Лечението на онкологично заболяване не е еднозначно. То представлява комплекс от разнородни грижи, изискващи различни познания и реакции в хода на терапията.
По време на основната терапия, назначена от медицински онколог, изникват множество въпроси, свързани с различни симптоми и състояния, предизвикани от химиотерапията, таргетната терапия или лъчелечението. Правилните и достоверни отговори са от ключово значение за добрия ход на лечението и вътрешното спокойствие на пациента.
Важно е да се знае, че колкото по-рано започне лечението на нежеланите реакции, толкова по-лека ще е изявата им.
Добре овладените нежелани лекарствени реакции повишават мобилизацията на организма и подобряват поносимостта на основното лечение.

Най-чести промени, на които трябва да се обърне внимание:

•   Кожни промени
•   Промени в лигавиците (уста, очи, нос)

Такива промени могат да се появят при лечение с различни групи лекарствени препарати или лъчетерапия. Клиничната им проява е разнообразна, степента на тежест е от лека до тежка, често се съчетават различни симптоми, а появата им е през различни етапи на лечението.

Общи препоръки:

•   Ограничете излагането на слънце
•   Използвайте висок фактор слънцезащитен крем при излагане на слънце
•   Не използвайте афтършейви и парфюми, съдържащи алкохол
•   Носете широки дрехи от меки материи (памук). Избягвайте груби и синтетични материи, дразнещи кожата (вълна, ликра)
•   Не прилагайте мазни кремове
•   Използвайте хладка вода (32° – 35°) и меки сапуни

Добър терапевтичен ефект се наблюдава при кремове, които съдържат витамин K1 и B6: Реконвал K1 и Реконвал B6

Реконвал К1 е предназначен за лечение на акнеиформен обрив, предизвикан от таргетни терапии. Съдържа вещества, които ефективно успокояват кожните обриви и съпътстващите ги симптоми.

Реконвал B6 е предназначен за лечение на синдром ръка – крак и кожните увреждания при провеждане на лъчетерапия. Съдържа вещества, които ефективно успокояват раздразненията при провеждане на лъчетерапия.

За потребителите на BG-Mamma, на които предстои химиотерапия, таргетна терапия или лъчелечение, фармацевтична компания "Медикъл пойнт" ще предостави напълно безплатно кремовете Реконвал К1 и Реконвал B6.
За да получите Реконвал К1 или Реконвал B6, е необходимо да изпратите своите данни (имена, адрес и телефон за връзка) на: reconval@abv.bg до 16.10.17 г. Ако имате нужда от консултация за точния продукт, който трябва да използвате, можете да зададете своите въпроси тук, в темата. Ще бъдете консултирани от специалист на "Медикал пойнт".

Последна редакция: ср, 18 окт 2017, 11:51 от Редактор**