Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Бременност и раждане >> Развитие на бременността. Често срещани проблеми.
Размер на шрифтаУвеличи шрифта Намали шрифта
Разширени вени
Автор: discovery.com

Разширените вени (варици) могат да се появят по краката при жени с предразположение (отслабени съединителни тъкани или наследствена обремененост). Появата на разширени вени може бъде допълнително благоприятствана и от възникване на бременност, особено, когато не е първа. Хормоналните промени през бременността, както и по-силното налягане в кръвоносните съдове, причинено от увеличеното телесно тегло, са причина за отпускането на стените на кръвоносните съдове и на венозните клапи. Количеството на кръвта и нейният състав също се променят по време на бременност, поради което водата по-лесно навлиза в тъканите. Едновременно с това се увеличава способността за съсирване на кръвта. Други причини за появата на разширени вени са увеличаването на размера на матката и на теглото на бебето, които възпрепятстват циркулацията на кръв в областта на таза.

Разширените вени най-често се появяват по краката, но могат да се образуват и във вагиналната или аналната област (хемороиди).

Разширените вени са не само неестетични. Те представляват медицински риск, защото благоприятстват появата на възпаления на вените и на тромбози. Ето защо би трябвало да предприемете всички възможни действия за избягване на появата им. При вече налични разширени вени съответните мерки са много важни.

След раждането разширените вени най-често се прибират.

Съвети за превенция на разширените вени

Достатъчно движение (разходки, каране на колело, плуване, ходене пеша) и спортът са много важни фактори за превенция на разширените вени. Най-добре е да практикувате спортове, които изискват и предполагат равномерни мускулни движения. Спортове като тенис или скуош, при които се правят бързи и резки движения, са по-скоро неподходящи за превенция на разширените вени.
Целодневното седене на стол или ограниченото движение може да благоприятства появата на разширени вени. Ето какво можете да предприемете в такива случаи:

 Раздвижвайте редовно стъпалата си, за да стимулирате циркулацията на кръв. Добре се отразява също така и гимнастика на краката в легнало положение, например карането на колело във въздуха. Ако работата Ви е свързана с целодневно седене на стол, можете да правите упражнения с краката под бюрото например да имитирате движението на краката при задвижване на педала на стара шевна машина.

 Колкото се може по-често вдигайте краката си на високо.

 Опитайте се да си осигурите такава поза за спане, при която тазът и краката Ви да са по-високо от торса и главата. Осем до десет сантиметра по-високо за краката са напълно достатъчни.

 Носете стягащи чорапи или чорапогащи, които е най-добре да обуете още сутринта в легнало положение.

 Когато седите, не кръстосвайте краката си.

 Откажете се от горещи бани, сауна, слънчеви бани и епилация с горещ восък.

 В горещите дни са препоръчителни хладките (но не леденостудени) обливания на краката с душ в посока отдолу нагоре към таза.

 Много нежните масажи с четка влияят добре на краката Ви.

 Геловете с екстракт от див (конски) кестен, вирджински орех  (Hamamelis virginiata L.)*, невен, мирта, хвойна и кипарис облекчават чувството за тежест в краката.

 Контролирайте теглото си, защото наднормените килограми натоварват вените допълнително.

 Ако страдате от разширени вени в интимната област, е от голямо значение, когато лежите, да повдигнете таза и краката си, например с възглавничка. При силни болки помагат охлаждащите компреси и мехлеми. При раждане евентуална наложителна епизиотомия трябва да бъде така направена, че разширените вени да бъдат засегнати възможно най-малко. По принцип кървенето в такива случаи се овладява сравнително лесно. Във всеки случай при разширени вени във вагиналната област не се налага задължително раждане със секцио.


* Вирджински орех (Hamamelis virginiata L.)
Вирджинският орех съдържа дъбилни вещества, етерични масла, биофлавоноиди и други биологичноактивни вещества, благодарение на които притежава противовъзпалително, стягащо, ранозаздравяващо, кръвоспиращо, антихемороидно действие. Укрепва съдовите стени, предотвратява развитието на варикозно разширяване на вените, образуване на хемороидни възли.

Сподели:
FB
Видянa: 33431 пъти
Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Световен ден на кръводарителя

Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт