Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 септ. 2017, 14:20 ч.

Рецепти с броколи и карфиол

  • 8 238
  • 91
  •   1
Отговори
  • Мнения: 14 117
Готвите ли често с броколи и карфиол? Вкъщи не сме им фенове, но ми се иска да разнообразя малко стандартното меню.
Моля за любимите ви рецепти  – супи, ястия, десерти... Каквото се сетите. Само да е вкусно и интересно.  Grinning

# 1
  • Мнения: 6 673
Готвя, да. Броколи слагам във супите. В картофи на фурна също слагам. В България по кръчмите се предлагало броколи с нколко вида сирена. Ние имаме кашкавали та го правих с кашкавал. Хареса ми. Но домашните любимци не си падат по тях, та ги пробутвам нарязани на ситно. Карфиол също съм слагала на супите. В гювеч също слагам. Свекърва ми го прави паниран. Харесва ми. В студени салати леща/киноа също върви броколи.
Скоро мернах из нета смути с броколи. Не съм го пробвала но смятам да предложа тези дни на хлапето да видим дали ще се залъже. Иам варианти.

# 2
  • Мнения: 67
Опитвала ли си печен карфиол - на по-малки парченца се нарязват розичките, сол, черен пипер, с ръцете се омесват със зехтин, пекат се до покафеняване. Много просто, но от печенето получава чудесен вкус, и децата го харесват. По същия начин и брюкселски зелчета, но те трябва хубавко да покафенеят - тогава не се усеща неприятна горчивина. В тавата/тавите слагам и нарязано на пръчици червено цвекло, моркови, пащърнак. Всичко върви чудесно с бира.

# 3
  • София
  • Мнения: 4 951
Снощи пекох. Карфиол на розички, предварително задушен в МВ и после избъркан с 1 голяма кофичка сметана, малко кисело мляко, галета (понеже нямах, смлях сух хляб в пасатора), като се позапече - наръсих с настърган кашкавал.

# 4
  • София
  • Мнения: 14 344
Аз си правя "моята манджа" с броколи или с карфиол. Става дума за пиле с ориз и зеленчуци на уок тиган. Първо запържваш пилето, задушаваш го под капак, после доливаш вода/бульон, слагаш ориза, след малко и броколите, подправки това-онова, бъркаш и чакаш. Може да се сложи соев сос. Това е!
Може и да се направи само ориз с броколи.
А, има и една салата, става готина. Сотираш, шокираш, слагаш в купа. Може заедно броколи, карфиол, брюкселско, моркови. После ръсиш с балсамико и ядеш.

# 5
  • Мнения: 33 502
Броколи със сос бешамел
Сварява се броколито в подсолена вода.
Залива се с бешамела.
Поръсва се с настърган кашкавал.
Може да се яде така или да се запече във фурна.

Само сварено броколи става чудесна и гарнитура към месо.

В супи също. Намислила съм да пробвам някоя крем супа само от него.

Карфиол на фурна
Накъсва се и се сварява в подсолена вода докато омекне, 5-8 мин.
Овалва се в разбитото яйце и след това в галетата (в нея може да се сложат подправки, каквито обичате).
Пекат се на кухненска хартия докато леко започнат да покафеняват.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2017, 15:42 от Не се сърди, човече

# 6
  • Мнения: 1 696
Броколи със сос бешамел ни е сред любимите- може да се комбинира с карфиол,  картофи,  моркови,  сирена.... Крем супа от броколи ни е на второ място. После идва паста с дом.  сос чесън и броколи и накрая броколи( сварено) със зехтин,  лимон и семена от тиква и слънчоглед.Карфиолът го готвя,  както е описала НСЧ

# 7
  • Мнения: 673
      Хм,аз пък карфиола го правя по вашия начин  със сос бешамел и чедър отгоре му  Simple Smile

    А от броколито правя една салатка,при която  сварявам леко броколите- за 5 минутки и добавям варена царевица,кисели краставички,задушени моркови на кубчета,копър,лук,зехтин,лимонов сок + сверени   макарони/има едни,които наподобяват на жито/.
 Става доста интересна и вкусна салата

