Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 май 2006, 17:29 ч.

Хомеопатия и антидотиране?

 • 2 618
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 559
     Някой има ли информация  за хомеопатията и антидотите? Дребното (и аз също,за да преминава през кърмата) пие веднъв седмично  едно хомеопатично лекарство,за да се пребори със запека. Аз мога ли да пия лактогонен чай и чай от сена? А мога ли да ям шоколад (знам,че не при всички е антидот, ама знам ли аз от кои съм  newsm78)? И ако са антидоти - ефектът им наслагва ли се в организма,т.е. колко време преди и след приемането им антидотират хомеопатичното лечение?  Thinking Благодаря!

# 1
 • Мнения: 4 366
ще ти кажа на нас какво ни каза хомеопата като водих Ния: никакви алопатични лекарства, никаква мента/вкл. бонбони и пасти за зъби/ и никакви билки. специално питах за шоколада - каза, че може да яде шоколад...това беше за нас...

# 2
 • София
 • Мнения: 9 374
ще ти кажа на нас какво ни каза хомеопата като водих Ния: никакви алопатични лекарства, никаква мента/вкл. бонбони и пасти за зъби/ и никакви билки. специално питах за шоколада - каза, че може да яде шоколад...това беше за нас...

Още - без всякакъв алкохол, кафе, газирани напитни и всякакви остри миризми...

# 3
 • Мнения: 5 500
Алкохола не пречи, на мъжа ми това му хареса най-много Mr. Green
Без шоколад - може по 1 блокче или бял шоколад
Какао
Мента
Пасти за зъби с мента
Черен чай
Зелен чай
Напитки съдържащи кофеин - кола, пепси, кафе, може безкофеиново кафе
В Красива мама имаеш една тема пишеше доста за това.

# 4
 • София
 • Мнения: 9 374
Алкохола не пречи, на мъжа ми това му хареса най-много Mr. Green


Напротив, според нашата хомеоптка пречи, затова  мъжете не харесват този тип лечение ...

# 5
 • Мнения: 5 500
Алкохола не пречи, на мъжа ми това му хареса най-много Mr. Green


Напротив, според нашата хомеоптка пречи, затова  мъжете не харесват този тип лечение ...
Ха сега де, според нашата е точно обратното bowuu
Забравих да кажа, че хомеопатичните лекарства трябва да се държат далеч от мобилен телефон и компютър.

# 6
 • Мнения: 4 366
ето какво открих тук
Антидотирането при хомеопатичното лечение

Това е тема, която вълнува както всеки хомеопат така и всеки, който се лекува с хомеопатия. Майсторите на лечебното изкуство, независимо какъв метод на лечение прилагат, се отличават с разумното си отношение към болестта, към болния и към природата. Разумното отношение към проблема антидотиране ще помогне на нас, като лекари-хомеопати, и на вас, като пациенти по общия път към излекуването.

Въпросите за антидотирането и самото лечение с хомеопатични средства са изисквали съвместното си решаване при изграждане теориите на Хомеопатията като наука. В “Органон на лечебното изкуство” (основното произведение на Ханеман) той посочва, че като се има предвид колко са незначителни дозите по време на лечението, от диетата и режима трябва да бъде изключено всичко, което може да оказва някакво лекарствено въздействие, така че тази малка доза да не бъде подтисната и унищожена, или нарушена от какъвто и да е чужд лекарствен дразнител. Тук Ханеман има предвид острите заболявания, особено е наложително при пациенти с хронични болести, понеже техните болести обикновено се влошават от подобни вредни въздействия и други болестотворни грешки в диетата и режима, които често остават незабелязани.

Както Ханеман, така и всички водещи хомеопати на днешното време изтъкват, че доколкото е възможно тези фактори трябва да бъдат избягвани, за да не се затруднява или направи невъзможно лечението. Трябва да добавим, че няма абсолютна необходимост от излишно ограничеване диетата на пациентите. Например д-р Василис Гегас, един от най-известните днес в Белгия и Холандия хомеопати казва в своите “Лекции по класическа хомеопатия”: “Всичко, което стимулира ненужно организма и всичко, което отнема енергия от организма може да антидотира хомеопатичното лекарство. Но когато говори за отделните антидотиращи фактори той също използва изрази като “би трябвало да се избягват”, “да се използват умерено” и “като хомеопати не е добре да бъдем фанатици”. Важно е да се уточнят кои са индивидуалните антидотиращи фактори за всеки пациент.

Кафето

Почти всички автори са единодушни, че различните стимуланти могат да антидотират хомеопатичните лекарства. В началото на своята практика като хомеопат, преди да напише “Органон …” в различни статии той приписва много от хроничните синдроми на лошия въздух, неблагоприятните условия на живот, грешките в диетата и начина на живот. Той твърди, че запек, импотентност, кариеси, абсцеси при деца, много слуз в белия дроб, сини кръгове под очите, бяло течение, язва, безсъние, липса на апетит и др. се дължат на кафето. В по късен период на своето развитие Ханеман пише, че кафето е факторът, който най-много влошава хроничните заболявания.

Витулкас (изтъкнат гръцки хомеопат) казва, че чаша кафе или две в рамките на месец обикновено не са в състояние да антидотират лекарството, но системното пиене на “само една чашка дневно” със сигурност ще го направи.

Освен това трябва да се има предвид, че не съществува безкофеиново кафе. Такова кафе съдържа по-малко кофеин от определения по търговски стандарт и е обработвано химически и не знаем дали не е по-вредно от обикновеното. Ако една чаша кафе антидотира лекарството това означава, че пациентът е изключително чувствителен към кафето.

Съществуват най-различни варианти на реакция към кафето – от явен антиддотиращ ефект до добър резултат след прием на хомеопатичното лекарство в кафето. В моята практика се е налагало да давам лекарства на хора, които не вярват особено в хомеопатията и категорично отказват да спрат кафето. В такъв случай препоръчвам приемът на лекарството да става вечер преди лягане. Така се осигурява поне известно време, в което лекарството да действа. Ефектът е добър и съвсем не краткотраен.

Установено е, че кафето разрушава действието на хомеопатичното лекарство в 50% от случаите. Ако пациентът не се почувства по-добре от лекарството и е продължил да пие кафе, това ще направи невъзможна преценката на резултата – дали е предписвано погрешно лекарство или то е антидотирано. Ако пациентът упорито отказва да спре кафето и хомеопатичното лечение има слаб или никакъв ефект, той не може да се лекува докато не промени мнението си. Повечето пациенти реагират положително на възможността да направят сами избор и обикновено го правят в правилната посока.

Чаят

Истинският зелен и черен чай според Ханеман също трябва да се избягват. Витулкас смята, че няма проблем ако пиете чай, стига да не дъвчете или поглъщате запарката. Кафето и чаят са пречка пред излекуването, само когато са поддържаща причина за болестта.

Билките

Разумно е да се опитаме да ограничим до минимум всички билкови продукти и да помолим пациента да не включва нищо ново след започване на хомеопатичното лечение и докато случаят се стабилизира.

Употребата на билки трябва да се преценява много внимателно. При много увреден организъм или тежък случай може би ще се наложи да назначим или да оставим подкрепящата терапия, с която организмът е свикнал. Тя може да включва освен билки, алопатични (които предписва традиционната медицина) и друг вид лекарства. В крайна сметка в името на здравето на пациента сме длъжни да опитаме всичко и да забравим добрите пожелания.

Витамини, минерали, хранителни добавки

По принцип витамините и минералите в чист вид не са антидот. Те могат да бъдат прелюдия към хомеопатичното лечение на много изтощен болен, да подобрят обмяната на веществата и да снабдят организма с ценни за него продукти. Добре е да знаем, че много често към изкуствено синтезираните мултивитаминни формули, които се предлагат на пазара, се добавят силни стимуланти като cola nut (Cоffeine) и ephedra (Ma Huang). Целта е човек да почувства наистина прилив на енергия. Това може да бъде опасно за някои пациенти и е със съвсем непредвидим дълготраен ефект.

Добре е пациента да знае какво си купува и защо му е необходимо. Това не означава, че пациентът няма право на избор, но чак след като получи необходимата информация.

Диетата

Не трябва да се правят никакви диети, особено в началото на хомеопатичното лечение, защото промените в начина на хранене и живот могат да причинят стрес и дискомфорт, а това би попречило да се прецени точния ефект от хомеопатичното лечение. Евентуално при проследяване от лекаря-хоемопат може да се обсъдят хранителните навици и начин на живот на пациента.

Въпреки, че някои храни могат да антидотират определени лекарства, хомеопатията е против определянето на диетични правила. Желанията и отвращенията към храни могат да бъдат решаващи за избора на лекарство

Мента

На практика не е малък броят на пациентите, които не са разбрали или са забравили това. Въпреки ментовата паста лекарството е действало. И Витулкас и Гегас обаче подчертават, че пациентите тип NAT-M трябва да избягват ментата, защото са много чувствителни към нея. В ежедневната си практика Дейвид Литъл въобще не споменава на пациентите си, че трябва да сменят пасата за зъби, освен ако няма данни, че нещо блокира действието на лекарството. “Пастата за зъби не антидотира толкова често лекарствата, но все пак трябва да се има пред вид” – споделя той.

Парфюмите и благовонните масла

Понякога по-силните миризми могат да прекъснат действието на лекарството. За предпочитане е да се избягват. Когато случаят се стабилизира ограниченията в тази връзка могат едно по едно да отпадат. Ако настъпи антидотиране така ще стане ясно към коя от миризмите е чувствителен конкретният пациент. Колкото по-здрав става човек, толкова повече отслабва въздействието на силните миризми като антидоти.

Oколната среда

В специализираната хомеопатична литература има дълги и изчерпателни списъци на повечето фактори, които по принцип биха се отразили зле на един хронично болен пациент. Значението и начинът на действие на тези фактори се разглеждат от всички традиционни медицински системи. Те наистина са много важни, но нека отново си припомним принципа за индивидуалността - един ще се разболее защото е стоял на влажно и студено, а друг защото бил на сухо и студено. Трябва да се установи фактора към който е чувствителен пациентът и той да го отбягва, тъй като този фактор, освен че му вреди, има и антидотиращ ефект в хомеопатичното му лечение.

Алопатичните лекарства

Това е огромна тема с много варианти на отговор. По принцип повечето учители по класическа хомеопатия са категорични, че при възможност трябва да се избягват всякакви алопатични лекарства, особено антибиотици и кортикостероиди. Към тях трябва да се прибягва само в случай, че не можем да се справим с хомеопатичните лекарства и в животозастрашаващи случаи.

Антидотиране на умствено и емоционално ниво

Факторите, които трябва да се избягват доколкото е възможно, са всичко предизвикващо гняв, мъка, раздразнение, хазартна страст, пренапрягането на ума и тялото. Всички изчерпващи енергията ситуации като неуспех, скръб, ядосване, катастрофа, финансова загуба и изобщо всякакъв стрес могат бързо и силно да антидотират хомеопатичното лечение. Емоционалният стрес влошава най-много от всичко дегенеративните заболявания и активира патологичната информация, която носим в гените си. Ако емоционалният живот на пациента е прекалено разстроен и най–добре подбраното лекарство трудно ще подейства.

Човек трябва да се опитва сам или с помощта на специалисти (психолози и др.) да осъзнае произхода на проблемите и страховете си и да се стреми към хармония на всички нива – физическо, емоционално, умствено и духовно.

# 7
 • София
 • Мнения: 9 374
Алкохола не пречи, на мъжа ми това му хареса най-много Mr. Green


Напротив, според нашата хомеоптка пречи, затова  мъжете не харесват този тип лечение ...
Ха сега де, според нашата е точно обратното bowuu
Забравих да кажа, че хомеопатичните лекарства трябва да се държат далеч от мобилен телефон и компютър.


Далече и от пряка слънчева светлина . Wink

# 8
 • София
 • Мнения: 9 374
Помогнете си, за да ви помогнем

Човек е отговорен за собственото си здраве, но често забравя това. Съществуват природни закони, които не може да се пренебрегват безнаказано. Понякога лошото здраве се дължи най-вече на невежество и немарливост. Не можем да очакваме чудо от нито един лечебен метод, ако живеем противоестествено. И най-мощното лекарство може да бъде антидотирано от внезапен или постоянен стрес, умствена и физическа преумора, недоспиване, обездвижване, тровене с черни мисли, цигари, алкохол, некачествена храна и т.н. (Антидот (тук) - нещо, което унищожава ефекта на лекарството.)

Живият човек представлява динамична енергийна система, която постоянно взаимодейства на различни нива с околната среда. Хомеопатичните лекарства ни помагат да реагираме по-адекватно на физическо ниво, да се разкрепостим емоционално, да осъзнаем и преодолеем болестни психологични модели, на които сме робували. Но те са само един от многото начини да се въздейства на здравето и не винаги предлагат чудо.

Има болести, към които всеки човек е възприемчив. При определени условия въпреки правилното лечение те могат да влошат жизнеността даже на най-устойчивия организъм. За да не става това, разумно е да се прилагат допълнителни методи за укрепване на здравето.

Други болести засягат само хора, които са специфично предразположени. Това важи особено при т. нар. миазми, свързани с краста, туберкулоза, гонорея, сифилис, малария, диабет, рак и други сериозни болести в пациента или рода му. В такива случаи е наложително да се предприеме специфично и продължително хомеопатично лечение, и непременно да се избягва всичко, което води до влошаване.

Именно в това е най-голямата сила на хомеопатията - да освободи от болести не само пациента, но и децата му. Затова ако сте сериозно болен или имате фамилна обремененост, лекувайте се с хомеопатия още преди да родите децата си.
http://anhira.com/homeopathy/pomognete.php

# 9
 • София - Варна - Бургас
 • Мнения: 4 099
Може да Антидотират:  - Кафето - особено Индонезийска Робуста(Нова бразилия), Зелен и черен чай, Мента, Камфор, чесън и Кортикостероидите.
 - Но, ако лекарството ви е точния Симилимум - нищо не може да го антидотира.  smile3529

# 10
 • Мнения: 1 627
Alex 1 тогава излиза, че изобщо не трябва да се притесняваме от антидотиране ли? Ако не е точна ще се антидотира, ако е точно - не?

# 11
 • София - Варна - Бургас
 • Мнения: 4 099
Виж, в този свят който живеем, постоянни стресове,тревоги, тъпчене с шепи с какви ли не Алопатични лекарства,  много по-добре и по-ефективно действат хомеопатичните лекарства, когато сме максимално "чисти"  Simple Smile

 - Например при възрастни хора, живели на село - без стресове и далече от Аптеки Stop "Картината" е много чиста, такава, каквато е била и в детството им - Хомеопатичните лекарства действат чудесно, дори и в мн. слаби потенци  1swing

# 12
 • София
 • Мнения: 16 190
Нашата хомеопатка ни предупреди и за "прозводни", така да се каже, на ментата - подправките чубрица, мащерка , босилек.Май за тези се сещам Rolling Eyes

# 13
 • Мнения: 5 500
Нашата хомеопатка ни предупреди и за "прозводни", така да се каже, на ментата - подправките чубрица, мащерка , босилек.Май за тези се сещам Rolling Eyes
И гюзъма.

# 14
 • Мнения: 326
Най-добре да си питаш хомеопата. Всичко изредено дотук е много вярно, но има и още нещо. Има специфични антидоти за някои лекарства. Съществуват лекарства, които се антидотират веднага от едно конкретно нещо, а от нищо друго не се антидотира.
За себе си мога да кажа (лекувам се вече 7 години само и единствено с хомеопатия), че мен шоколад не ме антидотира. Само че ако не беше съпруга ми хомеопат едва ли щях да си позволя експерименти Wink
Виждала съм с очите си как Ликоподиум се антидотира с кафе - след две глътки кафе човекът срещу мен стана друг.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт