Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >>
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Цервицит

Признаци, лечение и профилактика

Възпалителните заболявания на женските полови органи често се разпространяват нагоре и обхващат нови органи и тъкани. Всичко това дава многочислени усложнения, най-тежкото от които е безплодието. Не винаги тези заболявания започват с полова инфекция, понякога те са предизвикани от микроорганизми, които присъстват в нашия организъм постоянно.

Цервицит – това е възпаление на канала на шийката на матката (цервикален канал). Най-честите му причинители са стафилококи, стрептококи и ешерихия коли, различни вируси. Но цервицитът понякога е следствие от гонорея, трихомониаза или хламидийна инфекция, попаднала в организма по полов път.

Предразполагащи фактори за развитие на това възпаление са незашитите след раждането разкъсвания на маточната шийка и перинеума, генитален пролапс, раздразнение на шийката от механични и химични противозачатъчни средства, възпалителни заболявания на външните полови органи. Много голямо значение има спадът в имунитета.

 

Как протича цервицитът

Цервицитът може да бъде остър, подостър и хроничен. Заболяването обикновено започва с възпаление на лигавицата на маточната шийка (ендоцервицит), което впоследствие засяга и останалите тъкани. При острата и подострата фаза се наблюдава разширение на кръвоносните съдове и струпване на левкоцити в областта на възпалението – „санитарите”, които унищожават възбудителите на инфекции. При хроничната форма шийката на матката е с увеличени размери и има понижена еластичност и тургор.

 

Признаци

Признаците на цервицита зависят от фазата. При острата фаза жените се оплакват от слаби болки в долната част на корема, неприятни усещания във влагалището, понякога сърбеж, гнойни или слизесто-гнойни течения от половите пътища. Лигавицата на маточната шийка е зачервена и отекла.

При подострия цервицит всички тези явления са по-слабо изразени. Хроничният цервицит се характеризира с оскъдни слизести или слизесто-гнойни секрети от маточната шийка, както и с незначително зачервяване и отоци на нейните тъкани. При продължителния хроничен цервицит се наблюдава удебеляване на шийката на матката, нерядко се образуват и ерозии (повърхностно нарушение на нейната тъкан).

 

Усложнения

Основното усложнение при цервицита е ерозията на шийката на матката. Продължителното въздействие на възпалителните секрети върху тъканите водят до изменения, изсъхване, откъсване на повърхностните клетки и образуването на ерозия. Тя обикновено се забелязва в началото на цервикалния канал, има яркочервен цвят и неправилни контури. При съприкосновение кърви. Протичането и обикновено е безсимптомно и често се открива случайно при профилактичен преглед.

Инфекцията може да се разпростре нагоре по лигавицата на маточната шийка и нейните придатъци. Възпаленията в тази област може да предизвикат безплодие.


Диагностика

Обикновено диагнозата се поставя бързо, защото заболяването има характерна картина. Тя се потвърждава с помощта на лабораторни изследвания (цитонамазка) и колпоскопия (оглеждане на лигавицата с помощта на специален апарат – колпоскоп).

 

Лечение

Лечението започва с отчитане на характера на възбудителя, стадия на заболяването и съпътстващите изменения на околните тъкани. При гонореята и трихомониазата лечението се провежда по специални схеми, разработени за дадената инфекция.

Ако в процеса на изследванията са изолирани такива възбудители като стафилококи, стрептококи или ешерихия коли, то лечението е чрез антибиотици.

При хроничния цервицит се прилагат физиотерапевтични процедури.

Ако лечението е започнало своевременно и инфекцията не е успяла да засегне други органи и тъкани, то прогнозата обикновено е благоприятна.

 

Профилактика

Профилактиката на цервицита се състои в съблюдаването на правилата на личната и полова хигиена, правилния подбор на противозачатъчните средства и старателната обработка (или зашиване) на разкъсванията на тъканите в процеса на раждането.

 

Image: Viorel Sima / 123rf.com

Сподели:
FB
Видянa: 30859 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Ден на българската просвета и култура, Ден на славянската писменост, Празник на народните читалища, Ден на българската журналистика

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт