Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Секс по време на бременност
Автор: д-р Васил Даскалов - Акушеро-гинекологична болница Торакс, гр. Пловдив

Мога ли да правя секс по време на бременността? Това е въпрос, който почти всяка бременна жена ми задава.

Тук ще разгледам само съображенията за секс между родителите на детето. Държа да подчертая, че сексът извън тези параметри крие допълнителни рискове, които не са в моята компетенция.

Сексът е важна и често подценявана страна от взаимоотношенията между партньорите по време на бременността. Без претенции за изчерпателност ще посоча някои аспекти на сексуалния живот.

Когато бременността е нормална, можете да продължите обичайните си сексуални занимания, докато не се пукне околоплодния мехур. Все пак има няколко важни обстоятелства, при които може би ще ви посъветват да не правите вагинален секс

Трябва да се консултирате с вашия гинеколог за наличието на евентуални проблеми, като напр. плацента превиа (прeдлежаща плацента) или кървене по време на бременността, както и ако преди това сте имала спонтанни аборти. Също и в случаите, когато вашият партньор има активно венерическо заболяване.

Не можете да навредите на бебето си, правейки секс, дори ако партньорът ви е отгоре. Плътната слузеста запушалка на маточната шийка предпазва от инфекция. Околоплодният мехур и силните мускули на матката също предпазват плода. Дори ако вашето бебе порита малко след оргазма, то е заради учестената ви сърдечна дейност, а не защото знае какво става или пък е почувствало болка.

Това, което е добро за една жена, може да не е за друга. Увеличеният приток на кръв към тазовата област може да предизвика кръвонапълване на гениталиите и повишаване на чувствителността им. Но при някои жени това кръвонапълване може да причини известно не комфортно усещане след края на сексуалния акт. Освен това при някои жени може да има спазми по време или след секс.

Големите промени във вашето тяло са свързани и с промени във вашия сексуален живот. Някои жени, които най-накрая са се освободили от страха от забременяване и мисълта за контрацепция, имат дори по-силно желание за секс от преди бременността. Няма ги месечните неразположения и неприятния пременструален синдром.

Други жени са много уморени и дори могат да изпитват отвращение от мисълта за секс, особено през първите три месеца. През вторите три месеца обикновено либидото се възвръща. Вашето желание може отново да намалее през последните три месеца, с наближаване на раждането заради застрашителните размери на вашия корем или просто поради усещането ви за непривлекателност.

Повечето мъже възприемат бременната си партньорка като много привлекателна. Увеличените гърди и закръгленият ханш са основни елементи в мъжките фантазии. Но при някои мъже желанията могат да бъдат подтиснати от съображения за здравето на майката и бебето, от опасения по повод родителските задължения, от страх, че сексът може да увреди бебето или дори от съображения срещу правенето на секс в присъствието на нероденото дете.

 

Най-подходящи пози

Легнете настрани с лице към партньора. Ако вашият партньор е отгоре, той с тежестта си ще притиска порасналия ви корем. Но когато лежите настрани, то по-голямата част от неговата тежест ще се пренесе върху леглото, а не върху матката ви.

Използвайте леглото като подложка. Вашият корем няма да е пречка, ако легнете по гръб напречно на леглото или към единия му край, със седалище на края на леглото и като прехвърлите краката си през края на матрака. Вашият партньор може да коленичи или да стои прав с лице към вас (в зависимост от височината на леглото).

Легнете настрани с гръб към партньора (позиция лъжици). Това намалява дълбочината на проникването. Дълбокото проникване може да не е приятна за жената с напредване на бременността.

Застанете върху партньора. Това ви позволява да контролирате дълбочината на проникването, а и нищо няма да тежи на корема ви.

Практикувайте седящите пози, при които също не се притиска матката ви. Опитайте да седнете в скута на партньора си, с лице или с гръб към него, когато той седи на (здрав) стол.

Алтернативи.

Много двойки смятат, че времето на бременността е време за експерименти и за развиване на нови начини за правене на любов. Като се учат как да доставят удоволствие един на друг без проникване, подобряват своя сексуален живот.

Обичайният орален секс не може да навреди нито на вас, нито на вашето бебе и по принцип често се препоръчва като едно добро решение на проблема, особено когато вагиналния секс е много рисков.

Мастурбацията е друг начин да се експресира сексуалната енергия. Това е удачно разрешение на ситуацията, при която само единият от партньорите се интересува от секс в конкретен момент. Същевременно дава възможност да продължите сексуалния живот без проникване във влагалището.

С малко експериментиране вие и вашият партньор ще намерите със сигурност техниките, които са подходящи за вас.

С пожелания за приятна бременност!
Д-р Даскалов

Сподели:
FB
Видянa: 124449 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Ден на велосипеда

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:NeterraЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт