Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 май 2006, 19:37 ч.

хеликобактерпилори

 • 40 942
 • 67
 •   1
Отговори
 • Мнения: 226
Искам да попитам някой правил ли си е такова изследване и в какво точно се състои.

# 1
 • Мнения: 997
 Не знам нищо за това изследване. Но има доста сайтове на руски по въпроса.

# 2
 • Мнения: 1 409
Хелико бактер пилури е причинителят на гастрита.
Ако правилно съм разбрала въпроса ти " в какво се състои",няма нищо страшно,просто ще ти вземат малко кръв.
Това е ,успех

# 3
 • София
 • Мнения: 6 452
Преди няколко години беше установено, че хеликобактер пилори е причинител на стомашната язва. За откритието е получена и съответната Нобелова награда за медицина.
Има два начина за изследване на хеликобактер пилори. Единият е с взимане на кръв - проверява се има ли антитела срещу тях в организма. Другият начин е чрез гастроскопия - под упойка чрез ендоскоп се прави преглед на стомаха и се взема парченце тъкан да изследване. Обикновено се прави кръвната проба, при по-тежки случаи на язва вече се прави по втория начин. Лечението е с антибиотици.

# 4
 • Мнения: 226
Благодаря ви, понеже имам болки в стомаха и ми препоръчаха да си го направя.

# 5
 • Мнения: 1 992
Благодаря ви, понеже имам болки в стомаха и ми препоръчаха да си го направя.
Първо посети гастроентеролог и той ще ти назначчи нужните изследвания!
На мен също ми предстои това изследване, но след обстоен преглед.

# 6
 • София
 • Мнения: 11 501
На мен са ми взимали кръв. Майка ми имаше и аз си правих профилактично! Лекува се, не се притеснявай. Наистина сигурно 90% от язвите и гастритите се дължат на хеликобактер.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 505
И аз знам, че тази бактерия е причинител на гастрита и затова откривателите му са получили Нобелова награда. Даже, за да докаже, че е 100 % единия от тях се е "самозаразил" и е получил гастрит. Лекува се с АБ. В брошурата на Класида също пише, че е ефективен срещу хеликобактерпилори. Теста е кръвен и струва някаде между 15/17 лв. Не е нужно да е на гладно.

# 8
 • Мнения: 1 425
Миналия месец си правих точно такова изследване,защото имх много болки и кисилини.Иследването беше кръвно от вената и се оказа ,че имам хелико бактери.Изписаха ми курс на лечение,който продължи 20дни,пият се конбинация от 4 лекарства и струват около 250лв.Но в момента съм пушка-некакви болки и кисилини дори при ядене на храни за които бях забравила че съществуват.Сега след 3мес. отново ще правя иследване за да се види дали се е унищожил бактерия,но иследването ще бъде само със даване на изпражнения.
Ако имаш други въпроси питай,че аз съм прясно лекувана от този бактерий.

# 9
 • Мнения: 226
Благодаря за изчерпателния отговор.Страдам от болки от доста време . Ходила съм на гастроентеролог.Имам множество ерозии в стомаха, но лекаря не ми назначи това изследване и аз ще си го направя по собствено желание и ако имам хеликобактер пилори пак ще отида при него.

# 10
 • Мнения: 190
  Хеликобактер пилори участва в патогенезата на хроничния гастрит, язвата на стомаха и дванадесетопръстника, рака на стомаха и особен тип лимфоми, наречени MALT лимфоми. Ето защо при пациенти с язвена болест, хроничен гастрит, MALT лимфом, наличие на болни от язва или рак на стомаха в рода и установена инфекция с Хеликобактер пилори трябва да се проведе лечение за ерадикацията му. Лечението е комбинирано и включва антибиотици и инхибитор на протонната помпа и се провежда по лекарско предписание и под лекарски контрол.

Това представлява инфекчията. Не съм убедена, че само с кръвна проба се установява наличието на хеликобактер. На мъжът ми миналата година му откриха тази бактерия, но я доказаха с гастроскопия, което е много неприятна манипулация, но доколкото знам е най-сигурният метод за доказване на диагнозата.

# 11
 • Мнения: 3 075
Обяснението на rogeste за бактерията е много добро. тази гадинка наистина прави големи бели, докато си живее в киселината в стомаха. излъчва "отрови", които увреждат клетките. когато човек се излекува от нея - често пъти например язвата на стомашната лигавиза изчезва.
Най-удачният начин за диагностика е фиброгастроскопията. неприятно е, но в никакъв случай не е болезнено - иначе как ще ядем кебапчета? сигурно с анестезия!  Wink ако ви предлагат упойка - не се съгласявайте. само ще си дадете парите! ефект няма. Изследването трае средно между 4 и 7 минути - изтърпява се.
Хеликоптерите - както аз наричам хеликобактера - се лекуват чрез специални комбинации от медикаменти, като има различни схеми - в зависимост от конкретния пациент.
Бактерията се предава и чрез слюнка!!! Възможно е в семейство с болен от хеликобактер и останалите да имат... НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО наличието на бактерия да предизвика заболявания.
В България около 70% от населението страда от хеликобактер пилори.

# 12
 • София
 • Мнения: 909
Моичкият има такова нещо. Два пъти лежа в пирогов с кръвоизлив (2 бр. язви на дванадесетопръстника) Беше стигнал до операция. Колко пъти му правиха изследвания не знам, но при половината имаше хеликолбактер, при другата половина - не можаха да установят.

 newsm78 Най-вероятно има значение кой прави изследването.

Антибиотика за тази бактерия е по-специален. Сега разбирам, че цената е паднала. Когато му го препоръчаха курса на лечение надхвърляше 800 лв.

Та той се справи не с него, а с т.н. пробиотици. Излезе около 250-300 лв. лечението. Сега при изследванията няма отворени язви, има наличие на бактерия (малки концентрации), но не се развиват. Поддържа си флората в стомаха и тя май си се справя сама.

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 505
А един път като се излекуваш от тези бактерии, после имаш ли някакъв имунитет или пак може да се разболееш? newsm78

# 14
 • Мнения: 3 075
А един път като се излекуваш от тези бактерии, после имаш ли някакъв имунитет или пак може да се разболееш? newsm78
Бактерията живее в стомаха, но това не води задължително до заболяване! лекува се приоритетно при мъже - защото понякога води до стерелитет, както и при мъже и жени с язвена болест или тежки гастритни форми.


"HELICOBACTER PYLORI (ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ)
Инфекцията с Helicobacter pylori е най-честата причина за стомашна язва.
Представлява бактерий със спирална форма, който живее и се размножава върху лигавицата на стомаха. Той притежава ензим, който разгражда уреята до въглероден диоксид и амоняк, които от своя страна увеличават стомашната киселинна секреция. Helicobacter pylori е добре приспособен към тези условия. Увеличената киселинност благоприятства растежа му. Той причинява възпаление на стомашната лигавица (гастрит) и се смята за водеща причина за развитие на язвена болест. Повечето хора, инфектирани с Helicobacter pylori не се разболяват от язва, но 90% от хората с язва имат Helicobacter pylori инфекция.

Причини:
Инфекцията с Helicobacter pylori е най-честата причина за стомашна язва.
Основните пътища на заразяване са орално-орален, фекално-орален и чрез замърсени предмети и инструменти.

Симптоми:

Болка (на гладно или 2-3 часа след хранене);
Киселини и дискомфорт;
Гадене и повръщане;
Подуване на корема;
Намаляване на теглото.
Диагноза:
Вашият лекар може да постави диагнозата само въз основа на симптомите, които му описвате, но понякога са необходими допълнителни изследвания като:
Ендоскопия - тънка, огъваща се тръба с камера на края, която се вкарва през устата в хранопровода и стомаха, за да се огледа отблизо лигавицата му. Ако в нея има дефект, може да се вземе малко парченце (биопсия), което да се изследва за наличие на Helicobacter pylori;
Кръвен тест - в кръвната проба могат да се открият антитела срещу Helicobacter pylori;
Дихателен тест - дава се урея, която съдържа радиоизотоп на въглерода 14С. Helicobacter pylori притежава ензим, който разгражда уреята до 14СО2 и NH3.
14СО2 се абсорбира в кръвта и се отделя с издишвания въздух. Ако в издишаният въздух има 14СО2 , тава е знак за наличие на Helicobacter pylori. "

източник: http://www.nobelpharma.bg/display.php?page=article1

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт