Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Следродов период, идване на млякото, първа менструация
Автор: Мари-Клод Дьолае

Веднага след раждането матката се свива и се подлага на обратно развитие, тоест започва да намалява на размери. Всеки ден се свива с 1 см и към 10-я ден не се напипва. Свиването на матката позволява естественото свиване на кръвоносните съдове - така се предотвратяват евентуални кръвоизливи. Въпреки това, известно време ще имате кръвотечение. Първите 2-3 дни след раждането то е доста обилно, защото чрез него се изхвърля отпадната ципа на матката, която е обхванала яйцето в началото. Тези кръвотечения или лохии постепенно намаляват и спират напълно към края на 3-а седмица. При някои жени могат да продължат до идването на първата менструация след раждането. Между 12-я и 15-я ден може да се получи по-силно кръвотечение; това е първият мензис след раждането, който продължава 3-4 дни, не повече. Наричат го малък мензис.

При раждалите жени се появяват болезнени контракции, които предизвикват по-силни кръвотечения. ( Това са особено остри колики. ) По-силни са, когато майката кърми. Лекарят предписва лек аналгетик, който да взема в продължение на няколко дни.

 

 

 

Идване на млякото

 

Веднага след раждането хипофизата отделя един лактационен хормон - пролактин - който пряко действа върху млечните жлези. Два дни след раждането гърдите ви ще набъбнат и ще станат твърди. Това предвещава идването на млякото.

Гърдите ви ще останат в това състояние, докато кърмите. Ето защо се налага да ги поддържате със стегнат сутиен, който трябва непрекъснато да носите.

Ако не кърмите, ще ви назначат таблетки за спиране на млякото. Във всеки сличай носете хубав сутиен.

 

 

 

Първа менструация след раждането

 

Това е възстановяването на менструалния цикъл. Подновяването на мензиса може да стане на различни дати, в зависимост от това дали кърмите или не.

- Ако кърмите, мензисът ви идва отново около 4 месеца след раждането. Понякога и по-рано, но обикновено по-късно, тоест докато продължавате да кърмите.

- Ако не кърмите, мензисът идва по-рано, обикновено между 6 и 8 седмици след раждането, но все пак и тук индивидуалността играе роля.

В повечето случаи първият мензис след раждането е по-обилен от нормалното.

Сподели:
FB
Видянa: 52219 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт