Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Стягане на коремната стена и контракции

Матката е мускул, подобен на мускулите на ръцете и краката, но за разлика от тях матката не е плътен мускул. Самата матка образува вид кухина където се настанява и развива бебето.
За разлика от другите мускули, влакната на маточния мускул не възстановяват първоначалното си положение след свиване както става при контракциите. Влакната се скъсяват, намалява се обемът на матката и се избутва бавно бебето надолу към родовия канал.
Стягането на коремната стена става при наличието на контракции които се делят на ''фалшиви'' - те са безобидни и целят да настроят матката към ''истинските''контракции.

Фалшивите контракции се появяват през цялата бременност през голям интервал от време, но ако са по-чести, това значи, че имате чувствителна матка. Много е важно навреме да се констатира чувствителната матка, това може да го установи вашият гинеколог след опипване на корема. Ако не бъде установено навреме има голяма вероятност бебето да се роди преждевременно.
Самият гинеколог много трудно може дори от преглед да установи че, матката е чувствителна, понеже вероятността да улучи матката по време на контракции е много малка, като се има предвид, че през първите 6 месеца от бременността прегледа е един път в месеца, а контракциите са много кратки и често по време на преглед матката ви е спокойна. Именно затова е много важно вие самата да следите дори и най-малките промени на корема, особено важни са първите 3 месеца от бременността. Уведомявайте вашият гинеколог за тези промени на корема.
Истинските родилни контракции можете да различите от Фалшивите като следите за следните признаци:
Истинските контракции продължават повече от 2 мин.и се появяват отново след 5 мин, не спират ако се раздвижите, а се усилват.
Признаците на чувствителната матка са:
Тежест и подуване на корема (след ядене е нормално да почувствате тежест и подуване на корема, но не и на гладно).
Втвърдяване на матката което се появява сутрин и по-рядко вечер.
Усещането е за внезапно втвърдяване на корема като топка което трае само няколко секунди до минута и са възможни 3-5 резки,е дни след други краткотрайни втвърдявания и отпускания на матката.
Възможно е да усетите леки болки по време на тези неконтролируеми контракции, но те изчезват със спирането на контракциите.

Какво предизвиква контракциите?
Това е естествен процес, когато наближава термина ви, появяват се болки и чести контракции 2-3 седмици преди предстоящата дата на раждане. Вече споменахме по-горе как да различите истинските от фалшивите контракции. Матката е чувствителен мускул, който се влияе от емоциите, хормоните и умората на бременната жена.
Всички бременни усещат леки втвърдявания на корема при силни емоции и преумора, но тези втвърдявания са леки, краткотрайни и не са придружени от болки. Те се чувстват по скоро като тежест и леко подуване без да присъства внезапно втвърдяване и отпускане на матката.

Не се препоръчва на бременна с диагноза чувствителна матка:
Да се преуморява защото това води до учестяване на контракциите, а оттам и до преждевременно раждане.

Извън града пътувайте само на къси разстояния и с удобен транспорт, който не предизвиква друсане. Ако пътувате с кола не трябва да сте със свити крака и да притискат корема, трябва да сте отпусната и да се чувствате удобно.

Не се лишавайте от сексуални контакти с партньора си, особено в първите 3 месеца от бременността. Страхът, от това, че можете да навредите на бебето е неоснователен. Дори да знаете, че имате чувствителна матка, не трябва да ограничавате или спирате сексуалните си контакти с партньора. Лишаването на организма ви от секс си има своите последствия. Нивото на хормоните се повишава, независимо от това, че вие нямате желание за секс и започват втвърдявания на матката. Най-доброто за вашето бебе е като си позволявате 3-4 сексуални контакта на седмица с партньора, които не трябва да са буйни. Можете да намалите сексуалните контакти при положение, че имате рискова бременност и по препоръка на гинеколога.

Емоциите, дори силно положителните, оказват влияние върху матката. Избягвайте да се нервирате, знам че е невъзможно, но се стремете поне да не се нервирате буйно.

Не се заемайте да местите мебелите в дома си, дори тези които ви изглеждат леки като масичка или малко шкафче. В действителност тежат не по малко от 8-10кг. Номера с влачене на масичката или шкафчето може да го прилагате, но само с малки мебели и при положение че си правите почивки. По-добре''влачете''отколкото да ''бутате'', особено ако мебелът не е на колелца. При бутане се прилага повече сила и тя оказва влияние върху матката.

Материалът е предоставен от veronikka

Сподели:
FB
Видянa: 136085 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт