Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 49 032
  • 306
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 3 647
ANGYA -   bouquet за твоите идеи и рецепти.
Моля да пуснеш и някои със соеви продукти,  с които да си доставим повече аминокиселини, че риба с чеснов сос - чак на 25 март.

заповядайте 
Постна мусака с патладжани

Продукти:
3 средни по размер патладжана
3 чушки
1 морков
6-8 скилидки чесън
1/2 китка магданоз
2/3 чаша олио
200 гр соево  сирене
1 домат
сол на вкус

Нарежете на кубчета патладжаните. Запържете в дълбок тиган с 1/2 чаша олио. Когато са поомекнали добавете нарязаните на парчета чушки и морков. Запържете още 3-4 минути и добавете 1/2 чаша вода. Изключете и оставете на котлона.

В тавичка добавете 2-3 лъжици олио, нарязаните на едро чеснови скилидки, магданоза нарязан на едро, натрошеното сирене. Добавете зеленчуковата смес от тигана. Разбъркайте добре. Посолете. Добавете 1/2 чаша вода. Нарежете домата на кръгчета и подредете отгоре. Запечете за около 40 минути на 170 градуса фурна.

 прави се без заливка - 15 мин преди готовност може да се настърже сирене (соево) за да има харектернатаза мусаката коричка, друг вариант е да се  забърка заливка като за милинки - но без яйцето -брашно .вода, сол и настъргано сирене( соево)


# 256
  • Мнения: 836
ANGYA -   bouquet за твоите идеи и рецепти.
Моля да пуснеш и някои със соеви продукти

нали съм си лепка, ANGYA , извинявай  Embarassed

Кебапчета от соево сирене
2 ч. Тофу (настъргано)
1/4 ч. галета
1/4 ч. печени смлени орехи
1/2 глава лук (задушава се с 1 с.л олио)
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. кимион
1 ч.л. червен пипер,
подправки за суджук, сол

Всички съставки без червения пипер, се смесват и се оформят кебапчета. Наръсват се с червения пипер и се слагат в намазана с олио тава.
Пекат се на 220°С около 20 мин обръщат се и се оставят още малко да се зачервят.


Бургер със соеви гранули
1 1/2 ч. соя на гранули
1/2 ч. сварени овесени ядки
1 глава насърган лук, задушен с малко олио
2 скилидки чесън
1 сварен настърган картоф (може и суров, но след като се настърже, трябва да се изстиска)
1/4 ч. галета
подправки и сол (колкото и каквито...   )

Соята се залива с вряла вода (по-добре е с гъбен или заленчуков бульон) и се оставя за 30 мин.
Отцежда се и всички съставки се смесват. Оформят се кИфтьета, овалват се в галета и се пекат в тава.
Кaто се опекат от едната страна, се обръщат да се опекат и от другата.
 

Майонеза от соя
1/4 чаша соево брашно
1/2 чаша вода *
1/2 чаша олио (аз слагам мах 1/3)
2 с.л. лимонов сок
2-3 скилидки чесън, изстискан
Сол, подправки (аз слагам тарос)
1 с.л. горчица

Соевото брашно се смесва със студената вода.
* количеството вода зависи от вида на соевото брашно , при някои видове съотношението е 1:2, при други 1:1... косистенцията на соево брашно+вода, трябва да е като на пудинг, защото загаря.
Слага се на слаб котлон и се вари 5 минути (аз 10), като се бърка непрекъснато.
Докато е горещо се разбива с миксер и му се добавя олиото, като на нормална майонеза, на тънка струйка. Накрая се добавят горчицата, лимона, подправките и чесъна.
Аз добавям и кисели краставици, тофу и др.


Соево мляко
Накисват се за през нощта 2 чаши соя. На сутринта водата се излива и соята се изплаква. Минава се през мелничка за месо или се смила с комбайн.
Получената каша се залива с 1,5 л. вода и се слага на слаб котлон. Вари се 10-тина минути. След това се прецежда през тензух. Получава се соево мляко и т.нар. окара.
Соевото мляко може да се използва като заместител на кравето.
Аз използвам окара вместо соевата кайма.


Кюфтета от окара
1 ч. окара
1/2 ч. брашно
Заместител на 1 яйце (15 гр. соево брашно+2 с.л. вода)
1/4 ч. настърган лук
1 настърган морков
2 скилидки чесън (наситнени)
1 с.л. соев сос
1/3 ч. сварен ориз (може и без него)
подправки
олио за пържене

Всичко се смесва, оформят се кюфтета и се пържат.
Ако ви мързи, може и в тавата, с повечко олио.
Като се опекат от едната страна - се обръщат.


Мъфини от окара
1 1/4 ч. ечемичено брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1 1/4 ч. соево мляко
1/4 ч. меласа
1/4 ч. олио
3/4 ч. окара
2 пакетчета ванилия на прах или 1 флакон течна

Ечемиченото брашно се запича на сух тиган, докато покафенее леко и замирише. Охлажда се и се смесва с бакпулвера и солта. Останалите съставки се смесват в друг съд, като накрая се добавя окарата. Сухите съставки се изсипват в мокрите и се разбъркват леко.
Пекат се на предварително загрята фурна (200°С) 35-40 минути.

# 257
  • Мнения: 3 647
ANGYA -   bouquet за твоите идеи и рецепти.
Моля да пуснеш и някои със соеви продукти

нали съм си лепка, ANGYA , извинявай  Embarassed
ааа моля моля
без твоята информация за постите (Лео я сложи на първа страница)
темата нямаше да е същата
 Hug  bouquet

# 258
  • Мнения: 6 461
Чеснова супа с тиквички

Списък на необходимите продукти:

5 с. л. олио
6 стръка чесън
1/2 глава лук
200 г пресни картофи
2 тиквички
5–6 листа босилек
2 стръка копър


Начин на приготвяне:


 1. Oлиото се загрява в дълбока тенджера и в него за 6–7 минути се пържат нарязаният на кръгчета чесън и наситненият лук.
 
 
 2. Картофите се обелват, нарязват се наедро и след като лукът се зачерви, се изсипват в тенджерата и всичко се пържи още 2–3 минути.
 

# 259
  • Мнения: 3 647
Спаначено Орлово гнездо
Продукти за 4 порции:
400 гр спанак (може и замразен)
4 яйца (заменям със парче Тофу)
100 гр сирене (соево)
50 гр маргарин
150-200 гр кашкавал соев - може и сирене

Сварете почистения, измит и нарязан на едро спанак в малко вода. Оставете водата да изкъкри. Добавете маргарина-> начупеното на едро сирене до получаване на спаначено пюре. Намажете тавичка (може и йенска тенджерка) с мазнина (олио, зехтин, маргарин). Изсипете пюрето. Оформете гнезда. Поставете по едно яйце(парче соево сирене) във всяко. Запечете в загрята около 200-220 градуса фурна за около 10 минути. Извадете и поръсете обилно с настъргания кашкавал. Запечете още малко. Поднесете орловите гнезда топли

# 260
  • Мнения: 3 647
ех мислиш за нас->дето не можем без сладко
  bouquet Hug

# 261
  • Мнения: 836
Бургери от овесени ядки

1 глава лук (накълцана)
2-3 скилидки чесън (накълцан)
2 с.л. олио
115 г (1 чаша) овесени ядки
55 г (1/2 чаша) соево брашно
2-3 с.л. фъстъчено масло
2 ч.л. семена кимион
4-6 с.л. вода

Лукът и чесънът се задушават с олиото. Овесените ядки, соевото брашно, фаст. масло и кимионът се смесват, добавя се задушения лук и се добавя толкова вода, че да се получат стегнати кюфтета.
Пържат се с малко олио на тиган (може и в тава) като се обръщат, когато станат златисти.

# 262
  • Мнения: 836
ех мислиш за нас->дето не можем без сладко

 Laughing

Мъфини с лимон и мак
3/4 ч. маково семе
1/3 ч. лимонов сок
настърганата кора на 3 лимона (слагам кората от 1+есенция)
3/4 ч. ябълков сок
3/4 ч. олио
3/4 ч. кленов сок (замествам с боров мед)
3 ч. пълнозърнесто брашно
1 бакпулвер
1 щипка сол

Смесват се отделно сухите, отделно мокрите. Сухите се прибавят към мокрите и се разбърква леко.
Изсипва се във форми за мъфини и се пече на загрята на 180°С фурна 30 минути.
Става и във форма за кекс или "Пенкината дупка"  Mr. Green
и са сравнително диетични   Wink

# 263
  • Мнения: 6 461
Ризото с леща и праз
 
Списък на необходимите продукти:

200–250 г леща
200 г интегрален ориз (кафяв)
2 моркова
3 стръка праз
2 сухи червени чушки
2 кубчета бульон (1/2 ч. л. сух)
2 стръка чесън
4 ч. л. мазнина
1–2 щипки розмарин

Начин на приготвяне:

 1. Оризът се измива и се почиства. Лещата се слага да ври. Празът се нарязва на дребни кубчета и се запържва за една минута в тиган с малко мазнина, за да омекне.
 2. Чесънът се нарязва надребно и се поръсва с чушките, които предварително се измиват с топла вода и се начукват. Прибавя се оризът и постепенно се налива 1,5 л вода.
 3. Слагат се розмаринът и кубчетата бульон и се вари на тих огън. Ако водата изври, се долива нова.
 4. Оризът се смесва с лещата и при сервиране върху всяка порция се поръсва настърган морков
.
 
 

 
 
 

# 264
  • Мнения: 349
Момичета,  страхотни сте.
Човек чак да ни завиди (на постещите) - то разнообразие, то вкусотии ....
Благодаря ви  bouquet

# 265
  • Мнения: 3 647
Момичета,  страхотни сте.
Човек чак да ни завиди (на постещите) - то разнообразие, то вкусотии ....
Благодаря ви  bouquet
за някой е и начин на живот
аз например месо не ям
 Joy hahaha
затова имам доста рецепКи за пости
  bouquet

# 266
  • Мнения: 6 461
Пълнени чушки с ориз

Продукти: 12-15 червени чушки, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 ч.ч. ориз, 3 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. стафиди (по желание), сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, магданоз, олио

Начин на приготвяне:

 Чушките се почистват от дръжките и семките.
 През това време се запържват лука, нарязан на ситно, настъргания морков и ориза.
Прибавят се стафидите, заедно със солта, черния пипер, чубрицата, магданоза и червения пипер.
Залива се със вода и се оставя на умерен огън да поври, докато ориза набъбне.
С така приготвената плънка се пълнят чушките, сла гат се в тавичка, заливат се с вода , така че да се покрият 2/3 от чушките и се пече на умерена фурна.

# 267
  • Мнения: 6 461
Пълнени чушки с боб и ориз

Продукти: 15 бр. (Сушени) червени чушки, 300 г боб, 50 г ориз, 3 глави лук, 200 г ориз, 3/4 ч.ч. (150 мл) олио, 1 с.л. (10 г) доматено пюре, 1 ч.л. (5 г) червен пипер, чубрица, джоджен, сол, сок и листа от кисело зеле

Начин на приготвяне:

Бобът се залива с вряща вода и се захлупва.
След 15 минути се прецежда и се запича във фурна.
 Счуква се на ситно. В половин чаша олио се запържва нарязаният на ситно лук.
 Прибавя се добре измитият ориз, задушава се леко.
 Прибавя се счуканият боб, посолява се и ври с 1 чаша топла вода.
Когато водата изври, сместа се сваля от огъня, прибавят се подправките - размитото с малко студена вода доматено пюре, чубрица и джоджен. Разбърква се и се пълнят чушките, предварително изчистени (и накиснати, ако са сухи   ).
Редят се в тенджера, чието дъно е покрито със зелеви листа.
Върху всеки ред чушки също се редят листа.
 Ястието се залива със сок от зеле и вода, притиска се с чиния и се вари отначало на умерен, а после на тих огън.
Когато е готово се залива със запръжка от останалото олио и червения пипер.

# 268
  • Мнения: 6 461
Яхния с тиквички
(Смолян)

Продукти: тиквички 1 кг (5-6 бр.), кромид лук 200 г (3-4 глави), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), домати 150 г (2-3 бр.), брашно 30 г (3 супени лъжици), копър 1 връзка, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:
 Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината до златисто оцветяване.
 Прибавят се последователно червеният пипер, доматите, настъргани на ренде, тиквичките, нарязани на кръгчета, сол и смлян черен пипер.
 Заливат се с топла вода (да се покрият) и се варят на тих огън, докато омекнат тиквичките.
Прибавя се брашното, размито в малко студена вода. Ястието се доварява и се сваля от огъня.
Поръсва се със ситно нарязания копър и се поднася.


# 269
  • Мнения: 6 461
Салата с булгур, праз и сушени домати


Необходими продукти за 4 порции
400 г булгур2 стръка праз, нарязани на кръгчета3-4 сушени домата, нарязани на ситно200 г маслини, нарязани на ситно3 с.л. нарязани листа и стъбла от целина2 с.л. каперси2 с.л. зехтин или олио1-2 с.л. лимонов сок сол на вкус пипер на вкус
Начин на приготвяне
Булгурът се залива с гореща вода и се накисва за 20 минути. Като омекне се отцежда.

Булгурът, празът, маслините и сушените домати се смесват с каперсите и се овкусяват с целината, лимона, зехтина, солта и черен пипер на вкус.

Общи условия

Активация на акаунт