Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Деца >> "65 начина да предпазим от престъпление детето"
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Първата менструация (Менархе)

Кога настъпва и какво трябва да знаем за нея?

Първата менструация се появява в периода между 11 и 14 годишна възраст.
Възможна е появата на менструация при момичета на 10 или, напротив, на по-големи от 16 години. Отсъствието на месечен цикъл при момичета на 15-16 години и отсъствието на признаци за развитие на вторични полови белези на 13-14 години се счита извън нормите и възможно задържане на половото развитие. Своевременното посещение при лекар ще изясни причините за задържането на половото съзряване у момичето.

В наши дни, във връзка с ускореното развитие на организма на девойките, се забелязва все по-ранна поява на първата менструация. Преди 50 години тя е настъпвала предимно в периода 15-16 години.

На времето на поява на първата менструация влияят недостатъчното или непълноценно хранене, минали заболявания или климатичните условия. Например жените от южните страни съзряват полово по-рано от връстничките си на север. Влияе и изобилието от еротична информация, предоставяна от телевизията, киното, интернет.

Месечният цикъл зависи от дейността на много органи, но най-важни от тях са хипофизата, яйчниците и матката.

Яйчниците съдържат голямо количество малки мехурчета или фоликули, като всяко от тях съдържа по една яйцеклетка. Ежемесечно в левия или в десния яйчник един от фоликулите започва да расте, в него се събира течност, стените му се разтягат, яйцеклетката узрява и следва разпукване на фоликула, като съдържимото му, заедно с яйцеклетката, се излива. Тя попада във фалопиевите тръби и се придвижва до матката. Процесът на узряване и спукване на фоликула се нарича овулация.

Едновременно с него в матката също протичат изменения. Готвейки се за приемането на оплодената яйцеклетка, функционалният слой на ендометриума набъбва и увеличава кръвоснабдяването си. Но оплождане не настъпва, кръвоносните съдове се свиват и олющеният повърхностен слой на лигавицата се изхвърля. Именно това е менструацията.

При здрави момичета кръвотечението продължава между 3 и 5 дни, не повече от 7, след което лигавицата се възстановява и отново покрива вътрешната повърхност на матката в очакване на следващата яйцеклетка.

Всяко момиче и всяка жена трябва да следят месечния си цикъл и е желателно да си водят календар. Периодичността е около 28 дни. Всяко отклонение под 21 и над 35 дни е повод да се посети лекар.

 

Как да разкажем за менструалния цикъл?

Родителите на момичета трябва да знаят, че първата менструация още не означава полова зрялост. Нужни са години, за да може девойката да узрее психически и физически за изпълнението на отговорната мисия  - майчинството.

Трябва да изпреварите събитията и да подготвите подрастващата си дъщеря, като и предоставите основните сведения, касаещи менструацията, преди нейното настъпване. В противен случай рискувате детето да се травмира. Как ще разкажете, зависи от вас, вие познавате характера на дъщеря си и нейната емоционалност. Голяма роля в разясненията биха могли да изиграят по-голямата сестра и бабите, както и училищният лекар, ако има такъв. Бабите не възпитават и не наказват, те само изслушват, с тях девойката може да сподели всичките си страхове.

Още около 10 – 11 години момичето трябва да е подготвено за измененията, които протичат в тялото му. Постарайте се в достъпен вид да обясните какво е това менструация, нейната неизбежност и естественост, както и особеностите на хигиената в тези дни. Можете да започнете от строежа на вътрешните полови органи на жената. Главното, което момичето трябва да разбере, е че това не е патология, а естествена част от нейното съзряване като жена.

 

Хигиена на момичето

Кръвта, отделяща се при менструация, е благоприятна среда за развитието на бактерии, а те могат през влагалището да проникнат в матката, която в този период е особено уязвима, и да предизвикат възпаление, което да засегне не само половите, а и съседните органи. Освен това, както самата кръв, така и превръзките дразнят областта на външните полови органи, предизвикват зачервяване и дори подсичане на нежната кожа, появява се неприятен мирис. Ето защо по време на менструация щателното измиване сутрин и вечер е задължително. Измиването става с течаща вода и посока от пубиса към ануса, като ръцете са предварително измити със сапун.

Превръзките се сменят съобразно интензивността на кръвотечението, като употребените превръзки старателно се увиват в опаковката си или в тоалетна хартия и тогава се пускат в коша за боклук. Много е важно да внушите на момичето да бъде дискретно, защото употребените дамски консумативи не са приятна гледка.

По време на менструация леката гимнастика не е забранена, но е редно да се избягват тежките физически упражнения.

 

Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Сподели:
FB
Видянa: 26738 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:NeterraЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт