Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Какво да вземем за родилното?

Повечето от бебетата се раждат преди термина, така, че за да сме спокойни, най-добре е да приготвим чантата за родилното около 36-а седмица.

Макар, че в някои частни болници се осигуряват принадлежности като нощници, пантофи, лигнин, ще се опитам да направя един примирен списък с най-необходимите неща за престоя в болницата. И от позицията на опита си да ви акцентирам върху някои вещи, които често пъти се забравят, но те са от особена необходимост:

1. Нощници, джапанки, няколко чифта по-дебели чорапи / след раждане е доста студеничко!/, бельо / съвета ми е да си подготвите няколко чифта дълбоки, памучни бабешки гащи! и няколко сутиена по-голям размер, по възможност със закопчаване отпред и обезателно без банели/, лигнин / дамските превръзки в случая са неподходящи - нерентабилно е и нямат нужният капацитет!/, кърпа и хавлия за баня, халат.

2. Ластици за коса - особено ценна вещ, тогава когато косата ти е последната грижа и освен да дразни, няма други функции!

3. Тоалетни принадлежности - четка и паста за зъби, сапун, тоалетна хартия, гребен / за онези, които пренебрегнат удобството на ластика!/, подложки за гърди / особено ценно - тогава когато се събудиш посред нощ на вторият ден след раждането и установиш, че цялата ти нощница, барабар със сутиена е подгизнала от влага, а гърдите са се превърнали в две бълващи цистерни мляко!/, парфюм и червило / кат` сме родили, да не сме втора категория жени вече, я!/

4. Помпа за кърма - това пособие го поставям под въпрос поради следната причина. Може пък да се окаже, че нямате мляко, тогава това немалко капиталовложение отива по дяволите. Но пък ако имате кърма - тогава няма по-полезно нещо от помпата. Защото в първите дни след раждането, бебо е твърде вероятно да не може да дърпа силно. Пък и в болницата по-удобно на акушерките е да дават на малкото мляко от шише, отколкото да си губят времето да учат майката как да кърми и да се цеди. И когато си дадете сметка за това, ще установите, че бебчо се е научил на по-лесното и не ще гърдата, а пък и вие сте пропуснали момента в който изтича коластрата, която знаем, че е особено полезна ! Възможно е и кърмата да спре. Затова ако имате твърдо намерение да кърмите вземете помпа назаем, докато видите как ще тръгнат нещата и от деня след раждането по 5 минути цедете гърдите си с помпата, независимо дали бебо суче. Така по-лесно ще се отпушат млечните канали.

5. Гармастан! Особено важно за да подготвите гърдите за кърменето. Зърната са особено чувствителни и болезнени и често пъти се разраняват още от болницата. След изписването започва трагедията!

6. Зарядно за мобилният телефон!

7. Самобръсначка.

8. Мокри кърпи - освежават по време на раждането, а и след него.

9. Фотоапарат или камера - първите мигове са най-ценните!

10. Книга, списание или нещо за четене. Относително е дали ще стигнете до тях. Аз специално си бях взела едно списание, което четях докато ме подготвяха за операцията. След раждането има много време за убиване. Моята способност да чета обаче се беше изпарила. Толкова се вълнувах от раждането на сина си, че всичките ми опити да чета свършваха с тъпо пулене в списанието. Често пъти се улавях как гледам тъпо страниците, а ума ми другадеи така с часове !

11. Тефтер с телефонни номера / това в случай, че указателя на мобилният ви телефон е неупотребена опция или пък нямате такъв/ - за да сигнализирате на всички любопитни за Великото събитие!

12. Залъгалка за бебо и ръкавички - понякога малкото човече е толкова нервно, че една залъгалка върши чудна работа, тъй като изтощителното раждане не ви е оставило сили да разнасяте малкият пискун. Ръкавичките пък ще го предпазят от издраскване.

 

Материалът е предоставен от dodo_dodo

Молим да се има предвид, че това не е задължителен списък.

В клуба имаше доста ожесточени дискусии и спорове относно взимането на парфюм или дезодорант и използването им преди контакт с бебето - това, разбира се, е въпрос на личен избор и съобразяване с евентуална фамилна обремененост с алергии.

Добре е предварително да питате какво е задължително да вземете със себе си в болницата и какво е забранено. В някои родилни домове не дават да се ползват лични нощници, някъде изискват да се носят памперси, храна за бебето (в случай, че майката няма кърма), спално белъо и т.н.

BG-Mamma

Какво да вземем за родилен дом Русе (информацията е изпратена от tai):
1. Кърпи и тоалетни принадлежности
2. Дамски превръзки - мин. 2-3 пакети
3. Бръснарско ножче - 1 или 2 (неприятно е, но са необходими за подготовката преди раждането, а ако останете по-дълго и за сваляне на шевовете)
4. Чаша и лъжичка
5. Памперси
4. Помпа за кърма
5. Кърпички и тоалетна хартия
6. Бельо и нощници - поне 3 бр.
7. Чехли
8. Книга
Дрешки за изписване - може и по-късно, свещички против запек. Останалото е по избор.

Какво да вземем за АГ Шейново (информацията е изпратена от Чета):
Нямат някакви строги изисквания освен това да носиш 20 бр. памперси, опаковани заедно с 1 пакетче мокри кърпички (понеже не намерих никъде точно 20 бр. купих 2 пакета по 12 бр и залепих пакетите един за друг с хартиено тиксо). Мокри кърпички носих 1 пакетче от 15 бр. на Памперс - тези които вървят с джъмбо пакета 2-ри номер.
Разрешава се ползването на гащи след раждането, само за визитация трябва да се свалят. Разрешава се също ползването на дамски превръзки, но за визитацията искат лигнин (1 пакет от 500гр. за начало е достатъчен). Хубаво е да се подсигури спрей Бивацин един флакон, ако раждането е минало с епизиотомия.
Също така, ако бебчето още в болницата се дохранва е хубаво да си носиш шише и стерилизационна течност, защото шишетата, които дават са с ужасно големи дупки. Аз успях да задавя моя юнак и се уплаших много, та накарах таткото да ми донесе въпросните пособия.
За Шейново си носете монети за телевизора (стават от 5 ст. до 1 лв.)

Сподели:
FB
Видянa: 81190 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт