Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> Характер и възпитание
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Какво означават рисунките на детето ви?

Хармония в семейството, радост, мъка, неувереност... всичко това можете да "прочетете" в произведенията на малкия художник.

Психолозите смятат, че с помощта на рисунките децата се самоизразяват.

Рисуването е техният начин да разберат заобикалящия ги свят и себе си. Не е изненада, че рисунките могат да кажат много за това как детето възприема света и живота. Чрез тях децата разказват за чувствата, настроенията и преживяванията си.

Вглеждайки се внимателно разбираме повече за тяхното развитие, дори може да открием скрити послания за състоянието им. 

Някои детайли от творбите им можете да анализирате сами: да уловите тревожни моменти, да разберете настроението на детето или да научите какви са страховете му.

Не е задължително да поставяте тема за рисуване. Дайте на детето моливи и лист и обърнете внимание на цветовете, линиите и контура на нарисуваните в произведението му предмети.

Условно листът с детската рисунка може да се раздели на две вертикални зони - дясна и лява. Всяка от тях носи своя смисъл.

  • Дясната е екстровертната и показва представата за бъдещето.
  • Лявата е интровертната и разказва за преживяното, за привързаността на детето към неговия дом и преди всичко към майката.

  • Горната част на рисунката е свързана с интелектуалния свят на детето, а долната - с материалния свят.

 

Нарисувай ни!

Желаете да погледнете в душата на детето си?

Когато вземе моливите и скицника, предложете му да нарисува семейството. Не го подтиквайте и не уточнявайте какво и кого точно трябва да нарисува.

Моля, не безпокойте вашия малък Рафаело, просто наблюдавайте спокойно. Нека рисува, както поиска. Вероятно ви очакват нови открития.

 

Татко, мама, аз…

В каква последователност детето е нарисувало членовете на семейството?

Ако то е на първо място, това не означава, че е егоцентрик, напротив. В крайна сметка, детето рисува своя свят, затова е на първо място.

Ако нарисува единствено себе си то не се чувства член на семейството.

След него, детето подрежда този от близките си, когото смята за най-важен. Детето инстинктивно определя мястото на всеки от семейството. Ако изобразява някого по-детайлно, това отразява по-голямата му любов и привързаност към съответния човек.

Животните като куче и котка, обикновено се появяват последни и накрая на листа. И ако подобен приятел е нарисуван от другата страна като втори до детето означава, че то се чувства самотно.

Ако детето „забрави” да нарисува някого от семейството, това е тревожен сигнал, че този някой е неприятен за малкия творец или е отмъщение, заради скорошна обида и наказание. Като цяло е сигнал за емоционален конфликт или неудовлетвореност. Същото се отнася и при пропуск на детето да нарисува себе си при своето семейство, най-вероятно се чувства излишно.

 

Всички заедно

Рисувайки семейството си, детето почти винаги точно определя мястото на всеки член, приписвайки му персонални и присъщи само нему качества.
Ако всички от семейството са един до друг и се държат за ръце, детето се чувства като част от едно неделимо семейство. То е уверено в любовта им към него.

Детето рисува близо до себе си любимия си човек, този на когото се доверява изцяло. Родителите, които комуникират недостатъчно помежду си и с детето, ще се появят на листа в различни ъгли или в отделни прозорци, разделени с линии. По-лошо е, ако се намират с гръб един към друг.

По-малките братя или сестри също често са изобразени далеч от всички останали. Ако те са с микроскопични размери, това означава, че детето ревнува и се бори за вниманието на родителите си. Някои деца например „пропускат” да нарисуват върху листа по-малкото си братче или сестриче, обяснявайки, че „то спи в съседната стая”. Значението? Не могат да се примирят, че мама отделя време и за него.

Всички деца искат да пораснат по-бързо, затова се рисуват на едно ниво с възрастните или малко по-ниски.

Ако едно дете се изобрази като много малко, може би е твърде зависимо от родителите си и спирано да показва своята индивидуалност.

Усмивките до уши, дъги, цветчета и летящи като пеперуди балони са сигурен знак, че детето се чувства добре в този свят.

 

Крака, ръце, глава

Какво можете да се каже за автора на рисунката?

Децата в предучилищна възраст вече рисуват всички части на лицето и тялото правилно, без да забравят подробностите.

Липсата на която и да е част от тялото трябва да се приеме за предупредителен знак.

Неестествено големите уши може да са сигнал за устно малтретиране. Детето може да изрисува линии, водещи до ушите, за да демонстрира повишения тон, който многократно е срещало.

Малкият художник, който рисува дългокраки хора, най-вероятно се стреми към независимост.

Дългите ръце на някой от близките подсказват за страха на детето от наказания. Ако таткото често обижда и оскърбява детето, то може да "забрави" да му нарисува уста.

Големите и дебели крака свидетелстват, че детето се чувства напрегнато в семейство си и се стреми подсъзнателно към по-надеждна и сигурна основа в семейните отношения.

Дете, което се чувства неловко в своя свят, рисува грозни хора с вързани ръце и крака.

Ако детето рисува хората с отпуснати ръце или свити в юмруци, това говори за песимистичната му нагласа, а понякога и за агресивност.

Обратното, ако ръцете на хората на рисунката са вдигнати нагоре или членовете на семейството се държат за ръце, това е знак за положителна нагласа у детето, за това, че е сигурно в бъдещето на своето семейство.

 

Чувствителността е с цвета на небето

Детето рисува себе си и най-обичаното от него създание с един и същи цвят.

Енергичният и неуморен творец обикновено избира топли и горещи цветове - червено и оранжево.

Тихите, замислени и сериозни деца предпочитат студени тонове. Те харесват тъмно синьо, синьо, бледо жълто.

 

Как рисува детето

Обръщайте внимание как детето ви рисува изображенията. Ако моливът постоянно излиза от контура, това означава, че то обича свободата и независимостта. Ако рисунката е нарисувана правилно и има бяла ивица между контура и основния цвят, това е знак, че детето е неуверено, че се чувства беззащитно и се нуждае постоянно от вашата подкрепа.

 

Image: tan4ikk / 123rf.com

Сподели:
FB
Видянa: 21832 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт