Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
10 фрази, които дразнят бременните

Кои са десетте фрази, способни да изкарат бременните от кожата им?

По улицата крачи бременна жена, вглъбена в мислите си. На кръстовището спира, за да изчака зелена светлина. Стоящата до нея дама я пита „Вземате ли някакви добавки за бременни?”, а от другата страна лелка, попреминала средната  възраст, атакува с „Много сте слабичка, а диетите са вредни за бременните”.

Познато ви е, нали?

И вероятно няма да се учудите, ако на третия въпрос от непознати бременната е леко раздразнена, а на петия е на края на търпението си.

 

Ти да не си бременна?

Приятелите и колегите често задават този въпрос, при все че бременността е забележима и от невъоръжено око, а вие поне от двайсетина дни сте в облекло, което обичайно носят бременните. В живота на бъдещата майка е настъпил преломен момент – дънките и полите „от миналото” вече не могат да се закопчаят и се налага да се облича в туники и панталони за бременни. Преминавайки към този тип облекло, жената окачва на врата си табела „Чакам дете”, изписано с големи букви, а отдолу, с по-малки: „Сега съм чувствителна и ранима, не ме дразнете напразно”. За съжаление, не всички разбират какво пише с малките букви и скоро започва обстрел „Семейството ще се увеличи, а?”, „О, вие чакате наследник?”.

Разбира се, има мили и търпеливи бъдещи майки, които отговарят и на десетия, и на стотния въпрос с щастливо „Да”. Други кимват хладно, а трети сдържано въздишат.

Вариант за отговор: Да, а ти?

 

Хапва ли ти се солено?

О, тези стереотипи. В съзнанието на околните е дълбоко вкоренено убеждението, че всяка нормална бременна страда от сутрешни пристъпи на гадене, капризна е като кинозвезда и яде кисели краставички с килограми. А всъщност съвсем не са малко онези щастливки, които не страдат от резки промени на настроението и не изпращат мъжете си посреднощ да търсят череши през януари. Всъщност, пристрастията към храна могат да са разнообразни, но не, няма бременна, която да не е питана поне веднъж дали си хапва солено.

Вариант за отговор: Мислите ли, че ближа сол?

 

Това е вредно за теб!

„Не яж кайсии, детето ще бъде алергично съм тях”, „Не яж пържено, бебето ще наедрее, как ще го раждаш?”, „Да не си посмяла да танцуваш, какво, искаш да родиш ли?”. А бъдещата майка си има лекуващ лекар и мозък в главата си – тя и сама знае кое е вредно за нея. И ако наистина бременната яде ужасно мазната баничка (говори по мобилния телефон, пие газирано и т.н.), наистина ли съветниците мислят, че могат да я откажат от това и да бъдат безспорен неин авторитет? Едва ли. Ако послуша някого, то това би бил съпругът, майка и или вече споменатият лекуващ лекар.

Вариант на отговор: Всъщност, всичко е вредно!

 

Трябва да ядеш извара!

Бременната жена сигурно изпуска някакви флуиди, привличащи всезнайковците
„Яжте черен дроб” – напътства ви непознато бабе на улицата. „Разхождай се. На детето му трябва кислород, а на теб – движение” – съветва ви колежка. „Гледай само красиви неща” – подхвърля приятелка. И всички те са единни: „Яж извара – не е мазна и има калций”. И какво, ако вие така или иначе си ядете извара или пък имате калцифицирана плацента и не трябва да вкусвате млечни произведения? Околните нямат представа как протича бременността и въпреки това не престават да засипват бъдещата майка с „умните” си съвети.

Вариант за отговор: Предпочитам тебешир.

 

Не се ли страхуваш от раждането?

Ооо, какъв страхотен въпрос. Въпрос от първостепенна важност е да се напомня ежедневно на бременната за страха от раждането – може би още не го е почувствала? А трябва! Нали след този въпрос трябва да последва успокоителното „Не се страхувай, не е толкова страшно. Ще забравиш.” С тон, който говори, че раждането е болезнено, мъчително и ужасно.

Вариант за отговор: О, аз не се страхувам даже от Баба Яга.

 

Какво чакаме?

Във времената, когато още нямаше ултразвук, досаждаха на бъдещите майки с въпроса „Какво искате – момче или момиче?” или с още по-обидното „Мъжът ти, разбира се, иска момче?” Сега не се работи с предположения, искат се факти и лелите не се колебаят да попитат „Какво чакаме?”. Сякаш нямате право да кажете на лекаря, че не желаете да узнаете пола на бебето, дори да се вижда ясно. На такива бъдещи родители е напълно възможно въпросът да досади по-рано, отколкото на онези, които знаят, но не желаят да го споделят.

Вариант за отговор: Чакаме дете.

 

Как ще се казва?

Има майки, които отговарят с желание на този въпрос. Има и такива, които смятат тази информация за нещо интимно и до раждането на бебето не я споделят с никого извън семейството. А има и трети, които до самото раждане не се и замислят за име, особено ако бременността е проблемна – единствената им мисъл е бебето да се роди живо и здраво. Но и едните, и другите, и третите са еднакво бомбардирани с този въпрос.

Вариант за отговор: Навуходоносор.

 

Кога ще раждаш?

Невероятно, но факт – този въпрос се повтаря от едни и същи хора през два-три дни. А защо питат, след като не ги интересува (и след като не го запомнят, така или иначе). Сякаш да направиш умилена физиономия и да попиташ „Е, кога е терминът?” е висша форма на вежливост към бременната. Познатите майки проявяват искрен интерес и на тях може да се отговори с „Лекарите казаха на 4 април, но аз мисля, че ще е по-рано”, защото те ще запомнят и още на 3-ти вече въпросът ще е друг: „Ама ти още ли не си родила?!”

Вариант за отговор: Да започвам ли?

 

Нищо не купувай предварително!

Темата „бременност и суеверия” е направо необятна и е златна жила за фолклористите. „Не се подстригвай – ще родиш преждевременно”, „Не ший и не бродирай – пъпната връв ще се увие около вратлето на бебето” и най-интересното „В никакъв случай не купувай нищо предварително”. Ужасно „практичен” съвет. А кога да пазарувате – на излизане от родилното? А бебето голичко ли да го изнесете? Или да се доверите за всичко на таткото и бабите и после, гладейки дрешките, да се ужасите? Има ли по-голямо щастие за бъдещата майка от това да ходи по детските магазини и да избира разноцветни и миниатюрни бодита, ризки, гащеризончета и чорапки? Или, вече заедно с мъжа си, да търсят най-красивото легълце?

Вариант за отговор: Разбира се, че няма – като порасне, само ще си купи.

 

Ще кърмиш, нали?

Скритите части от тялото са тези, за които се говори тихо. Никой не пита първата срещната жена „Ти имаш ли гърди?” Обаче вие сте бременна, коремът ви издава, че поне веднъж сте правили „онова нещо”, следователно няма  от какво толкова се срамувате, ако на висок глас ви попитат „Ще кърмиш, нали? При тия гърди…”?

Вариант за отговор: Няма. Просто замълчете.Сподели:
FB
Видянa: 23415 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Международен ден на религиозната толерантност

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт