Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Рискова бременност
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Извънматочна бременност

Извънматочната бременност това е състояние, при което оплодената яйцеклетка се прикрепва и започва да се развива извън кухината на матката. В по-голямата част от случаите (примерно в 90%) това става в маточната тръба, по-рядко в яйчника, а понякога и в перитонеалната кухина.

Причини за извънматочна бременност
Това опасно усложнение възниква тогава, когато оплодената яйцеклетка не може свободно да се придвижва в маточната тръба.

Непроходимостта на маточните тръби е свързана или с наличието на сраствания (в резултат на възпалителен процес), или с вродена недоразвитост на тръбите. Сперматозоидите са способни да преодолеят стеснения участък от тръбата, тъй като са значително по-малки от яйцеклетката. За нея това препятствие е непреодолимо и тя не може да попадне в матката.

Тъй като диаметърът на маточната тръба не може да удовлетвори изискванията на растящия зародиш, рано или късно се случва трагедия: руптура на тръбата. Това е много опасно за здравето на жената състояние, тъй като се повреждат многочислени кръвоносни съдове, от което следва силно кръвотечение в перитонеалната кухина. Ако своевременно не се направи операция, загубата на кръв може да стане животозастрашаваща.

Извънматочна или не?
Да се определи извънматочна бременност е доста сложно, тъй като тя се маскира като обикновена бременност или просто като закъснение на менструацията. Не всички жени навреме обръщат внимание на дърпащите болки ниско долу в корема (вляво или вдясно). Често си го обясняват с това, че липсата на менструация и болките са свързани с ненормален цикъл, или прекарано простудно заболяване, или стрес ... Обясненията са много, а причината често е една извънматочна бременност.

Като правило, симптомите й са следните: закъснение на менструацията с 10 15 дни, типични признаци на бременност, слабо кръвенисто течение. При появата на течението жената решава, че е настъпила менструация със закъснение и не предприема нищо. Обаче скоро след това заедно с продължаващото течение тя усеща резки коликообразни болки ниско долу в корема, вляво или вдясно, обща слабост заради кръвотечението в перитонеалната кухина. В тези случаи е необходима хоспитализация. След уточняване на диагнозата веднага се пристъпва към операция, по време на която най-често се отделя цялата разкъсана тръба или само на повредения й участък.

Най-сложната ситуация възниква, когато кръвенисто течение от влагалището въобще отсъства и внезапно се появява рязка болка (включително до загуба на съзнание), свидетелстваща за кървене в перитонеалната кухина. В такъв случай трябва незабавно да се извика бърза помощ и да се хоспитализира болната в хирургично отделение.

Как да предотвратим бедата?
Ако жената се отнася внимателно към себе си, тя ще може да контролира ситуацията и да не допусне руптура на маточната тръба и перитонеално кървене. За това на 7 10 ден от закъснението на менструацията е желателно да се обърне към лекар, особено ако има цапащо кръвенисто течение. Съвременните диагностични методи позволяват да се определи бременността в много ранен срок, до първия ден от закъснението на менструацията. За да се убедим, че бременността е разположена нормално в матката, е необходимо да се проведе ултразвуково изследване с трансвагинален трансдюсер, който дава най-точна информация в ранните срокове на бременността.

Рискови групи
Особено внимателни към себе си трябва да са жените, страдащи от хронични възпалителни заболявания, с причинена инфекция от хламидия, микоплазма или уреаплазма, а също и тези жени, които са провеждали лечение по повод на тубарен или ендокринен стерилитет. В групата на риска са и жените с ендометриоза, вродени аномалии на матката и маточните тръби. Използвана в качеството на контрацептив вътрематочна спирала също предразполага към извънматочна бременност.

ВНИМАНИЕ!
Специалистите са установили, че при всяка шеста жена, при която е имало извънматочна бременност, това се случва и втори път. Това се обяснява с факта, че в другата тръба обикновено протичат същите изменения, както и в първата, отделена.

Една от главните причини за извънматочна бременност се явява абортът. Тъй като в голямо число от случаите след изкуствено прекъсване на бременността се развива възпалителен процес на органите в малкия таз (вътрешни полови органи). В резултат на възпалението в тънките маточни тръби се образуват сраствания, пречещи на оплодената яйцеклетка успешно да достигне матката.

(Съществува и начин за неоперативно третиране на извънматочната бременност с метотрексат, приложен локално в маточната тръба или системно интравенозно бел. прев.)

Материалът е преведен от руски език от Meli

Сподели:
FB
Видянa: 53119 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Ден на Земята

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:NeterraЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт