Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Зачеване, проблемно забременяване, стерилитет
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Възраст на жените и фертилност
Автор: www.ivf-infertility.com

Отлагането на раждането и майчинството се превръща във все по-масово обществено явление в развитите общества по няколко причини: много двойки предпочитат да отгледат своите деца само след установяване на стабилна съпружеска връзка и обезпечаването на финансова сигурност, както и поради нарастващия брой на късни и повторни бракове.

Връзката между възрастта и фертилността

Въпреки, че са срещани, макар и рядко бременности при жени наближаващи 50-те и нагоре, налице е факта за снижаване на фертилността (възможността за забременяване) с напредването на възрастта.

Влошаването е постепенно и в зависимост от възрастта на жената: забележимо е след 30-тата година, увеличава се по-бързо в диапазона между 35 и 40 годишните жени, като фертилността е почти нула при жените над 45 години.

 Рискът от спонтанни аборти също нараства с напредването на възрастта - ако например рискът от аборт при жени на 25-29 години е 10% то същият при жени на 40-44 години е 34%. Освен това, напредналата възраст на майката е свързана с увеличаването на риска от хромозомни аномалии.

Защо фертилността намалява с напредването на възраста?

 • Възрастта на яйчниците е най-важният фактор и е част от нормалната промяна с течение на годините, която засяга всички органи и тъкани. Повечето жени имат около 300 000 яйцеклетки в яйчниците си през пубертета. За всяка една яйцеклетка, която узрява и се отделя (овулира) по време на менструалния цикъл, най-малко 500 яйцеклетки не узряват и се абсорбират от организма. По времето, когато жената достига менопаузата, което обикновено се случва между 50 и 55 години, има само няколко хиляди останали яйцеклетки. Когато жената остарява, оставащите в нейните яйчници яйцеклетки също остаряват, което ги прави по-малко годни за оплождане и ембрионите им по-малко годни за имплантация.
 • Фертилизацията е свързана с повишен риск от генетични аномалии с напредването на възрастта - хромозомни аномалии като синдром на Даун. Рискът от хромозомни аномалии на 20 годишна жена е 1/500, докато рискът при жена на 45 е 1/20.
 • Гинекологични проблеми като тазова инфекция, нарушение на тръбите, ендометриоза, фиброиди, проблеми с овулацията и др. се увеличават също с увеличаването на възрастта. С течение на годините жената има повече време да развие тези уловия, които биха афектирали и се отразили зле на нейната фертилност.
 • Сексуалната функция също намалява либидото, честотата на половите сношения.
 • Ефекта на стареенето на ендометриалната възприемчивост (способността на ендометриума да приеме ембриона) е спорен. Има все повече доказателства, че тази възприемчивост намалява с възрастта.
 • Възрастта не засяга само фертилността на жените, но също и мъжете, макар и в по-малка степен. Тя въздейства на оплодителната способност, концентрацията и мотилитета на сперматозоидите и на честотата на половите сношения. Няма горен предел на възрастта, когато може да се каже, че е невъзможно даден мъж да има дете.

Изследвания върху стерилитета на по-възрастни жени

 • Препоръчително е да потърсите консултация от своя доктор/ специалист по-скоро, така че изследванията и лечението да започнат без излишно отлагане.
 • Няколко теста са полезни за установяването на фертилния потенциал при по-възрастната жена кръвни тестове за установяване на хормоналните FSH, LH, и естрадиол нива на 3-тия ден от менструацията.
 • Вероятно е да бъдете посъветвана за риска от спонтанен аборт или хромозомни аномалии свързани с възрастта. Като допълнение могат да се добавят и възможните усложнения на бременността като високо кръвно налягане, кръвоизливи и диабет.

Възможности за преодоляване на стерилитет при по-възрастни жени

Има ограничен брой възможности за преодоляване на стерилитета при по-възрастните жени, които са в менопауза или преди менопауза . Често при тях реакцията на стимулирането на овулацията е слаба и вероятността за успех при ин витро цикъл е доста по-ниска от тази при млада жена.


Възраст

40

41

42

43

44 и нагоре


Вероятност за успех при една аспирация на яйцеклетки при ин витро цикъл


15%


11%


8%


5%


2%


В допълнение, не е за пренебрегване и риска от медицински проблеми по време на бременността и раждането. За да подобрят вероятността на ин витро процедурата при по-възрастни жени някои клиники препоръчват различни нови асистирани репродуктивни технологии. При това в някои страни се препоръчва трансфер на повече ембриони при ин витро фертилизацията. 


Други възможности включват:

 • Донорски яйцеклетки от по-млада жена
 • Донорски ембрион ако и партньора има проблем.
 • Сурогат - когато жена се съгласи да износи дете от сперматозоид на партньора и нейни собствени яйцеклетки.
 • Осиновяване .
 • Приемане на живот без деца.

Статията е предоставена от  zachatie.org
Зачатие - българският портал за семейно планиране, репродуктивно здраве, профилактика и преодоляване на стерилитета, съдържащ много полезни материали и съвети, връзки с ресурси, свързани с лечението на безплодието и новите асистирани репродуктивни технологии

Сподели:
FB
Видянa: 47352 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Ден на парковете

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт