Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >> Заболявания и травми при бебета и деца
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Болести на жлезите с вътрешна секреция и обмяната
Автор: проф. д-р Христо Михов

Гуша( Струма). С това название се обозначава увеличението на щитовидната жлеза, която се разполага отпред на шията под гръкляна. Нормално щитовидната жлеза не се вижда. При лекото й увеличение тя се забелязва да се движи по време на гълтане. Голямата гуша не може да не се забележи.
Гушата може да бъде налице при повишена функция на жлезата (хипертиреоидизъм), както и при понижена функция (хи-потиреоидизъм), но и у индивиди с нормална функция на щитовидната жлеза.
У момичета в пубертет щитовидната жлеза набъбва нормално - до степен, че може да се забележи. Това е нормално явление във връзка с повишените изисквания към жлезата през тази възраст. Ако у вашето момиче не откривате други промени и смущения, освен обичайните капризи на възрастта, не се налага да търсите лекар. Ако обаче нещо ви тревожи, покажете гушата на лекар, който ще ви успокои или ще предприеме някои минимални изследвания.
Ендемична гуша с нормална функция на жлезата се среща в някои райони с бедна на йод питейна вода. След въвеждането на йодираната сол за трапеза тази гуша се среща изключително рядко. Тя се лекува оперативно, ако представлява естетически дефект.

Вродена хипотиреоза. Заболяването се дължи на липсата или недоразвитието на щитовидната жлеза до момента на раждането.
В най-тежките случаи проявите на болестта изпъкват още през първия, най-късно до втория месец след раждането. Лицето на бебето е особено: с ниско чело, чипо носле с широка основа, а езикът му е голям и излиза от устата. Детето изглежда отпуснато, суче вяло и спи много. За разлика от пискливия глас на здравите бебета, тук детето има груб, малко дрезгав и нисък глас, който ще ви направи впечатление, физиологичната жълтеница на новороденото не изчезва бързо, а продължава две и повече седмици. Кожата на бебето е суха. Налице е и запек.
Ако заболяването не се разпознае до края на втория месец, по-нататък се демонстрира значително изоставане в умственото развитие на детето, което води до пълен идиотизъм, ако не се проведе навременно лечение.
Ранната диагноза се осигурява чрез поголовно изследване нивото на хормоните в кръвта на всички новородени. Ако това не е направено и при вашето бебе установите някои от посочените признаци, обадете се на лекаря. Той ще предприеме необходимите рентгенови и хормонални изследвания. Навременната диагноза и рано започнатото хормонално лечение ще осигурят нормално развитие на детето.
Някои майки, чието дете се лекува за вродена хипотиреоза, след като видят че то е по-добре, сперат лечението на своя глава. Такава грешка може да се окаже съдбоносна за детето.

Базедова болест (Тиреотоксикоза, хипертиреоидизъм) Среща се рядко в детската възраст. Проявява се обикновено в пубертетния период, като се наблюдава по-често у момичетата. Дължи се на повишена функция на щитовидната жлеза. Често започва след силни преживявания и стресове: присъствие на пожар, на убийство, след неуспех в училище и по този повод конфликти вкъщи и т. н.
Основните прояви са: наличие на гуша, учестяване на пулса, усилено изпотяване (вечно влажни ръце), изпъкване на очите с бляскав поглед, лабилна психика с повишена раздразнителност, отслабване, леко повишена температура, диария. Наличието на гуша не е задължително, така че съчетанието на повечето от останалите признаци дава основание да се усъмните за това заболяване. Покажете детето на лекар. Ако изследванията потвърдят диагнозата, се започва лечение за потискане усилената функция на жлезата.
Лечението винаги е успешно, но продължава с месеци. В случай на повтаряне на признаците то се провежда отново.

Крипторхизъм. Това название обозначава, че единият или и двата тестиса не са слезли в скроталната торбичка. Нормално те се зараждат в коремната кухина, където и яйчниците, но до раждането на
детето слизат в торбичката. У недоносените този път на тестисите още не е завършен и продължава в първите седмици след раждането.
Ако вие по време на къпането на новороденото не опипате двата тестиса, покажете бебето на лекаря още при следващата консултация. Може би той ще опипа тестисите в канала по пътя към торбичката. Това ще ви успокои. Слизането им ще завърши до края на първата година.
Ако до края на втората година единият или и двата тестиса не слязат в торбичката, лекарят ще назначи хормонално лечение, което в повечето случаи се оказва достатъчно. Ако обаче то не даде резултат, може да се наложи смъкването на скрития тестис в торбичката по оперативен път.
Запомнете! Оставането на тестисите в коремната кухина или по пътя към торбичката до 6-та година води до тяхното недоразвитие, при което бъдещият мъж може да има полов живот, но без оплодителна способност.

Захарен диабет. Обмяната на захарта в организма се регулира от произвеждания в панкреаса (задстомашната жлеза) хормон, наречен инсулин. Детският диабет е резултат от смутена обмяна на захарта поради липсата на инсулин след увреждане на клетките, които го произвеждат. Доказано е, че някои вируси, като например този на заушката, грипните, а и други вируси увреждат тези клетки. Несъмнена роля има и наследственото предразположение, тъй като във фамилията на диабетични деца понякога има и други болни от диабет. В много случаи причината за възникване на детския диабет остава неизяснена.
Диабетът може да възникне във всеки период на детството, но той е най-чест в училищната възраст. Поради липсата на инсулин гликозата в кръвта не изгаря и не се превръща в гликоген, а клетките на организма гладуват за захар, макар нивото й в кръвта да е високо. Гликоза се губи с урината.
За разлика от възрастните, детският диабет започва по-остро, а не постепенно. Началото се предизвиква от някоя остра инфекция, която допринася за нарушението в захарната обмяна. Все пак основните признаци са същите: пиене на много вода, повишено количество на отделяната урина и повишен апетит, а детето отслабва въпреки приемането на повече храна. Понякога на майката ще направи впечатление, че детето започва да се напикава през нощта или пък че става нощем да яде и да пие вода.
Ако диагнозата не се постави навреме, бързо се нарушава цялостната обмяна на веществата, детето остава на легло, започва да се унася, а дишането му става дълбоко, учестено и шумно. Настъпва така наречената диабетична кома. Дъхът на болното мирише на ацетон. Това налага спешно настаняване в интензивно детско отделение.
Лечението на детския диабет винаги трябва да започне в болница. В основата му стои инжектирането на липсващия инсулин, чиято дозировка се уточнява от лекаря. Вторият важен момент от лечението е строгата диета с ограничаване на тестените храни и забрана на сладкишите. След определянето на дневната доза инсулин и съставките и количеството на храната лечението може да продължи при домашни условия. За целта майката се обучава как да прави инсулиновите инжекции. Науката вече предлага големи улеснения за възрастните болни, за родителите на болните деца с въвеждането на инсулиновите писалки-спринцовки за много точно дозиране на количеството на инсулина. Даже големите деца се научават да си правят сами инжекциите.
Вие вече сте предупредена, но нека още веднъж да напомним: не правете инжекциите с инсулин на едно и също място, а сменяйте местата, защото се уврежда подкожната тъкан на мястото на инжектирането. И запомнете! Малко дете с диабет, не бива да се оставя без контрол. Гладът ще го накара да наруши обещанието си да спазва диетата и то ще си хапне от сладкиша, а вие ще се чудите защо отново се е повишила кръвната захар.
Внимателното боравене с инсулина и спазването на диетата могат да осигурят нормално развитие на болното дете, неговото вграждане в обществото и дълъг живот.

Затлъстяване. То се изразява в прекомерно натрупване на тлъстини в подкожието, в корема и другите депа за мазнини. То се наблюдава още в кърмаческата възраст, в училищната възраст достига до 10 % от децата, а в пубертетния период - дори до 15 %.
Сравнително рядко детското затлъстяване е резултат или израз на смущения в дейността на някои жлези с вътрешна секреция, например на хипофизата, на надбъбречните жлези и др.
Най-често детското затлъстяване е резултат на прехранване. Отначало майката или бабата храни обилно малкото дете, за да бъде по-закръглено, с по-хубав вид. След това обаче затлъстялото дете не може да бъде възпряно от силното му желание да яде. От друга страна, затлъстялото дете става по-тромаво, то вече не иска да тича и да се катери по дърветата, а предпочита да остане в стаята. А като не изразходва енергия, то още повече пълнее. Градските деца затлъстяват по-често поради по-доброто им хранене и по-малките възможности за тичане по полето и включване в селскостопанската работа.
Погрешно е твърдението, че се пълнее само от тестени произведения, хляб и сладкиши. Човешкият организам не може да натрупва запаси от белтъци. Консумирането на мнго месо води до превръщането на белтъчните вещества в мазнини, които се отлагат в излишък.
Лицето на затлъстялото дете прилича на пълна месечина, коремът му образува по две-три дипли, последната от които покрива членчето на момчето, така че то остава скрито и майката се тревожи от евентуално полово недоразвитие. По кожата на корема и бедрата се появяват светли ивици - като тези по корема на бременните.
Известна е следната поговорка за степените на затлъстяване: в леката степен останалите му завиждат, в тежката му се присмиват, а в най-тежката го съжаляват.
Съвременното разбиране подрежда степените на затлъстяване така:
І степен - тегло над нормата с 15-30%
ІІ степен - тегло над нормата с 30-50%
ІІІ степен - тегло над нормата с 50-100%
ІV степен - тегло над нормата с повече от 100%

Лечението на затлъстяването е трудно и изисква много повече усилия от родителите, отколкото от детето. Затова е много по-лесно да опазите вашето дете от затлъстяване, чрез нормално хранене и движение всеки ден.

Материалът е предоставен от Debora

Сподели:
FB
Видянa: 30592 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Ден на дарителя

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт