Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >>
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Менструация след аборт – норма и патология

Възстановяване на менструалния цикъл след аброт

Почти всяка жена знае колко е важен менструалният цикъл в нейния живот. По него може да се определи дали всичко е наред с нейния организъм. Но много жени не са в течение кога и как започва менструацията след аборт и каква трябва да бъде нейната продължителност. Много често се заблуждават от кръвенистите течения веднага след аборта, които погрешно приемат за менструация. Възстановяването на нормалния менструационен цикъл след аборт също има своите особености и зависи от много фактори.

 

Менструален цикъл и менструация

Нормалният менструален цикъл при здравата жена има продължителност от 21 до 35 дни. Това зависи от индивидуалните особености на организма и се регулира от хормоните на хипофизата, надбъбречните жлези и яйчниците. Дължината също така е различна при всяка жена – от 3 до 7 дни. Първият ден на менструацията се счита за първия ден на менструалния цикъл. Нормалното е да няма болки или те да бъдат умерени.

 

Видове медицински аборти

Всички аборти се делят на две големи групи според срока на тяхното извършване. Това са аборти, които се извършват до 12 седмица и аборти в късни срокове – 22-24 седмица. В зависимост от вида на аборта и срока на бременността, варират и сроковете за настъпване на първата менструация, и тези за възстановяване на месечния цикъл. Освен това, на тези показатели влияят и различни усложнения, които възникват по време и след аборта.

 

Секреции след аборта

Абортът е хирургическа операция и като всяка такава, е съпроводен със засягане на кръвоносни съдове и кръвозагуба. След изкуственото прекъсване на бременността, повърхността на матката представлява обширна рана, която, естествено, кърви, докато не спазмират всички кръвоносни съдове. Обикновено след медицински аборт кръвенистите течения продължават от 3 до 7 дни, максимум до 10. Интензивността им варира от оскъдна до умерена и пряко зависи от срока на бременността. Например – след мини-аборт може да има само леко зацапване. Изключения относно продължителността има след лекарствените аборти, които могат да продължат чак до следващата менструация. Ако кръвенистите секрети след аборт са обилни или протичат като кръвотечение, трябва веднага да се обърнете към лекаря си. Това говори за възможно наличие на остатъци от плодното яйце. В случаите на медицински аборт, който е бил проведен в късните срокове, теченията могат да продължат до месец, постепенно променяйки се от кръвенисти в серозни ( аналогия с послеродовия период). Ако следабортните секреции придобият неприятен мирис и вид, това свидетелства за възпалителен процес в матката.

 

Първата менструация след аборта

Първата менструация след нормален медицински аборт (без усложнения) настъпва обикновено след около месец. Това зависи от менструалния цикъл на жената. В конкретния случай за първи ден на менструалния цикъл трябва да се счита датата на извършване на аборта. Не трябва да се забравя, че овулацията може да се осъществи още на 10-11-я ден след аборта, още преди настъпването на първата менструация. Затова в този период контрацепцията е много важна. За тази цел обикновено акушер-гинеколозите назначават орални комбинирани контрацептиви (както за предпазване от евентуална бременност, така и за възстановяване на менструалния цикъл).

Възможно е началото на първата менструация след аборта да избърза или да закъснее. В такъв случай също трябва да се обърнете към лекаря. Късното начало на менструацията (след 45-я ден до аменорея) свидетелства за прекалено дълбок кюртаж на ендометриума – чак до мускулните слоеве.Понякога след такава манипулация в маточната кухина се образуват сраствания, които могат да доведат до безплодие в бъдеще. Понеже абортът е рязък срив в хормоналната система, много често първата менструация се състои от оскъдни секрети, което се свързва с подтискане функцията на яйчниците.

 

Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Сподели:
FB
Видянa: 53010 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт