Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Осми месец
Автор: Мари-Клод Дьолае

Вашето бебе е жизнеспособно! Не бързайте все пак да го видите. Оставете го още малко да поседи на сигурно и топло. Ако сега се роди, ще бъде недоносено с всички съпътстващи го опасности. Ето защо през този месец не проявявайте прекалено усърдие и трудолюбие, оставете го още малко да порасне, да събере сили, бавничко, без да бърза.

Вашето бебе вече има силно развита възприемчивост. То възприема не само звуците. Когато в отговор на някакъв сигнал се движи, то го прави, за да покаже, че му е приятно или, обратното, неприятно. Прави го спонтанно, рефлекторно, без мисловен процес, който би му помогнал да разбере за какво става дума. Долавя силните емоции, които преживявате. Долавя ги индиректно, чрез адреналина, който освобождавате и който преминава през плацентата. Не се безпокойте - това не му се отразява.

От само себе си се разбира, че майката не може да преживее цели 9 месеца без вълнения, стресови ситуации или други неприятности. И тъй като природата мисли за всичко, излишъкът от адреналин, получаван от време на време от вашето бебе, е необходим може би за съзряването на някои физиологични процеси? Това е само предположение, но докато не бъде доказано, не е излишно да следвате препоръките и да живеете спокойно и разбира се, да си почивате, доколкото е възможно.

 

34 - та седмица от началото на последния ви мензис

32-ра седмица от оплождането
9-ти лунарен месец
8-ми месец от бременността

Знаете ли кое е любимото меню на вашето бебе? Калций и желязо!

Бъдещото бебе

Дълго е 27 см от главата до опашната кост и 40,5 см от главата до петите. Тежи 1 кг 900 г.

Ноктите на вашето бебе вече стигат до края на пръстите на ръцете, но им остава още малко да покрият напълно краищата на пръстите на краката.

Кожата му вече не е така червена, има по-скоро розов цвят и верниксът, който я покрива, е много плътен.

Съдържанието на калций в кръвта на бебето е по-високо, отколкото в кръвта на майката. Наричат даже плацентата '' помпа за калций '', тъй като, за да се удължат костите му, тя разпределя калция от майката към бебето.

В сравнение с жлезите на възрастния човек, тези на бебето произвеждат всеки ден почти десет пъти повече хормнона стероид. Част от него се превръща в хормона естроген. Той е в основата на коластрата, която тече понастящем от гърдите ви. След раждането надбъбречните жлези се свиват и регресират невероятно и стават пропорционални на ръста на бебето.

Бъдещата майка

Костите на вашето бебе продължават да се уплътняват и удължават. Това не бива да става за сметка на собствените ви кости или зъби. Всекидневно консумирайте пастьоризирано мляко и сирене, за да му доставите калция, от който се нуждае.

 

35 - та седмица от началото на последния ви мензис

33-та седмица от оплождането
9-ти лунарен месец
8-ми месец от бременността

'' Не искам да изляза! '' - заявява вашето бебе, свито на топло в околоплодния мехур. И като си мисли, че обръща гръб на света ... то се обръща!

Бъдещото бебе

Дълго е 28 см от главата до опашната кост и 42 см от главата до петите. Тежи 2 кг 100 г. Диаметърът на главата му е около 8,8 см.

Мекониумът, образуван от излющени клетки и отпадъци от мазнини, съдържащи се в амниотичната течност, от слуз и жлъчка, изтичаща от жлъчния мехур, се натрупва в червата. Представлява гъсто и слузесто зеленикаво или черно на цвят вещество, което бебето ще изхвърли по естествен път след раждането си. Ако се кърми, изхвърлянето ще е още по-лесно, защото в началото тече коластра, която действа леко пургативно.

С навлизането в 8-я месец и до раждането, откриването на мекониум в нормално прозрачната амниотична течност е признак за бедствено положение на плода. Първият признак за фетално страдание е контракцията на червата. При това положение трябва да се вземат мерки. Обикновено лекарят решава да предизвика раждането.

Откриването на мекониума в амниотичната течност атава с амниоскопия. Предгледът се извършва близко до термина и само при съмнение, че плодът, в резултат примерно на заразна болест на майката, страда. При амниоскопията се наблюдава видът на течността през ципите, образуващи амниотичното пространство. За целта в шийката на матката се вкарва изключително фина тръбичка.

Ако не го е сторило досега, вашето бебе се обръща, за да намести главата си в най-тясната част на матката. В 95 процента от случаите бебетата застават с главата надолу и с гръб, обърнат наляво.

Бъдещата майка

През бременността матката ви не е преставала да нараства. Това нарастване се отнася както за обема, така и за тежестта. В настоящия момент матката ви е с 1 кг по-тежка от нормалното тегло.

 

36 - та седмица от началото на последния ви мензис

34-та седмица от оплождането
9-ти лунарен месец
8-ми месец от бременността

Вашето бебе е станало един мъничък шишко!

Бъдещото бебе

Дълго е 29 см от главата до опашната кост и 43 см от главата до петите. Тежи 2 кг и 200 г. Диаметърът на главата му е 9 см.

По време на развитието може да се проявят малки недостатъци, които ще се забележат след раждането. Например някакъв белег по рождение, наричан още и пощявка. Това наименование, разбира се, е неправилно, тъй като петната нямат нищо общо с механизма на раждането и не са резултат нито на травма, нито на незадоволено желание на бъдещата майка.

Белегът по рождение не е тумор и може да се появи навсякъде по тялото, но като правило половината от белезите са по лицето, врата или главата.

Бъдещата майка

На този етап от бременността много жени имат периодични контракции. Обикновено чувстват на върха на матката някакво втвърдяване или напрежение, което се простира надолу, а след това настъпва отпускане. Някои контракции може и да са по-силни, но не са толкова чести и на равни интервали. Ето защо лесно се отличават от контракциите, които предвещават началото на раждането.

 

37 - ма седмица от началото на последния ви мензис

35-та седмица от оплождането
10-ти лунарен месец
8-ми месец от бременността

Ако се роди сега, вашето бебе няма да бъде изложено на никаква опасност!

Бъдещото бебе

Дълго е 30 см от главата до опашната кост и 45 см от главата до петите. Тежи 2 кг 400 г. Диаметърът на главата му е 9,2 см.

Вашето бебе отделя между 25 и 30 мл урина на час. Това се равнява на около 2 супени лъжици.

Когато ципите се разкъсат, което обикновено става при напъните, амниотичната течност изтича през шийката, която е в процес на разкритие, и през влагалището. По този начин течността овлажнява и улеснява пътя, откъдето ще премине детето.

В този месец плацентата вече има 10 кв. м повърхност. Тежи около 500 гр.

Ланугото - тънкият пух, който покрива цялото тяло на бебето, започва да окапва.

Бъдещата майка

Вероятно чувствате ниско в корема си тежест, теглене и приглушена болка.

Болките се дължат на отпускане на ставите. Костите на таза започват да се разтварят малко, за да може да мине детето. Това разделяне дърпа връзките и отеква болезнено у вас.

Ханшът ви леко се е разширил. След около година ще се върне в предишното си положение.

Тежестта, която силно тегли надолу, е бебето, което е започнало да се спуска в таза. Това спускане може да се получи в края на бременността, в седмиците, предхождащи раждането, особено при първескините. Но може да се получи и няколко дни или часове преди контракциите.

Повече от половината от преждевременните раждания започват в този период. Преждевременно роденото бебе има 90 на сто шанс да оцелее. За останалите случаи проблемът не се състои толкова в преждевременното раждане, колкото в това, да се разбере причината, която е предизвикала раждането.

Сподели:
FB
Видянa: 133540 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт