Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >> Заболявания и травми при бебета и деца
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Диариите при децата

1.Вирус.

а) През топлите месеци - Ентеровируси.

Признаци:
Зачервено гърло, не много повръщане, не особено висока температура (под 38,5).
Главоболие - особено по-големите деца се оплакват от главоболие.
Не много сериозна диария. Нямат тенезми ( присвиване и болка точно преди да се изакат).
Обикновено кафяви, може леко зеленикави изпражнения.
Минава само, достатъчно е детето да пие течности. Най-добре е да се дава рехидратиращ разтвор. Ако нямате под ръка може да давате всякакви течности достатъчно е детето да пие, за да не се обезводни.

 

б) През студените месеци - Ротавирус.

Признаци:
Повръщане за 1-2 дена (обикновено 24 часа).
Не много висока температура (под 39).
След повръщането започва диарията (може да започне и едновременно с повръщането). Много често заради повръщането децата спират да пият (отказват) и това усложнява нещата.
Диарията е много специфична по цвят и миризма, има измито пастелен жълтеникав цвят, преливащ към пастелно зелено. Много специфична миризма, сладникава - различна от миризмата на нормалните изпражнения. Може да има кръв и слуз.
Този вирус обезводнява много бързо, защото количеството на изпражненията е голямо, децата не искат да пият. Най-честата причина за хоспитализиране след бронхиолита.
Ако детето има по-малко от 4-5 памперса с урина, ако реве без сълзи, ако устата му е суха, ако е много сънливо с или без температура, ако има повече от 7-10 изпражнения за кратко време от порядъка на 4-5 часа - отивате в болнично заведение.
Ако диарията не е много и детето пие добре - избягвайте мляко или обикновена ( на базата на мляко) формула. Има транзиторна лактозна непоносимост ( особено след Рота) и децата не могат да приемат добре млякото. Може да ''удължи '' диарията или тенезмите.
Предпочита се да не се дават лекарства за ''спиране'' на диарията, защото с изпражненията се ''изхвърля'' вируса - колкото по-бързо се ''изхвърли, толкова по-добре. Добре е по принцип за един ден да не им се дава нищо, освен течности за да се намали ''субстрата'' за вируса ( за предпочитане не мляко, но ако нищо друго не пие, тогава давайте мляко, за да не се дехидратира). Дори и детето да не яде нищо един ден, не се притеснявайте, не е фатално. Важното е да не се обезводни.

 

2.Бактерии

а) Салмонела.
Много разпространена в България .

Признаци:
Температура.
Не започва рязко, но децата изглеждат болни. Малките бебета могат да имат висока температура и да направят сериозни усложнения ( като например остеомиелит).
Диарията не е ''особена''. Изпражненията са по-скоро воднисти и доста обилни. Ако температурата продължава повече от 2-3 дена, отивате на инфекционист, дори и да не изглежда да е дехидратирано детето.
Лекува се с антибиотик при малките деца. При по-големи се предпочита да не се дават антибиотици, защото стават ''носители''.

 

б) Шигела.

Признаци:
Висока температура, болки в стомаха.
Децата са много ревливи и неспокойни. Имат тенезми (боли ги ). Няма много повръщане, освен първия ден. Изглеждат болни. Могат да направят гърч (гърч с диария най-често говори за Шигела).
Отивате на инфекционист.
Отново - колкото повече пие детето, толкова по-добре. Лекува се с антибиотик.

 

в) Клостридиум Диф.

Признаци:
Започва обикновено след прием на антибиотик - 4-5 дена след спиране на антибиотика или по-време на приема му. Имат тенезми. Субфебрилна температура. Понякога 38,5 и по-висока. Изпражненията са специфични - зелени, много зелени ( тъмни). Понякога може да има слуз и/или кръв. Не изглеждат болни и може да карат така доста дълго време. Изпражненията миришат ужасно неприятно. Лекува се с антибиотик.

 

г) Ешерихия
Нищо особено, освен че е диария. Има възможност за усложнения ( особено ако се дадат антибиотици, ако е Ешерихия коли ''О157:Н7''). Най-честата диария (бактериална), но не се среща толкова често при деца.

Материалът е предоставен от doktorka

Сподели:
FB
Видянa: 23758 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Световен ден на кръводарителя

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт