Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 48 994
  • 306
  •   1
Отговори

Анкета

Ще постите ли ...?

Опции:

* Гласуването приключено: нд, 22 апр 2007, 15:19
* Може да изберете максимум 2 опции.

# 195
  • Мнения: 6 461
Птодукти
500 гр.цвекло
6 моркова
  bouquet .......................
Ние много обичаме в къщи салата от цвекло и морков.
Приготвям я така:

Цвеклото и морковите се настъргват на ренде и се овкусяват с олио,сок от лимон и сол на вкус.

# 196
  • Мнения: 5 500
ISOLDE, ако още следиш темата, можеш ли да напишеш как правиш лещени кюфтета. Прочетох ги в другата тема, но питам тук, за да не я разводняваме. С какво слепваш лещата, за да стои на кюфтета? После пържиш ли ги допълнително и как не се разпадат?
Много са лесни, рецептата е на hedra, ето я, копирах я направо от нея:

 Кюфтета от червена леща (без пържене и печене!)

1,5 ч.ч. червена леща
1 ч.ч. булгур
3 ч.ч. вода за варенето на лещата
4 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязана много ситно
1 връзка магданоз
1 шепа копър
1 връзка зелен лук
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
лимонов сок на вкус
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джоджен
сол и пипер на вкус

Лещата се измива и се вари във водата (внимавайте и мерете водата и лещата с чаши, защото ако водата е много, лещата ще стане водниста и няма да може да се оформят кюфтенца - трябва да се поеме почти цялата вода, когато лещата е готова). Към края на варенето се прибавя булгура и се оставя да поеме. Лукът и чесънът се запържват кратко в зехтина, добавя се доматеното пюре и подправките. Всички съставки се смесват в голяма купа и се оставя да изстине (да не си изгори човек пръстите, докато оформя кюфтенцата). После с ръце се оформят топчета, кюфтенца или шницели. Сервират се върху листа от салата с резенчета лимон. Вкусни са, лесни за приготвяне (стават за около половин час) и са красиво червени.

Моите не станаха червени, не знам защо, може би преварих лещата, а и не сложих доматеното пюре, понеже домати не готвя. Тя пък толкова бързо се сварява лещата, обаче са много вкусни, изумих си гостите снощи  Mr. Green

# 197
# 198
  • Мнения: 3 647
Малко рецептички от Перфектната вечеря Laughing
Салати:

Салата "Табуле"/арабска кухня/

2 домата; 4 връзки магданоз; 1 глава лук; булгур; лимон; зехтин; сол

1. Доматите се нарязват наситно и се слагат в купа.
2. Добавя се предварително накиснатият във вода булгур.
3. След това се сипва наситненият магданоз.
4. Салатата се овкусява със сок от лимон и сол и се полива със зехтин. Охлажда се в хладилник.
5. Непосредствено преди сервиране се прибавя нарязаният наситно лук и всичко се разбърква добре.

Салата от Мосул/арабска кухня/

2 домата; 1 краставица; 1 глава червен лук; 1 чушка; 1 лимон; зехтин; джоджен; сол

1. Доматите, краставицата и чушката се нарязват на малки кубчета и се смесват в купа. Подправят се с лимонов сок, зехтин, джожден и сол на вкус, след което се изстудяват в хладилник.
2. Към охладената салата се добавя нарязаният наситно лук, разбърква се и е готова за сервиране.

# 199
  • Мнения: 6 461
Спанак чорба
 
Необходимите продукти:

750 г спанак
1 връзка пресен лук
3 сухи чушки
1 ч. ч. ориз
5 с. л. олио
1 с. л. брашно
1 шепа маслини
1 голяма щипка девесил
магданоз за поръсване
сол на вкус

Начин на приготвяне:

 1. Лукът се нарязва наситно. Залива се с 2 л студена вода.
 
 2. Прибавят се нарязаният наситно спанак, начупени сухи чушки и сол. Кипва се и се вари 10 минути. Прибавя се изчистеният и измит ориз. Вари се още 15 минути.

 3. В олио за 1 минута се запържва брашното, разрежда се с чаша студена вода и се прибавя в супата. Слагат се подправките и маслините и се вари 5 минути.
 

# 200
# 201
  • Мнения: 6 461
Ризото с леща и праз
 
 Необходимите продукти:

200–250 г леща
200 г интегрален ориз (кафяв)
2 моркова
3 стръка праз
2 сухи червени чушки
2 кубчета бульон (1/2 ч. л. сух)
2 стръка чесън
4 ч. л. мазнина
1–2 щипки розмарин

Начин на приготвяне:

 1. Оризът се измива и се почиства. Лещата се слага да ври.
Празът се нарязва на дребни кубчета и се запържва за една минута в тиган с малко мазнина, за да омекне.
 
 2. Чесънът се нарязва надребно и се поръсва с чушките, които предварително се измиват с топла вода и се начукват.
Прибавя се оризът и постепенно се налива 1,5 л вода.
 
 3. Слагат се розмаринът и кубчетата бульон и се вари на тих огън.
 Ако водата изври, се долива нова.
 
 4. Оризът се смесва с лещата и при сервиране върху всяка порция се поръсва настърган морков.

 

 
 
 

# 202
  • Мнения: 3 550
ISOLDE, благодаря! Булгурът в лещените кюфтета сварен ли е предварително, когато се прибавя към лещата. Ако се сложи суров в края на варенето, успява ли да се свари достатъчно?

# 203
  • Мнения: 836
от сайта на bonApeti

Вегетариански бурритос
Списък на необходимите продукти:
за тестото: 3 ч. ч. брашно
3 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сол
2–3 щипки захар
3 с. л. олио
за плънката:
150 г червен фасул
1 зелена салата
1 връзка репички
250 г стерилизирани домати
1 глава лук
3 скилидки чесън
3–4 с. л. олио
1/2 ч. л. кимион
1/2 ч. л. джинджифил
сол на вкус
бял пипер на вкус
1/2 ч. л. риган

Начин на приготвяне:
 1. Брашното се пресява, добавят се бакпулверът, солта и захарта, разбърква се и се сипва олиото. Размесва се и се налива 1 ч. ч. вода. Щом се захване тестото, се меси на ръка 5–10 минути. Трябва да се получи леко лепкаво и еластично тесто, което се покрива и се оставя да престои 10 минути на стайна температура.
2. Фасулът се сварява и се изцежда.
 3. Лукът се реже надребно, запържва се до златисто, прибавя се чесънът и се поръсва с кимиона и джинджифила.
 4. Фасулът се изсипва в запържения лук и се подправя със солта. Доматите се смилат и се овкусяват с ригана, малко сол и бял пипер.
 5. Зелената салата се реже на тънки ивици, а репичките и маслините – на филийки и се поставят в купа. Добавя се доматената салца и се разбърква.
 6. Тестото се разделя на четири части и всяка от тях се разточва в кръгла форма. Пекат се в леко намазнен тиган. Когато са готови, се покриват с фолио и кърпа, след което във всяко се поставя по малко от фасула и салатата и се навива на руло.
 
 
Кюфтета от фасул "Черно око"
Списък на необходимите продукти:
100 г фасул
100 г леща
2 стръка чубрица
2 дафинови листа
1 морков
1 глава лук
2 с. л. олио
1 зелена чушка
1 скилидка чесън
1 люта чушка
1 ч. л. доматено пюре
1/2–1 ч. л. сол
олио за пържене
брашно за паниране

Начин на приготвяне:
 1. Фасулът се залива с 500 мл вряла вода и се оставя за няколко часа да набъбне. След това се отцежда, залива се с нова вода и се вари до омекване. Добавят се лещата, чубрицата и дафиновите листа и се вари, докато лещата стане готова. Сварените фасул и леща се пасират в кухненски робот.
 2. Морковите и лукът се нарязват на много ситно и се запържват в дълбок тиган с 2–3 с. л. загрято олио. Зелената чушка, чесънът и почистената от семето люта чушка се наситняват, прибавят се в тигана и се задушават около 6 минути. Слага се доматеното пюре и малко вода, разбърква се и се отстранява от котлона.
 3. Зеленчуците се прехвърлят в дълбока купа, посоляват се, размесват се с пасираните фасул и леща и се оставят да изстинат.
 4. От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашно и се пържат в предварително загрята мазнина 2–3 минути от всяка страна. Сервират се с гарнитура от лучен мармалад.
 
 
Лучен мармалад с джинджифил
Списък на необходимите продукти:
400 г лук
2–3 с. л. олио
30 г пресен джинджифил (1/2 ч. л. сух)
1 стрък розмарин
2 с. л. кафява захар
100 мл бяло вино
2–3 с. л. ябълков оцет

Начин на приготвяне:
1. Лукът се нарязва на по-дебели шайби, запържва се 10 минути в предварително загрята мазнина и се ароматизира с накълцания джинджифил и розмарина.
 2. Поръсва се с кафявата захар и се наливат бялото вино и ябълковият оцет. Ястието се задушава под капак около 40 минути.
 

Зеленчукова яхния с топчета от леща
Списък на необходимите продукти:
300 г леща
200 г грах (замразен или от консерва)
2 глави лук
2 картофа
2 скилидки чесън
200 мл течна растителна сметана
100 г брашно
6-7 с. л. олио
3 с. л. доматено пюре
1 ч. л. кориандър
1 ч. л. куркума
1/2 ч. л. кимион
2 колелца от пресен корен джинджифил
сол

Начин на приготвяне:
 1. Лещата се накисва за 24 часа в студена вода. Лукът и картофите се настъргват в купа, добавят се отцедената леща, брашното, кориандърът, кимионът, куркумата и солта. От сместа се оформят топчета. (Докато оформяте топчетата, периодично измивайте и подсушавайте ръцете си. При необходимост добавете брашно.)
 2. Топчетата се оставят в хладилник за поне 30 минути. След това се пържат в сгорещено олио, като се обръщат от всички страни.
 3. Чесънът и джинджифилът се наситняват и се запържват в 3-4 с. л. олио. Когато се зачервят, се изсипва доматеното пюре, наливат се около 1 1/2 л гореща вода и се оставя да заври. Прибавят се топчетата. Къкри 30 минути на слаб огън. Към края се поставят грахът и сметаната, ври още 10 минути. Всяка порция яхния се сервира с 3-4 топчета.
 
 
Кюфтета от леща с булгур
Списък на необходимите продукти:
250 г леща
2 стръка пресен лук
1 голям стрък пресен чесън
1 ч. ч. булгур
4-5 с. л. галета
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. риган
1/2 ч. л. кимион
сол на вкус

Начин на приготвяне:
 1. Булгурът се накисва в купа с леденостудена вода за 30 минути. След това се отцежда добре. Лещата се сварява и се изплаква със студена вода. Изцежда се и се смесва с булгура.
 2. Добавят се галетата и нарязаният на кръгчета лук. Посолява се. Ароматизира се с кимиона, чубрицата, ригана и наситнения, изпечен на сух тиган стрък чесън. Разбърква се и се оформят кюфтета.
 3. Кюфтетата се подреждат в тава с незалепващо покритие. Пекат се 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Друг вариант е да се изпържат в леко намазнен със зехтин тиган.
 
 
Самосас
Списък на необходимите продукти:
за тестото:
1 кг типово брашно
300 мл вода
1/2 л олио за пържене
1 1/2 ч. л. кимион
2-3 щипки сол
за плънката:
200 г грах
6-7 картофа
1 глава чесън
10 зърна от кориандър
1 к. ч. олио
1 ч. л. сладък червен пипер
1 ч. л. лют червен пипер
1 ч. л. смлян кимион
1 ч. л. сушен магданоз
1 ч. л. гарам масала /къри/
1 щипка анасон
1 щипка куркума
сол на вкус

Начин на приготвяне:
 1. Брашното се смесва с водата, солта и кимиона и се замесва твърдо тесто. Разстила се, след което се навива на руло. Отново се разточва и процедурата се повтаря около 10 пъти. Целта е да стане плътно и еднородно тесто.
 2. Накрая тестото отново се навива на руло и се опакова в найлон. Оставя се да престои в хладилник около 10-15 минути.
 3. Картофите се обелват, сваряват се и се нарязват на еднакви по големина парчета. Чесънът се обелва и се нарязва наситно.
 4. В нагорещен уок се сипва мазнина, чесънът се запържва и се подправя с анасон, куркума и кориандър. Прибавят се грaхът и сварените картофи. Накрая се добавят и останалите подправки и плънката се запържва, като се разбърква и намачква добре.
 5. Тестото се изважда от хладилника и се нарязва на дебели дискове. Дисковете с точилка се разстилат на тънки питчици, като се поръсват с малко бяло брашно. Разрязват се на половини.
 6. Половинките се оформят като фунийки и във всяка се слагат по 1-2 с. л. от леко охладената плънка. Джобчетата се затварят и се пържат в силно нагорещена мазнина до златисто.

# 204
  • Мнения: 412
още малко информация за авторката на темата - моля те оправи го тоя велик ден в анкетата си, освен ако не е нещо различно от Великден, трудно схващам някои идей може би... ooooh!
Peace  ех не можа да се стърпиш нали
да видим още колко корективи ще се появят
 Twisted Evil
Не можах да се "стърпя" относно кое?
Използвала съм думата "моля", гледам  Thinking
Аз съм ужасно спокоен и въздържан човек,
с много дълъг стаж във вегетарианството,
и в предишни теми за постите съм пускала доста рецепти,
предложението ми беше най-добронамерено  Simple Smile
но ми разреши свободата, моля  Wink
да се посмея на цялата тази леко безсмислена експлозия срещу ми и срещу Еделвайс  Laughing
Хайде мир и любов, леки пости и лек (велик) ден  Whistling

# 205
  • Мнения: 6 461
Постни сладки с тиква
рецепта за постни тиквени сладки с мед и орехи

1ч.ч пюре от тиква (пасирана печена или варена тиква)
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
3 с.л. мед
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
щипка джинджифил
1/2 ч.ч. орехи, нарязани на ситно

Пюрето от тиква и олиото се смесват.
Брашното, бакпулвера, захарта, подправките, орехите и меда се смесват отделно.
Към тях се прибавя тиквената смес и леко се разбърква с лъжица.
От тук има два начина да се изпече

1. Във формата за мъфини, като орехите се посипват върху разпределената смес за мъфини.

2. Да се изпекат като сладки, тогава се добавят 3 с.л. овесени ядки и се разбърква сместа.
 Пекат се в намаслена и набрашнена тава, в предварително загрята на 200 фурна.

# 206
# 207
  • Мнения: 3 647
 нещо много сладко  Twisted Evil
      Бяло сладко (Жеравна)
1. Захарта се залива с 500 мл вода и се вари на силен огън 10 минути
2. След това се прибавят глюкозата и варенето продължава до сгъстяване на сиропа
3. Изсипва се в намокрена с вода тава, ароматизира се с ванилията (може да се ползват и 3-4 капки локумена есенция) и се охлажда до 40°С...

# 208
  • Мнения: 5 500
ISOLDE, благодаря! Булгурът в лещените кюфтета сварен ли е предварително, когато се прибавя към лещата. Ако се сложи суров в края на варенето, успява ли да се свари достатъчно?
Суров е, той бързо се сварява, е не чак в края на варенето, може би 10-тина минути след като се е варила лещата слагам и булгура.

# 209
  • Мнения: 172
Зеленчукови кифлички
Бутер тесто (може да се използва и тесто за пица)
Нарязват се наситно:
кисели краставички
маслини
царевица
печени чушки
гъби
парченце растителен кашкавал
чубрица
Оформят се правоъгълници или друга форма (с бутер тесто могат да се направят доста интересни неща). Поставя се плънката и се пече. Ако се правят с тесто за пица се поръсват със сусам.

Общи условия

Активация на акаунт