# 8
  • Мнения: 7 835
Обичам салата от карфиол. Просто застройвам.
Правя си броколи, морков, гъби запечени във фурната с малко бульон. После добавям заквасена сметана и вадя от фурната.
Правя и една по- сложна манджа с карфиол. Вари се 5 минути и се залива със студена вода. Остава се да изстине и да се изцеди. Слагам го в тава. Отгоре разбърквам няколко яйца и сирене и заливам. После в голямо парче масло задушавам връзка копър и връзка магданоз(айде не по цяла връзка, но повечко да е)и добавям малко галета. Разбърквам тая каша и заливам карфиола. Запичам с малко кашкавал.

# 9
  • Мнения: 4 639
Благодаря ви за рецептите ,донесоха ми  свеж карфиол ,а  вече съм направила туршията.Метнах го да се пече.Но  точно навреме ми дадохте идеи.

# 10
  • Мнения: 14 117
Еха, много интересни рецепти давате. Благодаря!  bouquet
Да видим кога ще се престраша да ги пробвам обаче – с риск да си ги ям сама, че и моят домашен любимец не си пада по непознати вкусове.
Миналата година правих пюре от карфиол – много ми беше вкусно, даже мъжът ми го яде, макар и неохотно. Трябва малко по малко да вкарам и други рецепти, че напоследък се храним доста еднообразно...

# 11
  • München, Deutschland
  • Мнения: 2 725
- Паниран карфиол е идеално мезе за бира, не го видях май досега. Панирам с паста патафри. Карфиолът е суров преди това.

- Крем-супа от броколи - много любима, добавя се и течна сметана

- Броколи със сирена - с всякакви видове става. И карфиол също.

- На традиционалистите (визирам на кака Сийка домашния любимец Wink ) може би ще се хареса Лабрексовата рецепта за "Пълнен карфиол" - в кухините, карфиолената глава  се натъпква с кайма. Simple Smile

- Броколи и карфиол заедно като карнитура за месо - на розички, леко сварени или бланширани и една бучка масълце. Подправки по желание. Може и поотделно, разбира се.

- Кюфтенца от броколи или от карфиол (сваряват се предварително, пасират се, но не чак на пюре, а на ситни парченца. Добавям яйце, подправки, филия хляб / галета, може семчици, при наличие: малко настърган кашкавал, ако не: бяло сирене натрошено, овалвам в брашно и пържа. Общо около 30 минути с йогуртово-чесновото сосче. Wink)

# 12
  • Мнения: 6 395
Како, на салат си правя аз и домашните много ги обичат.

Попарват /сваряват/ се леко. Оставяш ги да поизстинат и след това слагаш на вкус зехтин, балсамико, натрошени орехи, маслини. И накрая настърган пармезан отгоре. Heart Eyes

# 13
  • Мнения: 14 117
Ама давайте рецепти, де. Или поне линкове към тях.
В нета има много, но има и разлики между тях. Не мога, пък и не искам, да ги пробвам всичките наред.
То затова и пуснах темата – за конкретни препоръки, иначе Гугъл знам как се ползва...  Confused

# 14
  • MI
  • Мнения: 7 968
Крем супаот карфиол - с малко картофи, зеленчуков бульон, индийско орехче и чер пипер и лук. Може после и сметана, но аз не обичам.
Кюфтетата от карфиол - само сварен и намачкан карфиол, сол, пармиджано, яйце, пак индийско орехче и чер пипер или с добавка на един картоф, после се панират с яйце и галета и пекат/пържат.
За панирания карфиол са писали.
Може и всякакви салати със сварен карфиол, с чушки от туршия например много добре се комбинира, с някои риби също.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт