Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Седми месец
Автор: Мари-Клод Дьолае

Вашето бебе е жизнеспособно! Не бързайте все пак да го видите. Оставете го още малко да поседи на сигурно и топло. Ако сега се роди, ще бъде недоносено с всички съпътстващи го опасности. Ето защо през този месец не проявявайте прекалено усърдие и трудолюбие, оставете го още малко да порасне, да събере сили, бавничко, без да бърза.

Вашето бебе вече има силно развита възприемчивост. То възприема не само звуците. Когато в отговор на някакъв сигнал се движи, то го прави, за да покаже, че му е приятно или, обратното, неприятно. Прави го спонтанно, рефлекторно, без мисловен процес, който би му помогнал да разбере за какво става дума. Долавя силните емоции, които преживявате. Долавя ги индиректно, чрез адреналина, който освобождавате и който преминава през плацентата. Не се безпокойте - това не му се отразява.

От само себе си се разбира, че майката не може да преживее цели 9 месеца без вълнения, стресови ситуации или други неприятности. И тъй като природата мисли за всичко, излишъкът от адреналин, получаван от време на време от вашето бебе, е необходим може би за съзряването на някои физиологични процеси? Това е само предположение, но докато не бъде доказано, не е излишно да следвате препоръките и да живеете спокойно и разбира се, да си почивате, доколкото е възможно.

 

30 - та седмица от началото на последния ви мензис

28-ма седмица от оплождането
8-ми лунарен месец
7-ми месец от бременността

 

 

 

Чувствате ли едно леко подскачане? Това е вашето бебе, което хълца!

 

 

 

Бъдещото бебе

 

 

Дълго е 22,5 см от главата до опашната кост и 34 см от главата до петите. Тежи 1 кг 150г.

Малко подкожна тлъстинка се е насъбрала и вашето бебе вече не е толкова сбръчкано.

Ако е момче, тестисите му вече слизат към слабините.

Дихателните му движения започват да се разреждат и обикновено се проявяват през периодите на активност на клепачите, съчетани със сънното и будното състояние.

 

 

 

Бъдещата майка

 

 

- Сърдечният ритъм е по-ускорен отпреди: около 12 удара повече в минута. Увеличената ви кръвна маса има по-бързо обръщение и около 185 мл кръв преминават всяка минута през плацентата.

 

- Пигментацията на кожата продължава и през последните три месеца от бременността много от жените забелязват вертикална по-тъмна черта, която минава през корема. Малко след раждането тази черта ще избледнее.

Промяната в пигментацията се дължи на увеличеното отделяне на един хипофизен хормон.

 

31 - ва седмица от началото на последния ви мензис

29-та седмица от оплождането
8-ми лунарен месец
7-ми месец от бременността

 

Вашето бебе открива едно ново усещане: вкусът!

 

 

 

Бъдещото бебе

 

 

Дълго е 24 см от главата до опашната кост и 36 см от главата до петите. Тежи 1 кг и 300 г. Диаметърът на главата му е 8 см.

Вашето бебе заема все повече място в матката и поради липса на място движенията му стават все по-притеснени.

Очите му вече са напълно отворени, но ретината му бездейства, тъй като не получава никаква светлина. Миглите са се удължили.

Стомахът, червата и бъбреците функционират. Те поемат амниотичната течност, която бебето поглъща. Казват, че течността променяла вкуса си в зависимост от храната на майката, също както и майчиното мляко се променя след раждането. Ето как още в утробата открива и развива едно ново усещане, което ще доусъвършенства през целия си живот: вкусовото.

 

 

 

Бъдещата майка

 

 

- Млечните ви жлези са хипертрофирали през първите 3 месеца и сега всичко е подготвено за лактацията.

Възможно е да откриете по блузите и роклите си петна на гърдите: това е коластрата, жълтеникава и гъста течност, която изтича спонтанно. Стиснете зърната на гърдите си и ще видите как потича. Коластрата е първото мляко, което бебето ще засуче, при условие, че го кърмите. Тя е очистително и съдържа много антитела.

 

- Матката ви е нараснала още повече: вече е по-високо от пъпа с 4-5 см. Това нарастване още повече засилва неприятностите, за които става въпрос: чувство за тежест, склонност към задъхване, стомашни киселини и т. н.

 

32 - ра седмица от началото на последния ви мензис

30-та седмица от оплождането
8-ми лунарен месец
7-ми месец от бременността

 

 

 

Избрахте ли вече името на бебето?

 

 

 

Бъдещото бебе

 

 

Дълго е 25 см от главата до опашната кост и 37 см от главата до петите. Тежи 1 кг и 500 г.

Вашето бебе продължава да си смуче палеца.

Ако вашето бебе е момче, тестисите му слизат от слабините към семенните торбички. Ако е момиче, първичните полови клетки, така наречените овогони, се превръщат в овоцити от първи разред. Заобиколени са от фоликуларни клетки и образуват първичните фоликули.

 

 

 

Бъдещата майка

 

 

На този етап от бременността не трябва да смесвате истинската анемия с видимата такава. Кръвната ви плазма нараства по-бързо от скоростта, с която се образуват червените кръвни клетки, и те се размиват в нея, създавайки впечетление, че съдържанието им в кръвта е ниско. Отсега нататък, до края на бременността, образуването на червени кръвни клетки ще се ускори, за да възстанови равновесието между плазмата и кръвните клетки.

 

33 - та седмица от началото на последния ви мензис

31-ва седмица от оплождането
9-ти лунарен месец
7-ми месец от бременността

 

 

 

Вашето бебе вече е голям човек: край на лудориите!

 

 

 

Бъдещото бебе

 

 

Дълго е 26 см от главата до опашната кост и 39 см от главата до петите. Тежи 1 кг 700 г. Диаметърът на главата му е 8,5 см.

На този етап от развитието си мястото в матката не му стига, за да се прави на алпинист, да се люлее на пъпната връв и да се мести непрекъснато от една точка в друга. Остава му още да расте и да дебелее. В матката ще бъде по-добре, но за съжаление пространството е ограничено. Преди да престане съвсем да се движи, ще направи един последен подскок и изцяло ще се обърне, заставайки в положението, в което ще се появи на бял свят. С ехография можем да видим как ще стане появяването: дали ще бъде напред с главата или със седалището. Това се нарича предлежание.

Звукови стимули, като музика или гласовете на родителите, особено гласът на таткото, тъй като е по-нисък, предизвикват ясно доловимо при ехографията раздвижване на бебето и учестен сърдечен ритъм.

 

 

 

Бъдещата майка

 

 

Нараствайки на обем, матката притиска диафрагмата, която се повдига и стига до гръдния кош. Това неудобство се чувства особено в седнало положение и към края става болезнено. Ако сте в подобно положение, станете, вдигнете ръце и се опънете, вдишвайки. Свалете ръце, издишвайки.

Понеже кожата на корема ви е много разтегната, пъпът също е сплескан и разтегнат. При някои жени е ясно изразен - изскача напред и се откроява силно.

Сподели:
FB
Видянa: 123161 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Ден на велосипеда

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:NeterraЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт