Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >> Заболявания и травми при бебета и деца
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Кашлица и храчки
Автор: проф. д-р Христо Михов

Кашлицата се поражда от дразнене лигавицата на гърлото, гръкляна, трахеята и големите бронхи, където са разположени нервните окончания, водещи до центъра на кашлицата. Тя е налице при възпалителни процеси в тези области, причинени от вируси и бактерии. Но кашлица може да се породи от дразненето от прах, пушек, чуждо тяло или вещества, предизвикващи алергична реакция.

Кашлицата е суха, докато още няма отделяне на достатъчно секрет в дихателните пътища. При наличието на секрет - воднист, слузест или гноен, кашлицата става влажна както казват ''започна да кърти'' и детето отделя храчки.

Вие трябва да забележите вида на храчките, за да можете да съобщите това на лекаря. За съжаление най-малките деца гълтат своите храчки и можете да ги видите само ако детето повърне. Приучвайте по-големите деца да плюят храчките, уж за да се махне болестта, а всъщност за да ги наблюдавате. Избистрянето на слузно-гнойните храчки означава подобрение на заболяването.

Свикнете да опознавате вида на кашлицата на вашето болно дете - дали е суха или влажна, ако детето отделя храчки, какви са на вид. Особено характерна е кашлицата при магарешката, или лоша кашлица. Тя започва като обикновена, но в следващите дни се засилва, предимно нощна, на пристъпи, като кашличните тласъци следват един след друг, езикът излиза напред, а лицето се зачервява до засиняване. На края на пристъпа често детето повръща, а след това поема дъх, издавайки звук, подобен на магарешкия рев, откъдето и името на тази кашлица. Тази характеристика прави диагнозата коклюш (магарешка кашлица) почти сигурна.

Обилното сутрешно гноехрачене е характерно за хронични гнойни процеси в белите дробове.

Материалът е предоставен от Debora

Сподели:
FB
Видянa: 39972 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Еньовден , Имен ден на Еньо, Яна, Янко, Ден на българското лекарство

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт