води, трябва да приложиш и удостоверение за наследници. За да идентифицират имота, ако не знаеш точните данни - номер на имота, квартал и т.н., по план от коя година (може имотът по действащия план да е с друг номер и пр., от плана, по който е бил съставен НА, колкото е по-стар НА, толкова е по-вероятно да е така), вероятно ще трябва да минеш преди това през съответната община, в която се намира имотът, там да ти видят имота по плана и да ти издадат удостоверение за идентичност и скица на имота. Като им кажеш за какво става дума, ще ти кажат какво ти трябва - не си първия със загубен НА. По принцип към плановете има и разписни листове, регистри, в които са записани собствениците/ползвателите на имотите и документите за собственост или ползване. Ако имаш късмет, може да ти дадат и номера на оригиналния нотариален акт, за който направо да подадеш молба, че искаш препис. Предполагам, че не го знаеш.

п.п. По подразбиране приех, че става дума за нотариален акт, което не е правилно, може и документите ти за собственост да не са нотариален акт. Може да са решение или заповед за предоставяне или продажба на имот, отстъпено право на строеж и пр. Оригинали от тези документи също е много вероятно да намериш в общината, ако преди това парцелът е бил държавна или общинска собственост.

Последна редакция: нд, 24 сеп 2017, 22:05 от кукумицинка

# 4
  • Мнения: 598
Благодаря за изчерпателния отговор . Ще трябва да се обърнем към адвокат . Имате ли представа каква е процедурата там ? Колко се чака и колко струва цялата работа ?
Не зная колко ще Ви струва колсултацията при адвокат, тъй като има минимални хонорари, но не и максимален, т.е. всеки колега би могъл да Ви таксува различно.
За Служба по вписванията се заплаща държавна такса, а за преписите от документи - 1 лев за 1-ва страница, а всяка следваща - по 10 ст. По мое мнение първо отидете в Службата и им кажете за какво става дума, те ще Ви упътят най-добре колко трябва да платите (отдавна не съм правила справки там и не искам да Ви подведа).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт