Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Зачеване, проблемно забременяване, стерилитет
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Как се замразява яйцеклетка
Автор: д-р Таня Милачич, старши ембриолог в АГ болница „Д-р Щерев”

Факти за замразяването и етапи на процеса

- Факти за замразяването на яйцеклетки:

Витрификацията (встъкляване) = превръщане в гел, е иновативен метод за замразяване на яйцеклетки. При него много по-бързо се замразява материал в среда на специални защитни (криопротекторни) препарати, което не позволява формирането на водни кристали в яйцеклетката, които да разрушат нейната структура. При стайна температура водните молекули имат хаотична подредба. При обикновено замразяване формират стройни кристални решетки, тези кристали разрушават структурата на яйцеклетката, заради високото съдържание на вода. При витрификация молекулите не формират стройни кристали, а запазват относително хаотична подредба.

 

- В какви случаи се замразява яйцеклетка? Кои жени прибягват до тази процедура?

Най-често замразяването се налага преди оперативно отстраняване на яйчниците, поради болест или когато женският организъм предстои да бъде подложен на химио- или лъче- терапия, които водят до висок генетичен риск за  поколението. Също така се прилага и при ин-витро процедури, при които съпругът е възпрепятстван навреме да отдели материал (сперма), което от своя страна води до „престаряване на яйцеклетките” още преди да са подложени на оплождане извън организма. Дори яйцеклетките да бъдат замразени и размразени само след едно денонощие, това е решаващо. Този метод дава шанс на такива двойки да продължат с процедурата без да се налага да прекъснат лечебния цикъл. Има и жени, които макар и рядко, прибягват до метода с цел да запазят своята репродуктивна способност. Обикновено това са млади жени, които правят кариера и все още нямат „партньора на мечтите си”, но търсейки го във времето, рискуват яйцеклетките им да се увредят от възрастта.

 

- През какви стъпки преминава процеса на замразяване?

След получаване на яйцеклетката тя се поставя в специални препарати (криопротектори), които извличат или превръщат огромното водно съдържание в клетката на гел. Яйцеклетката се поставя в серия от такива разтвори и когато водното съдържание в нея намалее се поставя в камера с ниска температура, от -196 °C. За различните клетки и ембриони се ползват различни стъпки и препарати, но най-сложно е с яйцеклетките. Много от производителите на препарати пазят точните компоненти в марки, а описват само основните вещества. В АГ болница „Д-р Щерев” са направени редица подобрения на тези препарати, позволяващи по-успешно замразяване на яйцеклетките. Тук е мястото да се каже, че АГ болница „Д-р Щерев” е първата, която прилага успешно метода през 2007г., като той е известен по света от 2003г.

 

 

- Кое прави тези процедури сложни и защо е трудно замразяването на яйцеклетка?

Сперматозоидът притежава генетичен товар и толкова енергия, колкото да достигне и проникне в яйцеклетката. За разлика от него, яйцеклетката е една от най-големите клетки в човешкият организъм. Тя е средно 50 пъти по-голяма от сперматозоида и съдържа генетичен материал, 96% вода и енергийни вещества в такава концентрация, че тази една единствена клетка снабдява с енергия оформянето на цял един ембрион и зараждането на живота през първите 7 дни от деленето на зиготата. Яйцеклетката „ръководи отпускането на горивото”, нужно от старта на оплождането през дългото пътуване на ембриона през яйцепроводите (Фалопиеви тръби) до повърхността на матката, където отново чрез тази енергия следва вгнездяването. Именно този дълъг 7 дневен път се снабдява с енергия от помощните вещества на яйцеклетката. Високото съдържание на вода правеше неуспешно замразяването на яйцеклетките в световен мащаб допреди няколко години (подобно на стъклена бутилка с течност под налагане, която може да се спука при силното охлаждане във фризер или при нейното размразяване). Ето защо запазването на единна цялост на всеки компонент на яйцеклетката  е от съществена значимост  за успеха при замразяването.

 

- Как се размразява обратно материалът?

Криопротекторите са старателно подбрани така, че да правят възможно „заспиването” на яйцеклетката в течния азот и респективно нейното завръщане към активен живот при размразяването и, когато обратно поема същото количество вода, което се е отделило при замразяването. 

 

- Има ли рискове за майката и плода, когато се стигне до бременност от размразена яйцеклетка?

Замразяването на яйцеклетки е много деликатна материя. Не всички замразени яйцеклетки имат способност да преживяват дори и при тази високо иновационна процедура. Практиката показва, че най-голям шанс за потенциално използване на „ледените” яйцеклетки имат жените, които замразяват до 30-32 годишна възраст и имат достатъчно количество след добър отговор на яйчникова стимулация.  Досега проучванията не са доказали по-високо ниво на аномалии или спонтанни аборти в сравнение природно настъпила бременност.

 

- Има ли смисъл от профилактично замразяване на яйцеклетки и в какви случаи?

Профилактично, ако една жена е напълно здрава и млада, принципно не. Но ако е твърдо решена, че по-скоро би направила аборт, отколкото да ражда на 25, то тогава си заслужава да се замисли за всички опции и евентуални последствия от една такава интервенция. Но в края на краищата, това е въпрос на личен избор. Най-важно е жените да са достатъчно добре информирани за възможностите на процедурата.

 

 

За контакт:

АГ болница „Д-р Щерев”

София, ул. Христо Благоев 25-31

Тел. 02 920 09 01, 0887 25 12 98, 0879 12 18 79

www.ivf-bg.com

Сподели:
FB
Видянa: 13469 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Международен ден на световния печат

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:NeterraЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт