Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Може ли... по време на бременност?

Да поговорим за едни от най-често срещните въпроси, които вълнуват бъдещите майки...

Може ли да се боядисва косата по време на бременност?

По-скоро да, отколкото не. Но не се знае достатъчно за безопасността на химическите вещества, които се използват за оцветяване на косата, химическото къдрене или изправяне. Затова много бъдещи майки предпочитат да не го правят в първия триместър, просто за всеки случай.

 

Може ли да се лети със самолет по време на бременност?

Да се лети със самолет може по време на първия и втория триместър. Но не е зле да се консултирате с лекаря си, ако имате здравословни проблеми или усложнения на бременността като:

 • Кървене
 • Диабет
 • Повишено артериално налягане
 • Преждевременно раждане

 

Може ли да се преминава през металдетекторите на летището по време на бременност?

Металдетекторите на летището, през които пасажерите преминават, използват нискочестотно електромагнитно поле. Всичко, което произвежда или използва електричество, създава електромагнитно поле, в това число и битовата техника.

Излъчването на металдетектора е ниско, въздействието му се счита безопасно за всички, включително и за бременните жени. Същото важи и за персоналните устройства, с които се проверяват отделните пътници.

Ако се притеснявате, че тези детектори излъчват рентгенови лъчи, можете да бъдете спокойни – не излъчват.

Ако имате съмнения за безопасността си, винаги можете да помолите да ви проверят лично.

 

Може ли да се прави коламаска по време на бременност?

Няма никакви сведения, че депилацията с коламаска е опасна за бременните жени, затова много от тях не се отказват от тези процедури. Единствено трябва да се има предвид, че кожата през този период може да стане по-чувствителна и не е зле първо да пробвате на малък участък от кожата – за всеки случай.

 

Може ли да се ползват аерозоли по време на бременност?

По-добре е да се избягва използването на освежители на въздуха и аерозоли през бременността. Те съдържат летливи органични съставки и изкуствени ароматизатори, които могат да причинят проблеми.

Високото съдържание на тези вещества може да стане причина за главоболие, диария, болки в ушите и повръщане.

Затова бъдете предпазливи и всичко ще бъде наред.

 • намалете количеството използвани аерозоли
 • слагайте ръкавици при използването на аерозоли в помещенията
 • отваряйте прозорците по време на използването им
 • вместо аерозолен, ползвайте ролков дезодорант.

Можете също така да купувате натурални почистващи средства, а не химически. Като алтернатива на освежителите за въздух - просто отворете прозореца, използвайте готварска сода за отстраняване на силните миризми и т.н. Можете също така да си вземете фикус или клеоме (Cleome), които добре прочистват въздуха.


Може ли да се ползва мобилен телефон по време на бременност?

Не може да се твърди с увереност, че мобилните телефони са напълно безопасни за здравето на майката и детето. Те получиха широко разпространение през 90-те години и все още е рано за сигурни резултати относно възможните вреди при продължително използване. Според изследванията, ако не прекалявате с разговорите, мобилният телефон не може да нанесе сериозна вреда на вашето здраве. И все пак, докато сте бременна, постарайте се да го ползвате по възможност по-рядко.

Според резултатите от едно изследване, жените, които по-интензивно използват мобилен телефон през бременността, по-често раждат деца с поведенчески проблеми. Но за това явление може да има и други причини. Ако майката говори често по телефона, то тя отделя по-малко внимание на детето си, което провокира лошото му поведение. По мнение на специалистите този проблем изисква по-нататъшно проучване.

Ако се безпокоите, можете да намалите ползването на мобилния телефон по следните начини:

 • ползвайте го само в случай на необходимост
 • говорете кратко
 • изпращайте SMS-и, вместо да звъните или проведете разговора чрез стационарен телефон
 • преди да позвъните по мобилния си телефон, намерете място с добър сигнал

 

Може ли да се приемат билки по време на бременност?

Лекарствените средства с растителен произход служат за алтернатива на някои медицински препарати, но могат да бъдат опасни по време на бременност. Например, чашка чай от лайка е напълно безопасна за бъдещата майка. Но много растения съдържат вещества, които могат да преминат през плацентата. Някои от тях са способни да предизвикат преждевременно раждане.

Добре е да се въздържате от приема на растителни препарати и други лекарства по време на първия триместър. След това използвайте минимални дози за кратък период и само в случай на необходимост. Преди да пристъпите към приема на каквото и да е растение, задъжително се посъветвайте с лекаря си или с фитотерапевт.

Бъдете внимателни с растенията, които са безопасни в качеството си на подправки, но при по-честа употреба и високи дози могат да предизвикат контракции и преждевременно раждане: анасон, кимион, целина, люти чушки, канела, копър, чесън, женшен, лавандула, индийско орехче, риган, магданоз, ментово масло, листа от малина, розмарин, шафран, сена, мащерка, бял равнец и много други.


Може ли да се пие аспирин по време на бременност?

В повечето случаи не трябва да се пие аспирин през бременността. При определени заболявания е възможно лекар да назначи този препарат в крайно малка доза. Еднократният прием на аспирин в първия или втория триместър едва ли ще навреди на детето. Но може да навреди на вас и вашето дете, ако се приема често в обичайната доза. Затова е най-добре да се откажете от него по време на бременността.


Мога ли да се изследвам с рентген по време на бременността?

Зависи какъв орган трябва да изследвате и на какво количество лъчение ще се подложите. Колкото повече е то, толкова опасността за детето ви е по-голяма. Рентгенова снимка на зъб не може да подложи детето ви на опасност.

 

Може ли да се прави секс по време на бременност?

Ако в ранните месеци от бременността сте имали кръвотечения или кървисти секреции, лекарят вероятно ще ви посъветва да се въздържате от полови сношения до 14-тата седмица. В останалите случаи можете без опасения да продължите до деня на раждането. Не се притеснявайте, няма да навредите на детето. След оргазъм може да почувствате помръдването му, но това не е, защото знае какво става и изпитва дискомфорт, а заради звука от вашето сърцебиене.

Мъжете също понякога се боят да правят секс с бременната си партньорка. Те се страхуват да не навредят на любимата и на бебето или не могат да свикнат с промените във физическия облик на жената.

В последните седмици от бременността трябва да се отчита още един момент – по време на секс се секретира в кръвта хормонът окситоцин, който подготвя шийката на матката за раждане, а преди самото раждане предизвиква контракции. Спермата също може да подпомогне започването на раждане, защото съдържа простагландини, предизвикващи съкращение на матката. Ако бременността ви протича благополучно, това няма да навреди нито на вас, нито на вашето дете. Ако в миналото сте имали преждевременно раждане, лекарят ще ви посъветва да се въздържате от секс в последния триместър от бременността.

Някои жени напълно се отказват от секс по време на бременност, това е нормално. Ако вие и вашият партньор сте взели такова решение, добре е да го обсъдите подробно, за да няма обиди и недоразумения между вас.

 

Може ли да се използват почистващи средства по време на бременност?

Да, стига да сте уверени, че в помещението, в което работите, има добра циркулация на въздуха. Така ще намалите количеството химикали, които вдишвате. Задължително сложете ръкавици и дрехи с дълги ръкави, за да не може почистващото средство да попадне върху кожата.

Добре е да намалите използването на почистващи препарати, за да избегнете риска детето ви да страда от дихателни проблеми. Също така можете да използвате натурални, а не химически почистващи средства.

Накрая, независимо дали сте бременна или не, винаги помнете, че не трябва да се смесват различни химикали – например, амоняк и белина. Изпаренията могат да се окажат опасни за всеки човек.

 

Може ли да се работи на компютър по време на бременност?

Този въпрос безпокои много бременни жени, както и техните роднини.
Проведени са обширни изследвания на този проблем. Те не са намерили връзка между използването на компютъра и спонтанните аборти, нито пък с вродените малформации, както се е считало в миналото. Последните доказателства говорят, че компютрите са безопасни за бременните жени и няма нужда от защитни екрани. Електромагните излъчвания от монитора са толкова минимални, че на практика не оказват никакво въздействие върху плода.

Сподели:
FB
Видянa: 35485 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Световен ден на дизайна

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:NeterraЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт