Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Отоци на краката и разширени вени
Автор: Елизабет Фенуик

Едно от най-неприятните преживявания по време на втората ми бременност бяха подутите и болезнени крака. Никога не съм имала перфектни глезени, но от края на осмия месец краката ми изглеждаха като превтасали козунаци. Наложи се да си купя обувки с два номера по-големи /в момента, ако ги обуя удивително напомням Пипи/ и въпреки това изпитвах непрестанни неудобства, за естетика пък изобщо няма да отварям дума. Кожата ми беше опъната, суха и имах чувството, че ще се сцепи. Когато натиснех с пръст крака си оставаше дълго време бял отпечатък. И така цели два месеца!

Едва на втория ден след раждането усетих, че подутините изчезват, на изписването от болница все още не можех да си обуя обувките, но успявах да се побера в чехлите си.

Ще споделя най-разпространените начини за намаляване на отоците /въпреки че при мен нямаха видим ефект, дано помогнат на други момичета/:

 1. Преминава се на безсолна диета, дори се препоръчва безсолен хляб, избягване на консервирани зеленчуци, минерална вода и т.н.
 2. Вечер преди сън се правят хладни вани на краката, може с добавка на соли за вана
 3. Повдигат се краката на стената, на около петдесет градуса в продължение на 3-5 минути няколко пъти дневно
 4. Прави се ежедневен масаж на съответните рефлексогенни зони /те се намират под коляното, малко над вътрешния глезен/. Разтриват се с кръгови движения по часовниковата стрелка, като постепенно се увеличава натиска
 5. През втората половина на деня се пият умерени количества течности
 6. В драстичните случаи може да се прибегне до приемането на Флурантрил или друго отводняващо, задължително след консултация с лекар, който ще прецени продължителността на лечение и дозата на лекарството

Освен неприятна гледка и болките, подутите крака могат да разкрият сериозни опасности за здравето на бременната жена, ако са причинени от късна токсикоза. Затова е важно да се направи незабавен тест на урина за наличие на албумин.

Не е известно на какво се дължи нарушението на баланса вода-соли в организма, което се проявява най-често с отичане на крайниците. Отдават го на наследствени фактори, изменение на хормоналния баланс и възрастта на майката, но според мен това са дежурните обяснения за медицински проблеми, останали не докрай понятни за науката. Знае се, че късната токсикоза /ранната токсикоза я познава почти всяка майка, основният й белег е гаденето сутрин в първите няколко месеца/ се появява през последните три месеца и най-явните симптоми са главоболие, отоци, шум в ушите, нарушения в зрението, повишено кръвно налягане и др. Тъй като отоците могат да засегнат различни органи крайници, дробове, мозък - бъдещата майка трябва да се отнесе сериозно към проблема и да потърси лекарска помощ. В повечето случаи неприятните проблеми не са свързани с токсикоза, но си струва да се направят съответните изследвания, за да се отхвърли и най-малката вероятност. Самата бременна жена трябва да следи внимателно и често теглото си в последните месеци едно повишение с повече от 2 кг седмично показва, че организмът задържа течности и има скрити отоци във вътрешните органи.

 

Материалът е предоставен от ивана

 

Отоци по глезените и по пръстите

Оплаквания: /появяват се през 3 тримесечие/ - леката оточност е нормална по време на бременността и се дължи на натрупване на течности в тялото. Тя не е причина за притеснения.
Симптоми: Поява на леко изразени отоци около глезените, особено в топло време и вечер, които не причиняват болка и дискомфорт. Можете да забележите също така, че пръстите на ръцете ви сутрин са леко подути и пръстените не ви стават.
Какво да правите:

 

 • Често си почивайте с вдигнати нагоре крака;
 • Правете леки упражнения за краката.
 • Задръжте ръцете си над главата и свивайте и разгъвайте всеки пръст;
 • Консултирайте се с вашия лекар, тъй като по-силно изразената оточност може да бъде ранен белег на прееклампсия

Разширени вени
Оплаквания: /появяват се през 1, 2 и 3 тримесечие/ - ако сте с наднормено тегло или имате фамилно предразположение към разширени вени, вероятността да се появят през втората половина на бременността е по-голяма, отколкото при други жени. Стоенето дълго време прави и седенето с кръстосани крака само влошава проблема.
Симптоми: Болка в краката; Разширени, подути и болезнени вени на прасците и бедрата.

Какво да правите:

 • Често си почивайте с вдигнати на високо крака;
 • Слагайте си сутрин преди излизане ластични чорапи за разширени вени;
 • Правете упражнения за крака.

 

Материалът е от Книга за майката и бебето на Елизабет Фенуик и е изпратен от klamerche

Сподели:
FB
Видянa: 57687 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Световен ден на кръводарителя

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт