Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Развитие, режим, хигиена
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Детската стая

При организирането на детската стая пространството трябва да се раздели на зони – за сън, за игри и развитие, за съхраненение на дрехи и играчки. Детската стая трябва да бъде светла и топла, мебелите в нея трябва да са практични, удобни и безопасни, лесно да се комбинират и преместват и с повърхности, които не привличат и задържат прах. Всичко това улеснява почистването и поддържането на реда, но и позволява лесно и бързо преоборудване на стаята с растежа на детето. Тежките завеси, килими, покривки, големите плюшени играчки затрудняват придвижването из стаята и свободната циркулация на въздуха.

 

Нужна ли е отделна стая за детето?

Съществува мнение, че детето се отделя в собствена стая само, ако не нарушава ритъма на живот на останалите в семейството и пространството се реорганизира така, че всеки да има своето лично пространство. Когато детето е все още бебе, за него е важно да е близо до мама, но когато поотрасне, в зависимост от възможностите на жилището, пренесете го в собствена стая или поне отделете „детска” територия в някоя друга стая.

 

Цветът на стените

Много ярките бои, пъстрите цветя или тапетите с едри детски мотиви по стените могат да уморят очите на детето. Стените в нежни светли цветове, съчетанието между няколко оттенъка на един цвят или два подходящи неконтрастни цвята ще направят детската по-светла, визуално по-просторна и комфортна за зрението. Светлите стени могат да се допълнят от ярък бордюр, картини, постери или снимки

 

Мебелите

На първо време на детето му е необходимо креватче (дори да сте привърженици на съвместния сън) и маса/плот за преобличане. Над тях не би трябвало да висят никакви картини, етажерки и други украшения заради опасността от случайно падане върху детето. Другото, което трябва да запомните за безопасността: Не оставяйте бебето само на масата за преповиване, дивана или родителската спалня!

В детската може да намерите място за кресло, което ще ви е нужно за нощното хранене. Задължителен е и скрин или гардероб за съхранение на дрешки, завивки, играчки, памперси и всякакви други бебешки принадлежности.

С порастването на детето и излизането му от креватчето, трябва да предвидите място, което му е необходимо за подвижни игри. Расте и рискът от нараняване. Време е да обезопасите дома си.

 

Плотът за преповиване

В първите месеци след раждането на майката и е нужно място, където да смени памперса и преоблече бебето, както и да му направи масаж. Има богат избор – специалният  скрин за преповиване, който по-късно се преобразува и се използва  по предназначение – за съхранение на дрехи; закрепени за стената етажерки-плотове за преповиване; надуваеми; закрепващи се върху решетките на детското легло. Изборът е ваш.

Разбира се, този разход може да се спести, като преобличате бебето на родителската спалня, както са преповивали вас. Каквото и да решите, не оставяйте бебето само нито върху спалнята, нито върху плота. Даже и за 1 секунда. Най-разпространените бебешки травми са тези, причинени от падане.

 

Килимът

Докато бебето не започне да лази и ходи, в детската не е необходим килим. Без него, ежедневното почистване с мокър моп, е далеч по-лесно. Ако детето има алергия, килимът, набит с прах, съвсем няма място в детската стая.

 

Мястото на детското легло

Избирайки място за сън на бебето, имайте предвид няколко фактора:

Въздухът около радиатора на парното е прекалено сух. Ако наместите леглото непосредствено до него, на бебето може и да му е топло.

Легло, разположено между вратата и прозореца, при проветряване ще се окаже на течение.

Ако леглото е плътно до перваза на прозореца, слънцето ще заслепява бебето, а и по-късно, когато то започне да се изправя, може да се удари в перваза, което не е безопасно.

 

Осветлението

Прекалено яркото осветление, например от белите енергоспестяващи крушки, ще „боде” очите на бебето и ще създава резки сенки. По-добре е да решите осветлението с няколко локални лампи. Абажур и няколко аплика ще разсеят светлината и се възприемат по-добре отколкото един ярък източник.

Сподели:
FB
Видянa: 25413 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт