Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >>
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
През кои дни жената е най-фертилна

Как да определим правилно най-благоприятния момент за зачеване?

Ако попитате няколко човека, най-вероятно ще получите различен отговор от всеки от тях. Някои от общите вярвания са, че жените са фертилни през целия месец, с изключение на менструалния период.
Други вярват, че забременяването е възможно до седем дни след като приключи цикълът.
Всъщност, около пет дни през всеки месец жената е най-фертилна. Най-фертилните дни (когато шансът за забременяване е най-голям)  от вашия цикъл са денят преди овулацията и денят на овулацията.


Всяка жена има нужда от метод за пресмятане на датата на овулация. По този начин може да прецени кои са най-вероятните дни за зачеване.

 

Методите за определяне на овулацията са няколко:

  • календарен
  • температурен
  • следене на консистенцията на цервикалната слуз /само по този признак, не може да се съди дали е настъпила или не овулация/
  • слюнчест секрет
  • домашен тест за овулация.

 

Тестовете могат да бъдат особено полезни, ако имате неясна температурна графика или нередовна менструация.

Продължителност на цикъла означава броят на дните от началото на една менструация до деня преди следващата менструация. При повечето жени продължителността на цикъла е средно 28 дни.
Овулацията настъпва между 10 до 14 дни /средно 14 дни/ преди края на цикъла. Овулацията е процес на пукане на фоликул в яйчника на жената, в резултат на което се освобождава годна за оплождане яйцеклетка. Продължителността на овулацията трае 1 – 2 дни, а освободената яйцеклетка може да живее само от 12 до 24 часа, за разлика от сперматозоидите, които живеят в репродуктивния тракт до 5 дни. 


Важно е да знаете, че не във всеки цикъл настъпва овулация. Напълно нормално е на всеки 13 цикъла да има един ановулаторен – цикъл.

 

Image: renjith krishnan / FreeDigitalPhotos.net

Сподели:
FB
Видянa: 35693 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт