Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >> Заболявания и травми при бебета и деца
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Как протече при нас варицелата?

Синът ми се разболя на 5 години и половина, зарази се по време, когато в детската градина имаха Рубеола и Варицела (според много майки шарките ходят ръка-за-ръка). Аз бях бременна в края на 6-ти - начало на 7-ми месец, за щастие карала Варицела и ваксинирана за Рубеола. Въпреки всичко си се притеснявах за бебето, колкото и да четях, че опасността е при неваксинираните и неболедували майки през първите 3 месеца на бременността. Тогава изхода е само един - аборт, алтернативата е да се роди дете с много увреждания. По-късните заболявания от шарка за майките не носят толкова голям риск, въпреки това, че бебето може да се зарази.

Първите пъпки се появиха вечерта на гушката - 2 броя, приличаха на ухапано от комар. Аз не им обърнах много внимание- решавайки че това е ''ухапано''. На сутринта си имаше само тези 2 пъпки, но зачервени и със ''съмнителна'' течност вътре. Аз реших че ухапаното е от паяк, или поредната алергична реакция (синът ми е правил много такива до сега от ухапвания от насекоми). Затова нещо ме накара да не го пусна на градина този ден.
До края на деня пъпките се ''размножиха'' и станаха около 50 по цялото тяло - новите приличаха на ''комарени'', първите с мехури с вода. Температура нямаше, нямаше и предните дни преди избиване на пъпките.
През нощта малкият вдигна температура - 37.5-38.0 и постепенно пъпките започнаха да стават все повече - по дупенцето, корема, гърдите, крачетата, ръчичките, веждите, в главата, слабините.... Няма празно както се казва. Тогава започна и лудия сърбеж! Сърбят пъпките които са ''комарени'' и ''пълни с вода''. Не успяхме да опазим гръбчето и дупето, където ни останаха белези, но за щастие лицето не е ''поразено'' с ''украшение''.

През следващите дни синът ми започна да вдига температура (обикновенно с новия прилив на пъпки, които избиваха на тласъци), която беше около 38-39 градуса, но спадаше след прием на Парацетамол. Давахме парацетамола на сироп с мента, изстуден в хладилника, защото преглъщането е затруднено от пъпките по гърлото и в устната кухина.
Храненето естествено се затудни много - предпочиташе изстудени напитки и сладолед. Та диетата мина на студено мляко, сладолед и студени сокове. Шарката протича за около 10 дена, след което пъпките завяхват, така че детето не заслабва толкова от лошо хранене.

Много ни помогнаха следните медикаменти

- Calamine Lotion - съдържание: Zink Oxide 5g, Calamine 15g Phenol Liquid 0,5ml
с това мажехме пъпките за да спира сърбежа. По скоро да кажа че го окъпвах с това, понеже е много трудно да успееш да намажеш само пъпките когато са примерно 300 или 500 :-))

- пудрата с Zink на Johnson's - помагаше пъпките да загарят по бързо, използвах я след къпане.

- Къпане без сапун, със отвара от смрадлика във ваната - по 2-3 пъти на ден, водата е хладка. Помага за загаряне на пъпките, сърбежа, температурата. Детето ''живва'' от къпането.
Тук трябва да отбележа, че тук (ЮАР) препоръчват къпането, същото е в САЩ, но в БГ не го препоръчват - нямам представа за причината. Но ефекта от къпането е невероятен.

- Парацетамол - на сироп , независимо от възрастта на детето- таблетките е трудно да се глътнат. За предпочитане е да купите сироп с вкус на мента, а не на ягодка заради трудното преглъщане.

- допълнителни медикаменти , които ще ви изпишат (много често антибиотик).


Защо Варицелата не е ''безопасно'' заболяване?
Противно на много майки , които смятат че това е безобидно заболяване, което трябва да се изкара, искам да напиша че това съвсем не е така.

Обезводняване:
Вярно - понякога протича леко - както съм го описала, но понякога, ако избилите пъпки в устата са повече, детето спира да пие дори и вода. При нас този период беше само 2 дена, а и сина ми е достатъчно голям за да разбере че ''боли-неболи'' трябва да пие.
При дете под 3 години, трудно ще го накарате да пие вода насила, а и тогава обезводняването става много бързо.

Инфекции на пъпките:
Разчесани пъпките могат да докарат страшни инфекции - пъпките стават на кървящи рани (ние имахме няколко такива на гърба). Ако не се вземат мерки веднага и се разчешат с мръсни ръце може да се стигне до много опасни последици. Средството е отрязване на ноктите ''до месо'', миене на ръчичките постоянно. Няма начин да се опазите от чесане 100% .... дори голям човек не може насън да се контролира, а е абсурд майката 10 дена да не спи и да дебне кога детето на сън протяга ръце и почва да се чеше. Ръкавичките няма да ви спасят - разчесването при нас стана през потник, тениска и пижама.

Вторични инфекции:
Това са бронхити, пневмонии, хепатити и т.н. Болестта, макар и невинно протичаща, отслабва много имунната система и всеки вирус, който досега е бил безобиден, може да порази детето.
Затова непременно заведете детето на лекар! Води се в момента когато детето има 1 пъпка тип ''комар'', една ''с мехур'', една ''завяхнала''. Това обикновено става след 48 часа от избиване на 1-вата пъпка.
Ще прегледат дробовете на детето, гърлото, кръвното, ще направят изследвания на кръв и урина за да се установи състоянието му в момента. При съмнение за вирусна или бактериална инфекция ще ви дадат антибиотик. Той би спасил живота на детето ви, затова не се подвеждайте да се отказвате от него, ''защото шарката не се лекува с антибиотик''. Той е за лечение на другата инфекция, която би станала от настинка на пневмония за 24 часа без антибиотика! Антибиотика не лекува шарката - а съпровождащите я заболявания.
Ще ви предупредят да наблюдавате детето - ако то стане сънливо, поти се много нощем, само лежи, зачерви му се лицето или клепачите, урината потъмнее много, не приема вода, или промени поведението си - да отидете веднага на лекар, за да се провери дали не се разболява от нещо детенцето.

За съжаление , все още има смъртни случаи от инфекциите съпровождащи варицелата (най често от пневмонии развили се за няколко часа при малки деца), затова бъдете внимателни и ходете на лекар дори за безобидни неща!

Най-ЛОШОТО на боледуването от Варицела, от което СПАСЕНИЕ Е САМО ВАКСИНАТА!

Както и да мине болестта - и леко и тежко, варицеления вирус остава да живее в тялото на детето ви (в нервите) . И в някой момент от живота може да реши да се активира (все още няма точни данни кое го активира - смята се отслабена имунна система, но не винаги е така). Резултата е херпес зостер.
Заболяване което поразява лицето или тялото - поразения участък изглежда като ''разпаднало се месо'' .... Болките са ужасни. Вече няма сърбеж, а БОЛКА - силна и нетърпима. В БГ дават обезболяващи със СПЕЦИАЛНА рецепта. Изписват и витамин В на инжекции. Заболяването протича вече понякога и за 6 месеца... Не искам да пиша повече за него - майка ми боледува от това, когато беше на 50. Наистина е ужасно :(

МОЖЕМ ЛИ ДА СИ СПЕСТИМ ТОВА?

ДА МОЖЕМ!
Има ваксина прилагана от 70-та година насам в Япония като задължителна, в момента се слага и в други страни като препоръчителна. Тук на пазара се предлага VARIVAX. Слага се също в западна Европа и САЩ. Реакциите от ваксината са много леки - температура, може да има лек обрив за 24 часа.

Защо е по-добре ваксина от ''естествен имунитет след боледуване''?

- Защото не знаете дали няма да боледува дъщеря ви когато е бременна и ще се наложи аборт. Дали ще ви прости, че не сте я ваксинирали?

- Защото при кърмаче варицелата може да доведе до смърт. Все още умират възрастни и деца за съжаление.

- Защото ако детенцето се разболее и от още нещо по време на варицелата или след нея (бронхит, пневмония) ще изпиете ''една кофа'' антибиотици, и ще се чувства много по зле, отколкото след реакцията от ваксината.

- Защото възрастните боледуват МНОГО МНОГО МНОГО тежко, а вие нямате гаранция кога ще се заразите.

- Защото ВАРИЦЕЛА ВИРУСА ОСТАВА ВЪВ ВАС И МОЖЕ ДА ВИ РАЗБОЛЕЕ ЕДИН ДЕН ОТ ХЕРПЕС ЗОСТЕР!

- Десет дена по малко сърбежи, белези, тревоги за цялото семейство (в най-лекия случай на протичането).

Аз ще ваксинирам бебето си. Съжелявам, че разбрах за ваксината след като сина ми се разболя и не можах да го предпазя. За мен предимствата на имунизациите са повече от недостатъците.

Материалът е предоставен от [desi]

Сподели:
FB
Видянa: 49465 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Международен ден на бежанците

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт