Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Движенията на плода

Какво показват и защо е важно да ги следим?

Двигателната активност на плода започва още в 7-ма седмица на бременността, но жената може да усети движенията доста по-късно, когато плодът порасне и укрепне дотолкова, че ударите му по стените на матката да станат отчетливи. Движенията на плода са косвен признак на неговата жизнеспособност. Активните движения, усещани периодично в течение на деня, говорят за това, че с бебето всичко е наред. Отсъствието им в продължение на повече от 12 часа е сигнал за тревога.

 

Кога трябва да бъдат усетени движенията?

При първа бременност жените започват да усещат около 20-та седмица, а следващите бременности – около 18-та. Усещането е индивидуално и зависи както от чувствителността на жената, така и от нейното телосложение. Някои слаби жени усещат плода още около 13-14-та седмица, докато пълните – дори по-късно от 20-та.

 

На какво наподобява усещането?

Движенията на плода могат да бъдат усетени като леки тласъци или превъртания, съпроводени с чувството, че нещо в корема се преобръща. Първото усетено движение може да се сравни с леко гъделичкане по коремната стена или като усещане на движението на газове в стомаха. С развитието на бременността движенията стават все по-силни и настойчиви и жените дори могат да видят издуването на корема си там, където бебето се опира с краче. В третия триместър движенията могат да напомнят периодични потрепервания – бебето хълца.

 

Как лекарят оценява състоянието на бебето, ако движенията му са вяли?

За оценка на жизнеспособността се използва биофизичен профил на плода (съчетание от nonstress тест и УЗИ). Състоянието му се определя по честотата и ритмичността на сърдечните съкращения в зависимост от извършваните от него движения. Неблагоприятен признак биха били: отсъствие на промяна на сърцебиенето или разреждане на ударите като реакция на собствените движения на плода, както и монотонен ритъм или намаляване на честотата на сърдечните съкращения под 110 удара в минута.

Освен сърдечната дейност, на оценка са подложени дихателните движения, мускулният тонус и количеството на околоплодните води. Всичко това дава основания за заключение на какво се дължат забавените движения на плода. Ако се установи явно състояние на хипоксия, се предприема секцио по спешност. Ако няма опасност за живота на бебето, наблюдението и тестовете продължават.

 

Колко често трябва да се движи бебето?

В 20-та седмица жените може и да не усещат всеки ден движенията на плода, но след 30-та седмица те трябва да се усещат многократно в течение на деня. Активните движения се редуват с периоди на неподвижност. Бебето може да прекара няколко часа в покой, а след това настъпва време за движение. След 32-ра седмица до раждането движенията може да намалеят, но за сметка на това се засилва тяхната интензивност. Ако водите отчет за движенията на плода (нещо, което би трябвало да правите в третия триместър), то периодите на активност на бебето би трябвало да са не по-малко от десетина на ден.

 

Кое е по-добре: чести или редки движения?

Разпространеното мнение, че прекалено активните движения на плода са признак за хипоксия, се опровергава от специалистите. Опасения трябва да предизвикват редките (по-малко от десет на ден) или слабите движения след 30-та седмица и в такъв случай трябва да се консултирате с лекар.

Сподели:
FB
Видянa: 38067 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Международен ден на бежанците

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт