Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >> Заболявания и травми при бебета и деца
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Първа помощ. Отравяне

Некачествена храна, небрежно оставени в обсега на детето лекарства, отровни растения и гъби – опасността от отравяне дебне детето навсякъде. А препаратите за почистване на кухнята и банята, както и разтворителите, освен отравяне, могат да предизвикат и химически изгаряния.

Ако родителите са видели отравянето или имат основания да смятат, че детето е натровено, трябва да предизвикат повръщане и незабавно да извикат лекар.

 

Какви са първите симптоми на отравянето?

Симптоми за отравяне са: гадене и повръщане, силни коремни болки, внезапна слабост, бледност, студена пот и втрисане, сънливост, а понякога и гърчове. Болките в стомаха могат да са симптом и за различни заболявания, в това число на пикочно-половата система или констипация, затова е много важно да се изясни кога е било последното хранене на детето и последното му ходене до тоалетна.

 

Първа помощ при отравяне с медикаменти

Докато чакате лекар, като първа мярка трябва да се предизвика повръщане, за да се изхвърли отровата от стомаха, иначе поразяващото ú действие би продължило. За да се случи това, дайте на детето да изпие 1-2 чаши топла вода, а след това бръкнете с пръст до корена на езика. След това отново дайте вода и отново предизвикайте повръщане. Повтаряйте докато започне да повръща чиста вода. Ако лекарят все още не е пристигнал, вече можете да дадете ентеросорбент. Класиката – активният въглен – в случая не се дава, защото в малки дози (1 таблетка на 10 кг тегло) не е ефективен, а голямата доза не може да бъде глътната от детето, при това тя би причинила запек или разтройство.

 

Първа помощ при хранително отравяне

Симптомите на отравяне с некачествена храна или отровни растения се проявяват бързо – обикновено в рамките на 30 – 60 минути започва повръщане, понякога и разстройство – организмът се опитва да се освободи от токсините. При хранителното отравяне е важно да предотвратим обезводняването, затова трябва да даваме на детето вода или други напитки, които да поддържат електролитния баланс на организма. Желателно е да се поема на малки порции – 1ч.л. на всеки 5 минути. След облекчаване на състоянието (спират острите болки в корема и повръщането), дайте ентеросорбент.

Ако детето е отровено от продукти, закупени в магазин – обадете се в РИОКОЗ, за да се предотврати отравянето и на други потребители.

 

Първа помощ при отравяне с химикали

Повишеното слюноотделяне, зачервяването и/или изгарянето на устната кухина или лицето, възможно е и повръщане – са признаци за това, че детето е опитало препарат за почистване или изкуствена тор. Незабавно извикайте лекар – той ще оцени опасността и ще предприеме мерки, а до неговото идване вие предизвикайте повръщане, ако сте сигурни, че химикалът не е бензин, киселина или основа (в тези случаи повръщането би изгорило хранопровода допълнително). Ако повръщането е невъзможно, дайте 1-2 чаши вода на детето, а лекарят ще направи промивка на стомаха с помощта на специална сонда.

 

Защо да ходим на лекар, ако детето вече е повърнало?

Само лекар може да установи дали в стомаха все още има остатъци от отрова. Той може да оцени степента на пораженията и дали е нужна промивка на стомаха. Ако знаете с какво е отровено детето, занесете проба от него в болницата – от вида на отровата може да зависи видът на лечението, ако такова се налага.

 

Какво да НЕ правим при отравяне?


  • Не се дават никакви обезболяващи, защото те размиват клиничната картина и затрудняват диагностиката.

 

  • Не се позволява на детето да яде и пие докато стомахът не е прочистен и не е поставена окончателна диагноза.

 

  • Не се поставят охлаждащи и загряващи компреси на корема.

 

  • Не бива да се опитвате да неутрализирате действието на една отрова с друга – например да давате основа при отравяне с киселина и обратното – много е трудно да уцелите пропорциите, а реакцията с „неутрализатора” ще предизвика ново отравяне или химическо изгаряне. При това тази реакция протича с отделяне на топлина и токсични продукти.

 

Кога не се предизвиква повръщане?

Не се опитвайте да накарате да повърне дете под една година – може да се задуши. Не предизвиквайте повръщане и ако детето е в безсъзнание, това може да блокира дихателните му пътища. Ако отравянето е предизвикано от бензин, киселина или основа, също не се предизвиква повръщане, защото то може да изгори хранопровода. В този случай прочистването на стомаха се прави от лекар.

 

Image: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Сподели:
FB
Видянa: 27551 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Световен ден на книгата и авторското право

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:NeterraЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт