Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Дом и семейство >>
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Внимание ОТРОВА: опасни растения за вашите деца
Автор: сп. Аптека

Ярки цветове, лъскави листа, примамливи плодчета много растения имат наистина неустоима притегателна сила.
Особено за децата, които откриват сега света в неговото пъстро многообразие и с любопитство оглеждат и пробват всичко пипат, късат, миришат и вкусват красивите растения, които понякога крият сериозни опасности за здравето или дори живота им. За да намалите рисковете, трябва не само да ги познавате, но и да знаете как да реагирате, ако любознателния малчуган все пак е успял да пъхне в устата си непознатото ви или отровно растение.

Служителите на Бърза помощ алармират: всяка година се регистрират около 4000 фитоотравяния, дължащи се на отровни растения, като най-често засегнатите пациенти са в детска възраст.

Случаите зачестяват най-вече през пролетно-летния сезон, когато растителността е особено буйна и многообразна. Родителите трябва обаче да са внимателни през цялата година и да не подценяват също рисковете, които са им буквални под носа в собствената градина или в стайните саксии.

Познаването на отровните растения и болестните симптоми, които предизвикват, а също и необходимите мерки за първа помощ могат да предотвратят или минимализират сериозни здравословни проблеми, както и да се окажат живото спасяващи при поглъщане на особено силна отрова.

Говорете с децата си за опасностите, които крият някои цветя, покажете им растенията, от които не бива в никакъв случай да вкусват, обяснете им защо и ги предупредете да не слагат в устата си нищо, за което не са абсолютно сигурни, че стават за ядене. Забранете им да берат сами гъби и особено да ги опитват. Много от гъбите имат двойници и отравянето с тях може да предизвика необратими системни увреждания или да имат летален изход.


Жълта акация (Cytisus)

Цветовете и семената му (приличат на бобчета) са силно отровни.
Симптоми: веднага след изяждането се появява усещане за парене в устата, гадене, повръщане, треперене до застрашаващ живота колапс на кръвообращението, придружен от задух и спиране на дишането.
Първа помощ: придвижване по най-бързия начин до близкото болнично заведение.

Момина сълза (Convallaria majalis)

Отровни са преди всичко червените семена (юли-август), но също така и цветовете, и младите листа, дори съдържащата се в цветята течност.
Симптоми: гадене, повръщане, смущения в зрението, рядко нарушения на сърдечния ритъм.
Първа помощ: най-добре е да потърсите лекарска помощ; прием на активен въглен на таблетки (свързва отровите).

Самодивски чемшир (Llex aquifolium)

Известен и като Кошличар. Всички части на растението са отровни.
Симптоми: коремни болки, гадене, възможно повръщане, рядко загуба на съзнание.
Първа помощ: при поглъщане до 5 плодчета е достатъчно да се приемат много течности, за да се разреди и изхвърли по-бързо отровата, при по-големи количества, трябва да се потърси лекарска помощ.

Черешово лаврово дърво ( от сем. Laurus)

Отровни са най-вече плодовете и листата му.
Симптоми: болки в корема, гадене, позиви за повръщане, понякога зачервяване на лицето, рядко главоболие, виене на свят, загуба на съзнание.
Първа помощ: активен въглен на таблетки, много течности (негазирани билкови чайове, сокове, вода, но в никакъв случай мляко).

Олеандър (зукум, лиандро)

Всички части на растението са отровни, особено листата.
Симптоми: стомашно-чревни оплаквания с болки в корема, гадене, диария, рядко нарушение на сърдечния ритъм.
Първа помощ: приемане на много течности и евентуално активен въглен на таблетки (например смесен със сок от касис).

Страшник ( Acantus mollis)

Най-вече сокът от стъблото е отровен. Понякога е достатъчно само едно докосване.
Симптоми: парещо, сърбящо зачервяване на контактната кожа, след 1-2 дни на пострадалото място се появява кожно възпаление с мехури.
Първа помощ: пострадалото място трябва бързо да се измие, да се намаже с противооточен гел и да не се излага на слънце.

Беладона (Atropa belladonna)

Известна е още под имената лудо биле, старо биле или отровно биле. Всички части на растението са изключително силно отровни.
Симптоми: веднага след изяждането на 2 до 4 плодчета зениците на очите се разширяват, появява се усещане за сухота в устата, ускорено сърцебиене и халюцинации, кожата се зачервява, тялото се усеща прегряло.
Първа помощ: придвижване по най-бързия начин до близко болнично заведение.

Жълт цветилник (Sarothamnus vulgaris)

Отровни са преди всичко цветовете и семената.
Симптоми: повръщане, диария, при големи дози колапс на кръвообращението.
Първа помощ: приемане на много течности, таблетки с активен въглен, измиване на контактната кожа или лигавица. При поглъщане на повече от 5 семена и липса на спонтанно повръщане е задължителна консултацията с лекар.


Ангелски тромпет (от сем. На татула)

Най-вече семената му са силно отровни.
Симптоми: зачервена, гореща, суха кожа, разширени зеници на очите, силно сълзене, повръщане, диария, жажда, обърканост и неадекватност, сърдечни смущения.
Първа помощ: придвижване по най-бързия начин до близко болнично заведение.

Мерки при първа помощ при растително отравяне:

1. Oткрийте какво растение е погълнало детето и вземете със себе си образец, в случай, че ви се наложи да потърсите специализирана помощ.
2. Веднага го накарайте да изпие големи количества течности (негазирани, неподсладени и без мляко, напр. разреден плодов сок), за да се разгради отровата и да се подпомогне по-бързото й отвеждане извън организма.
3. Обилно изплакнете устната кухина или измийте контактното място по кожата.
4. При силно отровни, непознати ви или приети в големи дози по-слабо отровни растения потърсете бързо специализирана помощ.


Клетъчният сок на някои стайни растения от семейство Змиярникови (Araceae) също е опасно отровен.
Това са например: 
 дифенбахия (Diffenbachia)

 аглаонема (Aglaonema)

 монстера (Monstera deliciosa)

 филодендрон (Philodendron)

 кала (Zantedeschia aethiopica)

Сокът, който изтича при нараняване на стъблото, предизвиква оток и болки в устата и гърлото, а при контакт с лигавицата на очите - конюктивит и изменения на роговицата.

Сподели:
FB
Видянa: 33744 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:NeterraЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт