Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Завърти се, бебе!

Особености на бременността и техники за обръщане

Голяма част от бебетата са в седалищно предлежание през бременността, но към края се обръщат и застават главично.

Преди 37-ма седмица е много по-често – около 20% от бебетата до 28 седмица, приблизително 15% в 29-32 седмица, 7% в 38-ма седмица на бременността и само 3-4% в 40-та седмица. Преди 37-ма седмица не е притеснително, ако бебето е седалищно, тъй като винаги има добър шанс да се обърне спонтанно. Някои бебета се обръщат сами и след този срок. Протичането на бременността не се отличава от това при главичното.

Установява се при преглед чрез палпиране на корема и ехограф. С ултразвуковото изследване се определя какво е седалищното предлежание, как са разположени краката (сгънати или опънати), какво е местоположението на плацентата и пъпната връв.
Ако бебето ви е в такава позиция, това означава че седи с дупето и крачетата на шийката на матката.

 

Има три вида седалищно предлежание:

При първия краката са сгънати в тазобедрените стави и изпънати в коленцата, така че стъпалата са при главата. При пълното седалищно предлежание едното или двете крачета са съвсем изпънати. Ако бебето е в непълно седалищно предлежание едното или двете крачета не са сгънати в таза и коленцата и стъпалата са надолу. Първият тип е най-често срещан от трите и е най-безопасната позиция за бебето, ако се прави опит за нормално раждане.
Когато бебето е в седалищна позиция, вагиналното раждане би могло да е възможно, но най-вероятно лекарят ще обсъди с жената възможността за цезарово сечение като алтернатива на раждането.
СП се среща по-често, когато бебето е по-малко от средното, матката има необичайна форма или аномалии, тесен таз, многоплодна бременност, бебето е с аномалии, околоплодните води са в голямо количество /полихидрамниоза/, при нискоразположена плацента или плацента превия, или когато жената има повече от едно раждания и матката е отпусната.
Бебетата са склонни да търсят най-удобната позиция в утробата на майките си. По законите на физиката, бебето ще е в седалищно положение, ако има някакъв проблем, например, ниско разположената плацента или плацента превия могат да заемат достатъчно място, така че свободното пространство да е по-високо в матката.

В случай на седалищно предлежание, лекарят трябва да определи и планира начина на раждане. Може да се опита т. нар. външно обръщане /външна верзия/ на плода или да се планира цезарово сечение. Ако обръщането в главично предлежание е сполучливо, то най-вероятно раждането ще протече по нормален начин.


Външната верзия е опит да се обърне плода от седалищно в главично предлежание, докато е вътре в матката. Извършва се от лекаря с помощта само на ръцете и задължително в късните седмици на бременността, обикновено след 37-ата седмица. Обикновено чрез насочване с ултразвуково наблюдение, докторът използва ръцете отвън на корема, за да се опита да обърне бебето в нормална позиция с главата надолу. Макар и неприятна, процедурата е алтернатива на оперативното родоразрешение.  Процентът на успеваемост е средно около 50. Заради опасност от спукване на околоплодния мехур или предизвикване на раждане, външното обръщане се прави, само когато бебето е достатъчно зряло да бъде родено.
Полезността на метода е в това, че определено намалява броя на седалищните раждания и цезаровото сечение. Около 2,5% от бебетата се връщат обратно към седалищно положение след успешно външно обръщане.


До неотдавна не е имало достатъчно изследвания кой е най-сигурният начин за раждане на бебе в седалищно предлежание. Проучване от 2000 г. включва 121 болници в 26 страни, чиито резултати показват, че планираното оперативно родоразрешение е по-безопасно за бебето. Вагиналното раждане води до 1% повишен риск от смърт и 2.4% увеличаване на риска от сериозни проблеми в първите месеци след раждането.

 

Преждевременно раждане при седалищно придлежание

Ако е необходимо преждевременно раждане на бебе в седалищно предлежание - например, поради прееклампсия, проблеми с растежа или друг отделен проблем на бременността, то по-вероятно е да бъде приложено по-скоро цезарово сечение, отколкото индукция на раждането.

 

Как протича раждането, ако детето е в седалищно предлежание?

По този въпрос от години се водят спорове и се изтъкват доводи „за” и „против” раждането с цезарово сечение при седалищно предлежание. Сега световната тенденция е извършване на секцио при всички седалищни предлежания.

Практиката е:

  • 12 - 14 дни преди термина планово S.C.
  • при започнало вече раждане се опитва външна верзия на плода, а при неуспех S.C.

 

Техники за обръщане на бебето

Една от техниките, описани в много популярни ръководства за бременни жени, е бременната да легне по гръб по няколко пъти на ден за около десет минути всеки път, с леко повдигнати върху възглавница бедра и свити колене. Този метод евентуално би могъл да е ефективен, но има един недостатък: в напреднала бременност лежането по гръб може да бъде неприятно и по-важното е, че натискът, упражняван върху вена кава (голяма вена в дясната половина на тялото, която връща кръвта от долните крайници към сърцето), може да доведе до виене на свят и загуба на съзнание, както и може да намали притока на кислород към бебето.

Ако бебето ви все още е в седалищно предлежание в 36-та седмица, ето какво можете да опитате: всеки ден по 2 или 3 пъти на ден, за около 15-20 минути извършвайте в следната последователност движенията, които ще опишем по-долу.

  • Подгответе повърхността на пода /за предпочитане мека настилка/, върху който ще можете да пълзите безпрепятствено.
  • Носете свободни и удобни дрехи /като анцуг/ и без обувки.
  • Застанете на четири крака /ръце и колене/, като се уверите, че ръцете ви са точно под раменете и коленете са точно под тазобедрените стави. Нека цялата повърхност на дланите ви да докосват пода – опирането на пръсти създава излишно напрежение. Горната част на ходилото ви трябва да е в контакт с пода. Уверете се, че главата ви е балансирана с върха на гръбначния стълб, така че лицето ви да е хоризонтално и успоредно на пода.
  • Започнете да лазите: придвижване напред като изнасяте на ситни стъпки лява ръка и десен крак едновременно, после - дясна ръка и ляв крак. Теглото трябва да е равномерно разпределено между четирите крайника. Не бързайте.

 

Как могат тези движения да помогнат за насърчаване на бебе в седалищно положение да се обърне? Нищо не може да се твърди със сигурност, но може би вълнообразното движение на таза по време на обхождането, наклона на торса и гравитацията, помагат на бебето да смени позицията. Каролин Флинт препоръчва лазане от 36-та седмица нататък, като средство за насърчаване на бебето да се завърти в главична позиция. Тя отбелязва обаче, че много жени игнорират този съвет, защото „лазенето е много скучно”.

Другото, което можете да направите е да заставате на колене и лакти за 10 минути няколко пъти на ден.


Не очаквайте бебето ви да се обърне още първия път, когато опитате тези движения. Повтаряйте ги по няколко пъти всеки ден. Не се отказвайте. По-голяма част от бебетата в седалищно предлежание ще се обърнат в крайна сметка.

 

Противопоказания за коригираща гимнастика:  риск от преждевременно раждане, аномалии в развитието на матката, предишно оперативно родоразрешение, спонтанни аборти, токсикоза на бременността, плацента превия, многоводие или маловодие, многоплодна бременност.

Сподели:
FB
Видянa: 29424 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Международен ден на бежанците

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт