Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 49 029
  • 306
  •   1
Отговори
# 270
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Шоколадов сладкиш без мляко, яйца и без мазнина!

И без захар може Mr. Green, ама става вече прекалено Mr. Green Пък и нямах толкова мед Grinning
Всъщност е една ултра-веганска вариация на crazy chocolate cake, която пробвах и става съвсем добре:

1,5 ч.ч. брашно (може пълнозърнесто)
1 ч.ч. захар
3 с.л. какао
0,5 ч.л. сол (може и без)
6 с.л. плодово пюре (аз използвах варена тиква, защото имах под ръка - може и пюре от ябълки)
1 ч.л. сода
1 с.л. бял оцет (аз сложих лимонов сок)
1 капсула ванилия (при мен - ромова есенция)
1ч.ч. студена вода

В тавичка (може ненамазана, средна на големина, моята е 30 на 20см) се смесват първите 4 съставки. Правят се 3 вдлъбнатинки и в едната се слага пюрето, в другата - содата, а в третата - оцета. Ванилията се изсипва във водата и се залива всичкото. Бърка се до хомогенизиране (да няма бучки) и се пече 30 мин на 180 градуса или докато клечка, забодена в средата, излиза чиста. За тези, които не са пробвали - този тип сладкиш си седи влажен отвътре и не се вдига много.

# 271
  • Мнения: 836
Бургери от тофу
 
1 пакет тофу (300-400 г.)
1/2 ч. овесени ядки
1/4 ч. настъргани моркови
1 зелен лук, ситно накълцан
1 с.л. сусам
2 с.л. картофени люспи (от сухо пюре)
2 ч.л. соев сос
1/4 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. чесън на прах (1 скилидка изстискана)
 
Тофуто се намачква и се смесва с останалите съставки, оформят се 6 кюфтета.
Пържат се на умерен котлон с малко мазнина. Докато се пържат от първата страна е хубаво да са похлупени, а за втората страна, капакът се маха.

# 272
# 273
  • Мнения: 3 550
Момичета, браво за ентусиазма да експериментирате! Такова разнообразие на рецепти, но аз си я карам все постарому. Нямам сили и време за новости. Ударили сме го на зеле, леща, макарони, салати. Изненадата на този пост ми е само Crazy Chocolate Cake.
Хайде, не остана! На Благовещение ще се подкрепим с рибка.

# 274
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Нещо като зеленчуков овчарски пай:

1 глава карфиол, разделен на цветчета и бланширан за 5 мин
300 гр моркови, нарязани както си искате
1,5 кг картофи (така е по рецепта, но са множко - според мен 1кг са ок)
1 връзка зелен лук (в оригинала е с див лук)
3-4 с-л- олио

В тавата, в която ще го правите, морковите се задушават в олиото, прибавя се карфиола за 2-3 мин. Маха се, наръсва се със сол и подправки на вкус (аз сложих малко куркума да подсили цвета, сол и черен пипер). Картофите се сваряват (аз ги варя небелени на пара - за 20 мин са готови), обелват се и веднага се намачкват, като към така полученото пюре се добавя нарязания на кръгчета зелен лук. Изсипва се и се разпределя върху карфиолено-морковената смес и се запича на 200 градуса докато порозовее леко.
Лесно, бързо и много вкусно Grinning Следващият път мисля да задуша към морковите и лук на полумесеци и чесън.

# 275
  • Мнения: 5 228
Нещо като зеленчуков овчарски пай:
.....

Ммммм, това ще бъде опитано в най-скоро време.  Simple Smile

# 276
  • Мнения: 3 647
Зимно ястие с тиква и домати

650 гр. Тиква, 1 глава кромид лук, 1-2 домата от консерва, ½ чаша олио, 150 гр. Бяло вино, сол, червен пипер.

Нарязаните кубчета лук се запържват до прозрачност в маслото. Слага се в намазана с олио тавичка заедно с обелената и нарязаната на парчета тиква и обелените и нарязаните домати. Подправя се със сол и червен пипер и се залива с виното. Поръсва се със сол и червен пипер и се залива с вино. Покрива се с фолио и се пече в умерена фурна 30 мин. Преди сервиране се поръсва  с останалото сирене. 

# 277
  • Мнения: 6 461
Яхния от спанак

Продукти: 800 гр спанак, 4 супени лъжици олио, 1 глава лук, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 1 каф. чашка ориз, сол, чаена лъжичка червен пипер.

Начин на приготвяне:

В тенджера с олиото задушаваме на ситно нарязания лук. Прибавяме измития и нарязан на тънки ивички спанак и продължаваме да задушаваме на силен огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. След десетина минути слагаме доматеното пюре, размито с 1 каф. чашка топла вода, и ориза - изчистен и измит. Намаляваме огъня. След още 10 минути добавяме солта и червения пипер и веднага наливаме 1 л. гореща вода. Сега вече варим яхнията на тих огън. Когато спанакът омекне, отнемаме съда от огъня.

# 278
  • Мнения: 6 461
Картофена яхния

Продукти:

 500 гр. картофи, 1 супена лъжица олио, 1 глава лук, 1 чушка, 2 домата, 1 супена лъжица червен пипер, магданоз, сол.
Начин на приготвяне:

Измиваме и нарязваме на дребно лука и чушката и ги задушаваме в олиото и мъничко вода. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и когато се посварят слагаме червения пипер и нарязаните на дребно домати. Доваряваме на слаб огън, отстраняваме съда и поръсваме ястието с магданоз.

# 279
  • Мнения: 6 461
Яхния от грах

Продукти:

 ½ буркан грах (или 400 гр. замразен), 2-3 супени лъжици олио, 1 глава лук, 1 морков, 2 домата, 2 чаени чаши брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол.
Начин на приготвяне:

 Задушаваме с мазнина и мъничко вода нарязаните на ситно морков и лук, прибавяме граха, червения пипера доматите и размитото в малко вода брашно. Посоляваме и доливаме с топла вода. Варим на тих огън.

# 280
  • Мнения: 6 461
Пролетни сарми

Продукти:
 1 чаена чаша ориз, 3 суп. л. олио, 1 морков, 2 глави лук, лозови листа (или едри листа от спанак), 1 връзка магданоз, джоджен, сол.
Начин на приготвяне:
 задушаваме в олиото лука с настъргания морков. Когато омекнат, слагаме изчистения и измит ориз, заливаме с 2 чаши вода, намаляваме огъня и оставяме сместа да ври, докато поеме водата. Прибавяме зелените подправки и оформяме малки сармички. Нареждаме ги плътно в тенджерата, заливаме с топла вода, покриваме ги с чиния и варим около 1 час на слаб огън.

# 281
  • Мнения: 6 461
Вегетариански паприкаш

Продукти:
 1 кг. чушки, 300 гр. лук, 50 гр. олио, 20 гр. червен пипер, 500 гр. домати, 20 гр. брашно, сол, магданоз.
Начин на приготвяне:
 Задушаваме в олиото нарязания лук и червения пипер. Добавяме нарязаните на ивички чушки, нарязаните домати, посоляваме и задушаваме до омекване. Накрая поръсваме с брашното, задушаваме още малко, поръсваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме ако желаете със сварен ориз.

# 282
  • Мнения: 6 461
Яхния от спанак

Продукти:
 800 гр спанак, 4 супени лъжици олио, 1 глава лук, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 1 каф. чашка ориз, сол, чаена лъжичка червен пипер.
Начин на приготвяне:
 В тенджера с олиото задушаваме на ситно нарязания лук. Прибавяме измития и нарязан на тънки ивички спанак и продължаваме да задушаваме на силен огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. След десетина минути слагаме доматеното пюре, размито с 1 каф. чашка топла вода, и ориза - изчистен и измит. Намаляваме огъня. След още 10 минути добавяме солта и червения пипер и веднага наливаме 1 л. гореща вода. Сега вече варим яхнията на тих огън. Когато спанакът омекне, отнемаме съда от огъня.

# 283
  • Мнения: 465
Картофено руло -1,5 картофи,1гл.лук,1морков,250гр.гъби,маслини без костилки,бял или черен пипер,чубрица или риган по желание ,пикантина.
Сваряват се картофите ,обелват се и се намачкват.Смесват се с сол,пикантина/тя също е солена Naughty)бял пипер,чубрица.В тиган запържвам лука,морковите,гъбките и маслините.Разстилам малко найлоново фолио,слагам картофената смес и я оформям на правоъгълник.Слагам плънката и завивам на руло ,поръсвам с галета  или цар.брашно и запичам.Сервирам изстинало със салатка или мар .туршии. Peace

# 284
  • Мнения: 465
Ананасови кръгчета
Бутер тесто,захар,нишесте или брашно,1 ананасова консерва
Разделяме бутер тестото на две части,(едната по-малка/.Надупчвам с нож по 1,5смпо-малката част и я разпъвам така,че да се получат дупчици .Нарязвам наситно ананаса и с малко сок ,захар на вкус и го сгъстявам с нишестето/вземам от малко останалият сок и обърквам на кашичка/.С чаша правя кръгчета от двете части на тестото,слагам от изстиналата плънка и захлупвам с надупчените кръгчета,притискам ги по крайщата.Пека ги. Аз ги харесвам повече с ябълки,но системата е същата може да се добави и лим.киселина да не е много сладко.

Общи условия

Активация на акаунт