Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Здраве >> Заболявания и травми при бебета и деца
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Главоболие при децата. Мигрена?
Автор: Dr. Rob Danoff

Главоболията на вашето дете могат да се окажат мигрена

Ако като възрастен сте имали мигрена, значи знаете колко е болезнено  и колко опустошителна може да бъде тя за вашата работа и социален живот. За нещастие децата също страдат от мигрена, но често те не се лекуват, тъй като децата не могат да опишат болката и родителите им заключават, че те имат обикновено главоболие.

Не всички главоболия си приличат

Главоболието се характеризира с определен вид болка в главата или други симптоми, но съществуват различни видове главоболие със свои причини и начини за лечение. В много случаи, когато хората мислят за главоболие, обикновено го свързват с възрастни, а не с деца. Всъщност обаче повечето деца имат някакъв тип главоболие до гимназиална възраст и често го имат и като възрастни.
За щастие само малък процент от главоболията в детството се дължат на заболявания или нараняване на главата. Фактите показват, че повечето главоболия в детска възраст са провокирани от напрежение, в следствие както от стрес, така и от липса на сън. Някои главоболия се дължат на опредени храни или на фактори от околната среда (парфюми, сух и топъл въздух и т.н.)
Въпреки че главоболието е рядко срещано при децата, 20 % от децата на възраст между 5 и 17 години редовно имат определен тип главоболие. Три-четвърти от тези главоболия се дължат на напрежение; останалите 5 % имат мигрена.

Какво представлява мигрената?

Тъй като се причинява от свиването или разширяването на кръвоносни съдове, обикновено мигрената се отнася към главоболията, свързани със съдовата система. Това свиване или разширяване може да доведе до болки в главата или други симптоми като нарушено виждане или проблеми с равновесието.
Повечето деца, които имат мигрена, са я наследили. Ако във вашето семейство има мигрена, трябва да бъдете нащрек дали на детето ви му прилошава в кола или от движение. Това би могло да бъде ранен индикатор за това, че то по-късно ще развие мигрена.
Мигрената може да бъде диагностицирана и при 4-годишни деца. Според изследванията повечето момчета, които развиват мигрена, я израстват. За съжаление честотата на мигрената може да се повиши при момичета между 13-19 години поради хормонални промени.

Какви са симптомите?

Ако имате съмнения, че детето ви страда от мигрена, ето за какво трябва да наблюдавате:

 • Болка от двете страни на главата (особено при малки деца)
 • Болки в едната страна на главата (особено при по-големи деца)
 • Често повръщане
 • Чести прилошавания без причина
 • Чести болки в корема
 • Повишено сълзене от очите
 • Промени в зрението

Когато става въпрос за мигрена, децата са различни. Различните деца биха могли да имат един или няколко от горните оплаквания.

Как можете да помогнете на детето си?

Водете дневник със следната информация и я споделяйте с педиатъра на вашето дете:

 • Колко пъти в седмицата детето има главоболие?
 • Къде е локализирано главоболието?
 • Колко болезнено е главоболието?
 • Колко продължава главоболието?
 • Смятате ли, че някакви храни, напитки или дейности го провокират?
 • Главоболието на детето влияе ли върху нормалните му дейности?

Моето дете има мигрена

Има много безлекарствени терапии, включително управление на стреса, които могат да помогнат за облекчаването на главоболията при деца и юноши. Тези подходи могат да се прилагат самостоятелно или в комбинация с подходящи медикаменти. За да помогнете на детето си да се чувства по-добре, е важно то да се храни здравословно, да има добри навици, свързани със съня и да прави достатъчно упражнения.
Колкото до медикаментите, повечето деца се чувстват добре от парацетамол, както и противовъзпалителни медикаменти като Ибупрофен. Но ако тези медикаменти не облекчават болката на детето ви за няколко часа, вероятно ще имате нужда от по-силни лекарства, предписани от лекар. Някои лекарства се използват, за да се предотврати или намали честотата на кризите, докато други имат за цел мигновено облекчаване на болката.
За щастие сега има много ненаркотични (неводещи до пристрастяване) възможности, от които да се избира. Децата, които страдат от чести главоболия, могат да развият също така тревожност и депресия. Така че е от изключителна важност ранното разпознаване, да обясним на децата защо имат главоболие и  да ги уверим, че нищо не расте вътре в мозъците им.


Dr. Rob Danoff
Robert Danoff, D.O., M.S., е семеен лекар. Той е програмен директор на  Family Practice Residency Frankford Hospitals, Jefferson Health System, Фираделфия. Също така той е медицински кореспондент на The Comcast Network, CN8, автор в the New York Times и списва седмична медицинска рубрика в Bucks Courier Times.

Превод от английски език: Фукла

Сподели:
FB
Видянa: 28080 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:NeterraЕл. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт