Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Кръвно налягане

Нормално е по време на бременността да имате проблеми с кръвното налягане.
Още при вгнездяването си яйцето разрушава стените на кръвоносните съдове на майката, за да черпи необходимите за развитието му хранителни вещества и кислород. Благодарение на кръвният обмен майка-дете то образува своя скелет, мускули, кожа и органи. Поради това обемът на кръвта на майката значително нараства заедно с нуждите на плода, които постоянно се увеличават. Кръвообращението и сърцето са първите засегнати механизми в тялото на майката. Нормалното кръвно налягане е 140/70 като за високо кръвно налягане се счита кръвно над тези стойности, за ниско - под тези стойности.

Всяко колебание на кръвното налягане от нормалните стойности нарушава кръвотока към плацентата, а с това и правилното захранване на плода с кислород и хранителни вещества. Ако не се стабилизира навреме, то прогресира в по-високо или в по-ниско (според кръвното ви налягане) и спира кръвотока към плацентата, което води до фатални последици за плода. В никакъв случай не лекувайте кръвното си налягане с лекарства, защото те довеждат до бъбречни проблеми.

Високо кръвно налягане - Хипертония
Възможно е да не почувствате дори резките колебания докато лекаря ви не го установи.Желателно е да имате апарат за мерене на кръвното налягане и ако не можете сама то някой друг да ви го мери 2 пъти в седмицата.
Признаци:
Подуване на ръцете,отоци по лицето и краката,бързо наддаване на телесното тегло което е повече от 1кг на седмица,главоболие и зрителни смущения.
Ако имате отоци по краката и стъпалата направете следния тест,вдигнете краката на високо и стойте така 30мин.Ако отоците не са спаднали означава че,се касае за проблем с кръвното.Ако отоците са почти или напално спаднали това означава че,имате застой на кръвта в долните крайници.
Лечение:
Яде се чесън, мед с орехи, салати, подправени с ябълков оцет, избягват се тлъстите мазни меса.
Предотвратяване застоя на кръвта в долните крайници:
Избягвайте дългото стоене права, всяка вечер си правете 10-15мин почивка с вдигнати крака като са над нивото на главата, спете поне през ден на лявата си страна с което налягането върху главната артерия която основно придвижва кръвта от долните крайници до сърцето намалява като по този начин се предпазвате и от разширени вени.

Ниско кръвно налягане - Хипотония
Спазват се същите предпазни мерки както при високото кръвно като се мери пак 2 пъти в седмицата.
Признаци:
Отпадналост, сънливост, горещи вълни по тялото, зрителни смущения.
Лечение:
Консумира се коприва или се пие чай от коприва, изпиване на чаша кока-кола, кафе или горещ шоколад, шоколадови бонбони, круши.

Материалът е предоставен от veronikka

Прималяване

Оплаквания: /появява се 1 и 3 тримесечие/ - бременните жени по принцип са с ниско кръвно налягане и по тази причина усеща прималяване.
Симптоми: Виене на свят и нестабилност. Необходимост да седнете или да полегнете.
Какво да правите:

  • Не стойте неподвижно твърде дълго време;
  • Ако внезапно ви премалее, седнете и сложете главата си между коленете, докато ви стане по-добре;
  • Когато лежите, седите или вземате топла вана, ставайте внимателно и бавно.
  • Ако лежите по гръб, първо се обърнете на една страна.

Материалът е от Книга за майката и бебето на Елизабет Фенуик и е изпратен от klamerche

Сподели:
FB
Видянa: 53353 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Световен ден на поезията, Празник на град Кюстендил, Ден на хората, болни от синдром на Даун, Международен ден на кукления театър, Световен ден на гората, Международен ден срещу расовата дискриминация

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:NeterraЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт