Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 472
Здравейте девойки!
Пуснах тази тема  в клуба в дира, пускам я и тук!

Тъй като вече се отвори дума да се пусне протесно писмо до министъра на Социалните грижи г-жа Масларова, относно ниското майчинство, което в момента е равно на минималната работна заплата предлагам:
Всеки, който е заинтересован да напише доводите си, за да може да съберем мнения и да разговаряме с адвокат.
Приемаме и критика, така че не се жалете, а споделете.
И естествено дали заставате твърдо зад позицията, която ще дадете, за да може след това да се подпишете под писмото.
Мисля, че е крайно време да вземем нещата в свои ръце!
Ако идеята ви се струва добра, можете да пуснете подобна тема и в бг-мама, за да застанат повече майки зад идеята.
Ваш ред е...............

# 1
 • Мнения: 139
Идеята е много добра и също призовавам майките да спрем само да недоволстваме, а да положим усилие да си помогнем,като се обединим около идеята.дайте си мнението и предложението! Thinking

# 2
 • Мнения: 997
 Момичета, какво да ви кажа. Вече не съм сигурна какво е най-добро. Чух предложение по телевизията да се увеличат драстично парите за майчинство, но за сметка на това да се намали срока. Наистина двугодишното майчинство е едно от най-дългите в Европа. Но какво от това. За мен оптималният вариант е майчинството да се заплаща на поне 80 процента от заплата преди раждане, за първата една година, например. А за втората на минимална работна заплата. Така майката ще може да реши дали да остане вкъщи да гледа детенце или да се върне на работа. Мотива - майките не ползват пълният размер на майчинството, затова дайте да го намалим - ми се струва абсурден. Защото повечето родители се отказват да гледат децата си именно заради олекналия семеен бюджет.

# 3
 • Мнения: 1 156
Напълно съм съгласна с мнението на Елена. Тъй като няма да успеем да се преборим за подобаващо заплащане на майчинството за 2 год.(а и все пак нека бъдем реалисти-страната ни е бедна), поне първата година да е 80% от трудовото възнаграждение на майката. Друг е въпросът  ,че нещата според мен са много обвързани в смисъл,че ако майката ползва само година от полагащото й се майчинство тя трябва да има избор на добри дет.заведения, където спокойно да оставя детето си. А това както знаем е наболял проблем - нито са добри, нито са достътъчни. А какво ще правят майките ,които преди забременяването си не са работили? Те какво ще получават?Не е ли малко нечестно така? Всяка майка иска най-доброто за своето дете и това ,че преди това не е била на доре заплатена работа,ще я лиши от адекватно майчинство.

[img]http://www.sestrenka.ru/lines/1_74_6_1137272400.png[/img

# 4
 • Мнения: 2 479
Има и друг проблем,който касае голям процент от майките.Много сме тези,които сме получавали добра заплата,но са ни осигурявали на минималната.При това положение реално няма да получим 80 или 90% от парите,които сме взимали,работейки.И за нас нищо няма да се промени.Друг е въпроса колко е законно това,но за съжаление не можеш да накараш насила един работодател да те осигурява на цялата сума и е масова практика и обществена тайна осигуряването на минимална заплата.Според мен е добре да се вдигне като цяло сумата,която дават за 2 години.Така никой няма да бъде ощетен - дори и тези,които не са на постоянен договор.И да не реват,че няма откъде,ами да намерят начин да принудят работодателите да плащат реалните осигуровки.

# 5
какво да ви кажа от както съм болничен взимам 130лв.,мъжът ми работи за 400лв.,живеем под наем и едвам връзваме двата края.а след седмица като дойде и бебето направо незнам.тогава ште ми дават с 20лв. повече,които бебето ште ги яде и усира и направо незнам.това майчинство как го изчисляват и за какво?ако съдим по самата дума е за майката,тогава какво остава за бебето.ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДЕТЦКИТЕ КОИТО СА МИЗЕРНО 18ЛВ. И ЕДИН КУП РАЗПРАВИИ ДОКАТО ГИ ВЗЕМЕШ,С ТИЯ ПАРИ НЕЗНАМ КАКВО БИ СЕ КУПИЛО НА ЕДНО ДЕТЕ,КОЕТО ЖИВЕЕ В ТАКЪВ СКЪП ЖИВОТ.

# 6
 • Мнения: 4 406
 моето мнение е- сумата за отглеждане на дете да не е обвързана с минимални заплати, а с нещо от рода на потребителската кошница, но за бебета- да се изчисли приблизително колко пари са нужни за нормално отглеждане на бебето и това да е сумата за получаване. наскоро четох че за нормален живот на четиричленно семейство са нужни около 1200 лв, по 300 и нещо на човек. както е сметната тази сума, така да се изчислят и разходите за бебето за памперси, мокри кърпи, мляко, дрехи, козметика, и пр.


# 7
 • Мнения: 252
аз също смятам че направо мизерничем с тези 160 лева майчинство и подигравката от 18 лева детски (която дори не всеки взима, а и да не говорим за бюрократщината която съпътсва визимането им). Съгласна съм за първата година да се взима 80% процента от работната заплата (а и наистина трябва да се взема и адекватно решение за майките които не са работили преди раждането на детето), а втората минималната заплата примерно, или майчинството да бъде съкратено на 1 година платено (през която се взима 80% от работната заплата получавана преди майчинството) но да бъдат увеличени групите в яслите такаче във всеки един момент да можеш да дадеш детето си, а не като сега да чакаш година че и повече!
Много добра идея - дано успеем да променим нещо защото само от нас зависи от никой друг!!!

# 8
 • Мнения: 139
Моето предложение е майчинството да стане 18 месеца на твърди 200лв. и 6 месеца на МРЗ.та сами да преценим.Думата МАЙЧИНСТВО обединява двама човека-майка и детето и.ето мин. разходи по отглеждането на бебе до 1 год.за майка която не кърми-за 1месец.(сумите са средно изчислени,защото разходите са различни всеки месец)
Адаптирано мляко 4 кутии *7лв.=28лв.
Памперси(най-ефтините) 120 бр. * 30ст.=36лв.
Мокри кърпички        = 5лв.
Крем                           = 5лв.         
Шампоан;олио           =10лв. Стигат за повече от 1 мес.за това цените са занижени.
Боди и дрехи             =20лв.
Пюрета 90бр.*1,20  =100лв
Общо за 1 месец      =200лв.
    а какво остана за майката?!Но да приемем че за нея ще се грижи таткото-да извоюваме тези 200лв. за бебетата си!

# 9
 • Мнения: 291
Категорично не съм съгласна, че с 160, както и с 200 лв. може да се гледа дете! А разходите за ток, топло и др. коснсумативи. А за лекарства, които също не са никак по джоба на повечето хора .... И точно в този труден (във всяко едно отношение) за майката момент я оставят като куче - без пари, без внимание, без грижи .... Подигравка и дискриминация спрямо децата ни е и номера дето го измислиха с получаването на въпросните детски - дето уж ги увеличиха?!?  Oткъде и за сметка на какво - на хора като мен дето си обявяват реалните доходи и си плащат данъците върху тях, за да можем да храни някой уяден чиновник, който да ми каже че парите дето ги получавам с 18 часов труд, търчане и нерви са ми много и детето ми няма нужда от детски ..... А иначе - били сме равни пред закона ...., а и аз заради собственото си удоволствие съм почнала работа с бебе на 5 месеца, защото просто не искам да си го гледам....  Определено трябва да споделя с Вас, че съм толкова набрала на тези самозабравили се политици и разни уядени чиновници, че .... 
Моето мнение е, че ако ще обвързват майчинството с работната ни заплата - трябва да е поне 90 % от средната работна заплата през последната година преди майчинството, помощта при раждане на дете да е поне 600 лв., а с детските надбавки човек да може да си плаща поне таксите за ясли, градини и т.н., както и да си храни детето. Тогава могат и да имат очи да говорят, че "поощряват" раждаемостта и ценят всяко българско дете. А относно майчинството на жени, които не са работили - мисля, че трябва да бъде равно поне на средната работна заплата за страната или 2 мин. работни заплати. А оптносно времето - 2 години е достатъчно при положение, че има кой и къде да ти приеме детето от 2 до 3 години и да го гледа човешки. Съжалявам за дългия постинг, но .... така ги виждам аз нещата.

Последна редакция: нд, 14 май 2006, 00:13 от Atropa

# 10
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 202
Това, не се ползва майчинството -->да го намалим е цинично!
Аз го ползвах, но не беше лесно, а колко не могат избщо? Ще ги уволнят, ще ги изгонят от наетото жилище и т.н.
Работодателите още преди да роди питаха моя приятелка кога ще се върне?
Ми то да и дават 1000лв и да си наеме гледачка ОК. Ама не беше това случая... То като дадеш на гледачката това дето остава като имаш пред вид нервите, пропуснатото от бебето и майката, по-добре да си стоиш на майчинските....
Пък и да беше. толкова ли са ни много децата че да ги гледаме как да е ?

# 11
 • Ямбол
 • Мнения: 23 182
Аз съм на мнението да искаме повече, пък като ни одрежат, да остане все пак някакво увеличение. Заставам твърдо зад идеята, но кой ще ни чуе? newsm78 Съгласна съм майчинството да е като болничните,т.е. 80%. Нали искат да няма сива икономика, а и така ромките мисля, че по-малко ще бъдат стимулирани.

# 12
 • Мнения: 1 156
може и да ме обвините в дискриминация, но нали се сещате какво ще стане ,ако се отпуща някаква твърда сума месечно - от родилните домове ще излизат по едно българче и 30 ромчета....

# 13
може и да ме обвините в дискриминация, но нали се сещате какво ще стане ,ако се отпуща някаква твърда сума месечно - от родилните домове ще излизат по едно българче и 30 ромчета....
Напълно съм съгласна, а и категорично не приемам размера на майчинските, които получавам, да са същите, каквито получават и ромките, при положение, че съм се осигурявала години наред върху реалната си заплата и за данъци и осугоривки са ми удържани почти 1/3 всеки месец, а повечето от ромките никога не са работили. Направо съм възмутена, според мен трябва майчинските да се обвържат като процент с получаваната от майката заплата преди раждането, като същевременно се определи и някакъв приемлив минимум, за да не се ощетят и майките, които са осигурявани на мин. заплата.

# 14
 • Мнения: 4 978
Напълно съм съгласна, а и категорично не приемам размера на майчинските, които получавам, да са същите, каквито получават и ромките, при положение, че съм се осигурявала години наред върху реалната си заплата и за данъци и осугоривки са ми удържани почти 1/3 всеки месец, а повечето от ромките никога не са работили. Направо съм възмутена, според мен трябва майчинските да се обвържат като процент с получаваната от майката заплата преди раждането, като същевременно се определи и някакъв приемлив минимум, за да не се ощетят и майките, които са осигурявани на мин. заплата.

Напълно подкрепям!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт