Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 12 май 2006, 14:25 ч.

непоносима болка от ригади

  • 690
  • 5
  •   1
Отговори
От една седмица зърното на едната ми гърда е разранено. Бях спряла да кърмя от нея за около 2 дни - мазах с гармастан и лансинох, но не помогнаха много. Започнах да кърмя със силиконов накрайник въпреки болката. Но днес вече е нетърпима болката. Започна и да кърви доста.
Сега сме на 6 хранения (бебето е почти на 2а мсеца) - като редувам гърдите, но сега не знам как да постъпя.
Искам да изцеждам кърмата и да я давам с биберон докато оздравее, но за 3те хранения от тази гърда количеството е различно - сутрин има по около 150мл, а на другите 2е хранения няма и по 100мл. Педиатърката каза да давам по 110-120мл.
Какво да правя, когато дойде времето за хранене от болната гърда - изцеждам колкото има и допълвам до 120 от другата - правилно ли е така? А на следващото хранене давам само здравата - тази от която съм допълнила?
А ако има повече от 120мл. в болната гърда останалото да го доцеждам ли или да го оставя?
И ако една седмица яде на половината хранения от биберон дали няма да откаже да суче?
Моля погнете ми, искам да кърмя но с такава болка ми минават мисли даже да се откажа:(.
Не мисля че е и от позата - с другата гърда нямаме засега прблем.

# 1
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 298
А имаш ли идея дали формата на проблемното зърно е различна - при мен едното зърно е нормално, а другото - плоско - и затова имах проблеми с едната гърда (които се оправиха с времето). Опитвала ли си да смениш позата, при която кърмиш от тази гърда - примерно да кърмиш легнала, или бебето да е във футболната поза, или изправено - или дори да е обратно обърнато, с крака към главата ти (като сте легнали)? Тези неща обикновено помагат натиска и триенето да се разпределят на други места, така че да се щади наранената част, а може и бебето да си намери удобно положение за сукане, което да не те разранява.
Иначе мисля, че сама си намерила нелош начин за временно разрешение, докато гърдата се пооправи:
Цитат
Педиатърката каза да давам по 110-120мл.
Какво да правя, когато дойде времето за хранене от болната гърда - изцеждам колкото има и допълвам до 120 от другата - правилно ли е така?
Само с едно уточнение - за това по колко да даваш най-добре ще те ориентира бебето. Няма точно количество, което то да трябва да поема - може на едно хранене да изпие 50мл, на друго - 150мл. Предвид че имаш и другата гърда на разположение, това не ти е никакъв проблем - ако изцеденото мляко не му стигне, просто го сложи да си досуче на здравата гърда, няма нужда да се тормозиш да цедиш и да допълваш до 120мл Wink
На другите въпроси поред:
Цитат
А ако има повече от 120мл. в болната гърда останалото да го доцеждам ли или да го оставя?
Докато си на вариант изцеждане, най-добре е да изцеждаш до празно, за да поддържаш по-добре кърмата.
Цитат
И ако една седмица яде на половината хранения от биберон дали няма да откаже да суче?
Бебето ти е почти на два месеца, което значи, че е по-малко вероятно да се отбие, още повече, че половината хранения ще са му на гърдата, така че няма да забрави как се суче. За да минимализираш съвсем възможността да се отбие, може да предлагаш кърмата не от шише, а от чашка или с лъжичка. По-трудоемко е, но осигурява защита от т.нар. объркване на зърното заради храненията с биберон.
Бързо оправяне Grinning

# 2
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Бърз цитат по темата, съветите са много полезни:

Цитат
Лечение на разранени зърна
•   Уверете се, че бебето ви е правилно поставено на гърдата за кърмене, с лице, обърнато към вашето, лицето и нослето му обърнати към гърдата, и устата му да покрива цялата или част от ареолата. Уверете се, че зърното ви е дълбоко в устата на бебето и че венците на бебето компресират млечните канали под ареолата. Ако не е правилно поставено, свалете бебето от гърдата внимателно (нарушете вакуума с малкия си пръст) и отново го поставете. Ако имате съмнения относно техниката си на кърмене, консултирайте се със специалист по лактация.
•   Не оставяйте бебето да дъвче зърното ви. Ако чувствате, че става така, внимателно го свалете от гърдата, както е описано по-горе, и пак го сложете. Ако продължава да го прави, прекратете храненето за момента.
•   Изцедете малко мляко на ръка, преди да сложите бебето на гърдата; това ще накара млякото ви да потече, ще помогне на рефлекса ви за потичане на млякото да проработи по-бързо и ще смаже зърното ви.
•   Упражнявайте техника за отпускане преди кърмене.
•   Кърмете бебето си по-често, но може би за по-кратки периоди от време. Гърдите ви вероятно по-малко ще се препълват и бебето ви сигурно ще суче по-нежно.
•   Предлагайте по-малко разранената гърда първа през повечето време. Това ще накара млякото в разранената гърда да потече и бебето ви няма да суче толкова силно, докато дойде време за сукане от втората гърда.
•   Сменяйте позата на всяко хранене. Легнете, седнете, дръжте бебето си в различни пози така, че да смените позициите на челюстите на бебето върху гърдата. Ако имате отворена раничка на зърното, е особено важно да сложите бебето така, че устата му да се затваря другаде, а не върху раната.
•   Ако върху зърното ви се образува струпей по време на първите кърмения, оставете го.
•   Избягвайте всякакви дразнещи и изсушаващи вещества. Не използвайте сапун, алкохол, тинктури на алкохолна основа или подобни мазила.
•   Не изтривайте млякото, което остава по гърдите ви след кърмене. Дори можете да изцеждате по няколко капки от кърмата си и да я разтривате нежно в зърната си. Както писахме по-рано, майките по целия свят лекуват инфекциите на децата си с човешко мляко. Лечебните сили на млякото ви може да помогне и на вас.
•   Облекчете болезнеността с крем, предписан от лекаря ви или с чист ланолин. Лансинох за кърмачки може да се купи в аптеките. Той е хипоалергичен и затова е безопасен дори за хора, алергични към вълна, и няма нужда да се изтрива преди бебето да суче.
•   Ако е разранено зърното само на едната гърда, хранете само от другата и изцеждайте (с електрическа помпа) разранената гърда. Ако зърната и на двете гърди са разранени, консултирайте се със специалиста си по лактация за най-добрия начин на лечение. Може да се наложи напълно да спрете да кърмите за няколко дена, през което време да се изцеждате ръчно или с помпа. (Обикновено използването на електрическа помпа е по-малко дразнещо от сукането на бебето)
•   Пазете зърната си от повърхностна влажност:
Ако носите подложки за обиране на изтеклото мляко, сменяйте ги, щом се намокрят. Не използвайте такива с найлонови ограничители.
Носете изцяло памучен сутиен, а не от изкуствена материя.
Ако носите гръдни щитове (чашки за мляко), за да накарате хлътналите зърна да изскочат, празнете ги.
Ходете из къщи с открити зърна, когато можете. Ако въздухът в къщата ви е много сух (като в претоплен апартамент), използвайте овлажнител или дръжте тенджера с вода на радиатора.
Ако е твърде болезнено някаква дреха да докосва зърната ви, сложете лек слой ланолин и сложете в сутиена си малка цедка за чай без дръжка, или пластмасови гръдни щитове.
•   Ако зърната ви са чувствителни след баня, сложете слой ланоли  преди да се къпете.
•   От време на време вземайте ибупрофен или чаша бира или вино, за да облекчите дискоморта си.
•   От време на време разранените зърна се причиняват от млечница, гъбична инфекция, която може да е засегнала както вас, така и бебето. Лекарят ще ви изпише течен нистатин.
•   Не носете гумените или силиконовите зърна, които понякога се препоръчват, за да защитят разранените ви зърна от сукането на бебето. Те се състоят от конус, прикачен към гумено зърно. Конусът прилепва плътно на гърдата и бебето суче от гуменото зърно. Те не осигуряват стимулацията, която е нужна на гърдите ви, за да произвеждат мляко, рядко облекчават болката и могат да причинят у някои бебета объркване на зърното.
•   Ако изцеждате гърдите с ръчна помпа, може да го правите твърде енергично или неправилно. Сменете я с електрическа помпа, която е по-нежна. (Или преминете на ръчно изцеждане)
•   Ако, както става в някои редки случаи, разранеността се влошава, докато зърното ви се пропука и разкърви и  е абсолютно твърде болезнено да кърмите от него, не слагайте бебето на засегнатото зърно двадесет и четири до четирдесет и осем часа. Кърмете го от другата гърда. Ако е нужно, давайте му изцедено мляко или изкуствено мляко от бутлика, лъжичка или чашка. Изцеждайте млякото ръчно или с помпа от засегнатата гърда всеки три часа, или всеки път, когато обикновено бихте кърмили.

# 3
Благодаря за отговорите:)
Проблема е точно различното зърно - по голямо и плоско - макар че пише навсякъде че това не е проблем - при нас е.
Но има и друг проблем относно определяне на количеството. Колкото и да му давам той го изяжда след което може и да повръща, но няма спиране било от шише или от гърдата ( на нея поне заспива и го махам), а със шишето и 150 да му дам след като го изпие пак плаче първите 10ина минути, а ако го сложа на гърдата ще продължи да яде докато го махна. А определено не плаче от глад, защото си издържа до следващото хранене.
Как да разбера кога колко му е достатъчно? И дали да го слагам на другата гърда при положение че той гладен-негладен винаги си плаче като му свърши млякото?
120мл. не е ли някакъв поне компромисен/временен вариант и има ли вероятност да го прехранвам или да е гладен още?

# 4
  • Мнения: 1 289
моите непоносими рагади ги оправих с едно мазило- multi-mam balm. нищо друго не ми помогна. ако искаш, потърси в аптеката. вярно, че е скъпо- струва към 20 лв., но помага много. пак е линолин като състав.

# 5
  • Мнения: 117
моите рагади ги махнах като само се цедях една седмица, докато зараснаха.по съвет на гинеголожката ми и по мой вътрешен усет не ги мажех с нищо, а напротив-пекох се на слънце на терасата...така се оправят мн. бързо!и ходех много го;ла из къщи...и най-важното е:след като се оправиха, се научих да слагам бебето правилно! Peaceоттогава нямам проблеми!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт